Aarhus Universitet Technical Sciences

DCE bringer satellitter længere ind i miljøovervågningen

Del

Aarhus Universitet tilbyder hjælp til brug af europæiske satellitdata og går i dialog med amerikanske myndigheder om overvågningen af miljø og natur.

Data om en række fysiske parametre fra satelitter bliver åbnet via DCE. På den måde kan målinger af naturfænomener bidrager til vores forståelse af klima og natur.
Data om en række fysiske parametre fra satelitter bliver åbnet via DCE. På den måde kan målinger af naturfænomener bidrager til vores forståelse af klima og natur. Andreas Mogensen ESA/NSA

Satellitdata om alt fra billedanalyser til luftkvalitet blev i går åbnet for alle. DCE - Aarhus Universitet afholdt en workshop om CAMS - Copernicus Atmosphere Monitoring Service, som er én ud af seks europæiske satellittjenester, som tilbyder overvågningsdata fra hav, landjord og klima.

Her kunne alle få adgang til data og lære at identificere og bruge dem. Og er noget, som interesserer erhvervsliv, forskere og myndigheder.

”Drivhusgasser, luftforurening, skovene og tilstanden i havet er blot nogle af de ting, man kan få en idé om ved at se detaljer fra rummet. Og vi bliver bedre og bedre til at kombinere vores data fra jorden med oplysningerne fra rummet,” siger Maria Sommer Holtze, direktør for DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Udveksling med amerikanske myndigheder
Hun er øverste ansvarlige for overvågningen af den danske natur gennem NOVANA-programmet. Her undersøger forskerne muligheder at indarbejde oplysningerne fra satellitterne i avancerede computermodeller til blandt andet overvågningen af luftforurening og tilstanden i havet.

Maria Sommer Holtze deltager derfor i slutningen af måneden i en dansk delegation, som skal besøge både NASA og en række amerikanske myndigheder med henblik på udnyttelse af satellitdata til civile formål.

”Udviklingen går ufatteligt hurtigt, og vi vil fremover blive målt på vores evne til at drage nytte af enorme mængder data i kombination med generativ kunstig intelligens. Jeg er spændt på at få et kig helt ind i de amerikanske miljømyndigheders evne til at behandle data og ikke mindst diskutere anvendelsen til en effektiv og endnu mere nøjagtig miljøforvaltning,” siger Maria Sommer Holtze.

----
FAKTA:

CAMS afholdt maria i samarbejde med Aarhus Universitet og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi en CAMS-brugertræningsworkshop på DPU i Emdrup den 30. april 2024 med geografisk fokus på Danmark. Denne en-dags workshop rettede sig mod nuværende og potentielle fremtidige CAMS-brugere fra universiteter og private med fokus på den videnskabelige og mulige komercielle anvendelse af CAMS-produkter.

Kontakter

Direktør Maria Sommer Holtze, DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi. Email: masom@dce.au.dk, tlf +45 93521660.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye