Stor energiudvikler går sammen med forskere fra Aarhus Universitet om biodiversitet og miljø
Gæs og grøn energi skal kunne eksistere side om side i projektet Viborg Go Green i Vinge ved Viborg. En samarbejdsaftale i millionklassen og ansættelsen af en ph.d. skal sikre, at projektet og andre tilsvarende projekter kan udvikles under iagttagelse af gældende fuglebeskyttelsesregler.
Med en fremsynet strategi har Aarhus Universitets DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi og BioCirc Group indgået en aftale om vurdering af de potentielle miljømæssige konsekvenser ved det planlagte energiklyngeprojekt i Viborg Kommune. Projektet skal sikre Viborg Kommunes klimamålsætning, og med 17 planlagte vindmøller, omkring 600 ha sol og en industriklynge med teknologier som biogas-, brint- og metanolproduktion er projektet unikt i en dansk kontekst.
Offentlig-privat samarbejde (OPS) med fokus på fauna og dyreliv
Forskerne skal analysere og udvikle en adaptiv undersøgelses- og implementeringsplan, så udviklingen af den grønne energiklynge kan gå hånd i hånd med sikring af naturlige adfærdsmønstre og leveområder for fredede gæs, som overvintrer i området.
”Projektet vil sigte mod at forstå og minimere de potentielle miljømæssige konsekvenser af energiklyngen og udvikle kompenserende foranstaltninger for at beskytte overvintrende sædgæs' levesteder”, forklarer professor Jesper Madsen fra institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.
Resultaterne fra projektet bliver samlet i en DCE-rapport, der vil dokumentere målsætninger, kompenserende tiltag og de observerede effekter. Rapporten skal fungere som vejledning for alle beslutningstagere og interessenter, der stræber efter at opnå ambitiøse mål for den grønne omstilling, at iagttage naturbeskyttelse og at bevare naturlige habitater for eksempelvis trækkende sædgæs.
”Projektet er en del af en bredere bestræbelse på at opnå en bæredygtig balance mellem energiudvikling og natur- og miljøbeskyttelse”, forklarer Bertel Maigaard, CEO, BioCirc Group
”Samarbejdet mellem Aarhus Universitet og BioCirc Group cementerer vores ønske om en målbar indsats på biodiversitetsområdet. Ved at kombinere Aarhus Universitets ekspertise i miljøvidenskab med de udviklingsmål, der er inden for den grønne omstilling, skal samarbejdet sikre biodiversiteten og indfrielsen af en bæredygtig fremtid for vores energiprojekter”, siger Bertel Maigaard.
BioCirc Group forventer, at samarbejdet vil give en dybtgående forståelse af energiklyngens påvirkninger på de levesteder, der findes i området i dag og frembringe en videnskabelig funderet værktøjskasse af muligheder, der kan sikre både en grøn omstilling og varetagelse af naturbeskyttelsesinteresser.
Kontakter
BioCirc - Thomas Bak Thellesen, Head of Communications, Sustainability & Public Affairs
Mobil: 20 78 44 84 - E-mail: tbt@biocirc.com
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved professor Jesper Madsen
Mobil: 29 44 02 04 - E-mail: jm@ecos.au.dk
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Millionbevilling skal styrke det tværfaglige samarbejde om den grønne omstilling22.1.2025 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 millioner til et nyt projekt, der skal styrke tværfagligt samarbejde i forskningen til gavn for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. Bag projektet står landets otte universiteter.
Kan forsyningssikkerhed og klimapolitik gå hånd i hånd?22.1.2025 13:34:30 CET | Pressemeddelelse
Ja. Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at det for en 10% merpris faktisk er muligt at sikre en stabil og driftssikker energiforsyning i et fremtidigt vedvarende europæisk energisystem, som samtidig giver en netto-nul CO2-udledning.
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad14.1.2025 08:36:56 CET | Pressemeddelelse
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.
Nyudnævnt professor vil forhindre os i at få allergi14.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
For ti år siden ankom Edzard Spillner til Aarhus Universitet for at forske i allergi. Et årti senere er han professor og leder sin egen forskningsgruppe med flere lovende allergi-patenter i rygsækken.
Regenerativt landbrug er en bevægelse fyldt med både håb og bekymring - forstå hvorfor13.1.2025 09:33:40 CET | Pressemeddelelse
Regenerativt landbrug præsenteres i øjeblikket som løsningen på mange af landbrugets klimaproblemer. Men der er ingen konsensus om, hvad det dækker over, og der er stor usikkerhed om, hvad effekterne vil være.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum