Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed

Del

Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.

Kvinde med lukkede øjne og roligt udtryk
Abortaftalen er et fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse Daius Bashar/Unsplash

Ny aftale om abort hæver grænsen for abort til uge 18 og samler de regionale abortsamråd i et centralt abortnævn. Kvinders ret til selvbestemmelse bliver samtidig styrket ved, at også 15- til 17-årige kan få foretaget abort uden samtykke fra deres forældre eller tilladelse fra et abortsamråd.

På Institut for Menneskerettigheder vækker nedlæggelsen af de regionale abortsamråd, som tager stilling til senaborter, glæde, fordi samrådene hidtil har truffet afgørelser ud fra forskellige normer. Det har gjort det svært for kvinder at forudsige deres retsstilling, når de har søgt om tilladelse til at få foretaget abort efter uge 12.

”Kvinder på tværs af Danmark stilles nu mere lige, når de søger om senabort. Når vi har at gøre med noget så vanskeligt som abort, er det vigtigt, at regler og praksis er gennemsigtige, forudsigelige og ens for alle,” siger Louise Holck, direktør på Institut for Menneskerettigheder.

Institut for Menneskerettigheder har tidligere i rapporten 'Abort i et menneskeretligt perspektiv’ gjort opmærksom på, at der er behov for at ændre praksis i sager om sene aborter.

Der bør blandt andet tages særligt hensyn til kvinder med kognitive funktionsnedsættelser, voldtægtsofre og mindreårige, der er gravide og ønsker senabort.

”Når de 50 år gamle regler nu revideres, er det også vores anbefaling, at der bliver draget bedre omsorg for udsatte kvinder og voldtægtsofre i lovgivningen,” siger Louise Holck.

Både abortnævn og abortankenævn bør ifølge Institut for Menneskerettigheder rette sig efter menneskeretlige principper.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye