Studie viser tidobling i antallet af brugere af ny diabetes-medicin – 30 procent havde ikke diabetes
Hver tredje dansker, der startede på diabetes-medicinen Ozempic i 2022, havde ikke diabetes, viser stor kortlægning af den eksplosive stigning i antallet af brugere siden 2018.
Semuglatid, bedre kendt under navnet Ozempic, har fået stor opmærksomhed, siden det blev lanceret i Danmark som en ny behandling af type 2-diabetes i 2018.
Interessen blev forstærket i forbindelse med udviklingen af Wegovy med en højere dosis af semaglutid, der er godkendt specifikt til behandling mod overvægt, som har skabt debat blandt eksperter, patienter og i medierne.
Nu kaster en ny omfattende undersøgelse fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet lys over den eksplosive stigning i antallet af Ozempic-brugere i Danmark, herunder det såkaldt off-label brug til vægttab blandt ikke-diabetikere.
Studiet er gennemført ved at se på data fra de danske sundhedsregistre for hospitalskontakter og diagnoser, indløsning af receptpligtig medicin og blodprøver fra mere end 100.000 nye brugere af Ozempic fra 2018 til december 2023.
Hver tredje bruger havde ikke diabetes
Undersøgelsen viser blandt andet, at der er registreret en tidobling i antallet af brugere af Ozempic i løbet af de seneste seks år.
Det er ifølge professor og overlæge på Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital Reimar W. Thomsen meget markant. Endnu mere interessant er det dog at se på bruger-profilen, herunder antallet af ikke-diabetiske brugere.
”Der var en kraftig acceleration i antallet af nye brugere fra 2021 til 2022, og andelen af brugere, som tilsyneladende ikke havde diabetes steg. Selv om medicinen slet ikke er godkendt til vægttab alene, så havde hver tredje dansker, som startede på Ozempic i 2022, ikke diabetes,” forklarer Reimar W. Thomsen.
Ikke bedste løsning i alle tilfælde
I løbet af 2023 faldt antallet af nye Ozempic-brugere, og samtidig blev der registreret færre nye brugere uden diabetes.
Det skyldes ifølge Reimar W. Thomsen formentlig, at Wegovy i slutningen af 2022 kom på markedet specifikt som behandling mod overvægt, mens der også var forsyningsproblemer med Ozempic i 2023.
Kortlægningen viser, at omkring 70 procent af danskere med type 2-diabetes, som startede på Ozempic i perioden 2018 til 2023, havde et behandlingsbehov for ekstra diabetesmedicin i forhold til deres blodsukkerregulering.
Ozempic er dog langtfra i alle tilfælde den eneste eller mest optimale løsning for patienterne, fortæller Reimar W. Thomsen.
”Ozempic og andre nye diabetesmidler er særligt gavnlige for patienter med type 2-diabetes og kendt hjerte-kar-sygdom eller nyresygdom, der betragtes som højrisikopatienter. Studiet tyder dog på, at det ikke nødvendigvis er denne patientgruppe, som primært får udskrevet medicinen,” siger han og tilføjer:
”Kun omkring 30 procent af de nye brugere havde hjerte-kar-sygdom eller nyresygdom, og det er næppe flere end gennemsnittet. Så spørgsmålet er, om det er de rigtige højrisiko-patienter med type 2-diabetes, der får Ozempic i øjeblikket.”
Nye retningslinjer 1. maj
Regionernes udgifter til diabetesmedicin er steget voldsomt de seneste år, og behandling med Ozempic er væsentligt dyrere end andre typer diabetesmedicin.
Onsdag den 1. maj 2024 annoncerede Lægemiddelstyrelsen, at patienter med type 2-diabetes fremover kun kan få offentligt tilskud til Ozempic, hvis de har prøvet en anden, billigere behandling først.
Først når der ikke længere er tilstrækkeligt behandlingsresultat fra de andre præparater, kan lægen ordinere Ozempic med tilskud.
Brugerne bliver stadigt yngre
Det er ifølge Reimar W. Thomsen ”formentlig en rationel beslutning”, når man tænker på sundhedsudgifterne, da en stor del af de patienter, der i dag får Ozempic, ikke nødvendigvis burde få præparatet, hvis lægerne skulle følge de nationale og regionale behandlingsvejledninger.
”Myndighederne har nok en pointe, når de siger, at mange patienter med type 2-diabetes ikke nødvendigvis burde få Ozempic ifølge retningslinjerne. Og slet ikke som førstevalg,” siger han og tilføjer:
”Vores undersøgelse viser også, at de nye Ozempic-brugere over årene er blevet yngre, ligesom andelen af kvinder er steget. Det gives nu tidligere i diabetesforløbet og på lavere blodsukkerværdier, og de praktiserende læger bekræfter, at der har været et vist patientpres for at få Ozempic, hvor ønsket om vægttab har fyldt meget.”
Studietype: Populationsbaseret tværsnitsundersøgelse baseret på sundhedsregistre fra januar 2018 til december 2023.
Samarbejdspartnere: Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Syddansk Universitet, Forskningsenhed for Almen Praksis, Lægemiddelstyrelsen.
Ekstern finansiering: Ingen
Interessekonflikt: Professor Anton Pottegård rapporterer om tilskud fra Novo Nordisk, urelateret til det indsendte arbejde. Professor Jens Søndergaard rapporterer om tilskud fra Roche Diagnostics, AstraZeneca a/s; personlige honorarer fra Novo Nordisk a/s, Abbott Rapid Diagnostics a/s, urelateret til det indsendte arbejde. Forfatterne rapporterer ingen andre interessekonflikter i dette arbejde.
Link til videnskabelig artikel: Publiceret i tidsskriftet Clinical Epidemiology https://www.dovepress.com/articles.php?article_id=92206
Kontakter
Professor og overlæge, Reimar W. Thomsen
Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital
rwt@clin.au.dk
20482890
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum