Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Ny aftale om abort hæver grænsen for abort til uge 18 og samler de regionale abortsamråd i et centralt abortnævn. Kvinders ret til selvbestemmelse bliver samtidig styrket ved, at også 15- til 17-årige kan få foretaget abort uden samtykke fra deres forældre eller tilladelse fra et abortsamråd.
På Institut for Menneskerettigheder vækker nedlæggelsen af de regionale abortsamråd, som tager stilling til senaborter, glæde, fordi samrådene hidtil har truffet afgørelser ud fra forskellige normer. Det har gjort det svært for kvinder at forudsige deres retsstilling, når de har søgt om tilladelse til at få foretaget abort efter uge 12.
”Kvinder på tværs af Danmark stilles nu mere lige, når de søger om senabort. Når vi har at gøre med noget så vanskeligt som abort, er det vigtigt, at regler og praksis er gennemsigtige, forudsigelige og ens for alle,” siger Louise Holck, direktør på Institut for Menneskerettigheder.
Institut for Menneskerettigheder har tidligere i rapporten 'Abort i et menneskeretligt perspektiv’ gjort opmærksom på, at der er behov for at ændre praksis i sager om sene aborter.
Der bør blandt andet tages særligt hensyn til kvinder med kognitive funktionsnedsættelser, voldtægtsofre og mindreårige, der er gravide og ønsker senabort.
”Når de 50 år gamle regler nu revideres, er det også vores anbefaling, at der bliver draget bedre omsorg for udsatte kvinder og voldtægtsofre i lovgivningen,” siger Louise Holck.
Både abortnævn og abortankenævn bør ifølge Institut for Menneskerettigheder rette sig efter menneskeretlige principper.
Nøgleord
Kontakter
Jeanette Ringkøbing RothenborgPressechefInstitut for Menneskerettigheder
Tlf:32 69 89 00jero@humanrights.dkFølg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne24.1.2024 10:56:47 CET | Pressemeddelelse
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
Menneskerettighedsinstitutioner efterlyser håndtering af farligt affald i Grønland13.11.2023 13:58:46 CET | Pressemeddelelse
Farligt affald og miljøgifte kan true befolkningens helbred og retten til sundhed og et sundt miljø. Målrettede tiltag og øget offentlighed kan forebygge, at det sker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum