Aarhus Universitet Technical Sciences

Stor energiudvikler går sammen med forskere fra Aarhus Universitet om biodiversitet og miljø

Del

Gæs og grøn energi skal kunne eksistere side om side i projektet Viborg Go Green i Vinge ved Viborg. En samarbejdsaftale i millionklassen og ansættelsen af en ph.d. skal sikre, at projektet og andre tilsvarende projekter kan udvikles under iagttagelse af gældende fuglebeskyttelsesregler.

Lige der, hvor gæssene hver vinter hygger sig, har Viborg Kommune og virksomheden BioCirc Group ApS planer om at udvikle en såkaldt landbaseret energi-ø, som skal hjælpe den grønne omstilling på vej. I første omgang går det ikke ud over gæssene, men på længere sigt er planen, at gæssenes marker bliver inddraget.
Lige der, hvor gæssene hver vinter hygger sig, har Viborg Kommune og virksomheden BioCirc Group ApS planer om at udvikle en såkaldt landbaseret energi-ø, som skal hjælpe den grønne omstilling på vej. I første omgang går det ikke ud over gæssene, men på længere sigt er planen, at gæssenes marker bliver inddraget. Magnus Erlander Aarhus Universitet

Med en fremsynet strategi har Aarhus Universitets DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi og BioCirc Group indgået en aftale om vurdering af de potentielle miljømæssige konsekvenser ved det planlagte energiklyngeprojekt i Viborg Kommune. Projektet skal sikre Viborg Kommunes klimamålsætning, og med 17 planlagte vindmøller, omkring 600 ha sol og en industriklynge med teknologier som biogas-, brint- og metanolproduktion er projektet unikt i en dansk kontekst.

Offentlig-privat samarbejde (OPS) med fokus på fauna og dyreliv
Forskerne skal analysere og udvikle en adaptiv undersøgelses- og implementeringsplan, så udviklingen af den grønne energiklynge kan gå hånd i hånd med sikring af naturlige adfærdsmønstre og leveområder for fredede gæs, som overvintrer i området.

”Projektet vil sigte mod at forstå og minimere de potentielle miljømæssige konsekvenser af energiklyngen og udvikle kompenserende foranstaltninger for at beskytte overvintrende sædgæs' levesteder”, forklarer professor Jesper Madsen fra institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

Resultaterne fra projektet bliver samlet i en DCE-rapport, der vil dokumentere målsætninger, kompenserende tiltag og de observerede effekter. Rapporten skal fungere som vejledning for alle beslutningstagere og interessenter, der stræber efter at opnå ambitiøse mål for den grønne omstilling, at iagttage naturbeskyttelse og at bevare naturlige habitater for eksempelvis trækkende sædgæs.

”Projektet er en del af en bredere bestræbelse på at opnå en bæredygtig balance mellem energiudvikling og natur- og miljøbeskyttelse”, forklarer Bertel Maigaard, CEO, BioCirc Group

”Samarbejdet mellem Aarhus Universitet og BioCirc Group cementerer vores ønske om en målbar indsats på biodiversitetsområdet. Ved at kombinere Aarhus Universitets ekspertise i miljøvidenskab med de udviklingsmål, der er inden for den grønne omstilling, skal samarbejdet sikre biodiversiteten og indfrielsen af en bæredygtig fremtid for vores energiprojekter”, siger Bertel Maigaard.

BioCirc Group forventer, at samarbejdet vil give en dybtgående forståelse af energiklyngens påvirkninger på de levesteder, der findes i området i dag og frembringe en videnskabelig funderet værktøjskasse af muligheder, der kan sikre både en grøn omstilling og varetagelse af naturbeskyttelsesinteresser.

Kontakter

BioCirc - Thomas Bak Thellesen, Head of Communications, Sustainability & Public Affairs
Mobil: 20 78 44 84 - E-mail: tbt@biocirc.com   

DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved professor Jesper Madsen
Mobil: 29 44 02 04 - E-mail: jm@ecos.au.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye