Ny rapport: Børn, der oplever vold mellem de voksne i hjemmet, klarer sig dårligere i skolen
Hvert fjerde barn der har overværet vold mellem de voksne i hjemmet, har ikke gennemført folkeskolens afgangsprøve. Det viser en ny rapport fra Børns Vilkår, som efterlyser en selvstændig straffelovsparagraf, der kriminaliserer vold begået i et barns nærvær.
Børn, der oplever vold mellem de voksne i hjemmet, klarer sig dårligere end deres jævnaldrende på en række punkter. Det fremgår af rapporten ’Psykisk vold i hjemmet’, som Børns Vilkår lancerer i dag. Rapporten viser, at hvert fjerde barn fra hjem med indikationer på vold mellem de voksne, ikke har gennemført folkeskolens fulde afgangsprøve.
Børnene har desuden et højere skolefravær, opnår et lavere karaktergennemsnit og er oftere end deres jævnaldrende mistænkt for lovovertrædelser.
”Det er bekymrende, når der foregår vold omkring børn og unge i hjemmet. Meget tyder på, at det har mindst lige så store konsekvenser for børns trivsel, som hvis de var direkte udsat for volden. Der bør derfor ikke være tvivl om, at vold i et barns nærvær er psykisk vold, som skal tages alvorligt – særligt når det går ud over fx uddannelse, som er en af de allermest beskyttende faktorer for, at udsatte børn og unge får et stabilt voksenliv”, siger Anne Kappelgaard Bove, specialkonsulent i Børns Vilkår.
Rapporten fra Børns Vilkår er bl.a. baseret på en registeranalyse blandt 7.564 børn under 18 år, der i 2019 og 2020 enten boede på et kvindekrisecenter, boede i husstand med en voksen sigtet for vold mod en anden voksen i husstanden, eller som havde mindst to underretninger på sig med bekymring om ”et højt konfliktniveau eller vold i hjemmet mellem voksne”.
Gruppen af børn fra hjem med en eller flere af disse indikationer på vold mellem de voksne, har i gennemsnit dobbelt så høj fraværsprocent som jævnaldrende. Derudover optræder 11 pct. af børnegruppen i kriminalitetsregistret med mistanke om lovovertrædelse – det samme gælder 3 pct. blandt andre børn.
Børn ender med ansvaret for psykisk vold
Rapporten ’Psykisk vold i hjemmet’ viser, at det er mere end hver tiende elev i en 8. klasse, der angiver at have oplevet vold mellem de voksne i hjemmet. Størstedelen (76 pct.) af de elever har også selv været direkte ofre for vold i hjemmet.
Samme tendens ses i samtaler på BørneTelefonen om psykisk vold, men mange af de børn, der rækker ud, ved ikke selv, at de er udsat for psykisk vold, og at det har været strafbart i fem år. Nogle oplever, at omgivelserne negligerer, når de fortæller om psykisk vold. Andre børn undlader at fortælle om volden af frygt for ikke at blive taget alvorligt.
”Det kan have livslange konsekvenser for børn at overvære vold i hjemmet, men så længe det ikke er selvstændigt strafbart, kan det være svært for børn at vide, at det, de oplever og mærker som ubehageligt, er forkert. Det er et svigt af børn. Svigtet bliver større når vi endda ved, at vold mellem voksne i hjemmet ofte også udvikler sig til vold mod børnene”, siger Anne Kappelgaard Bove.
Fakta:
- Rapporten ’Psykisk vold i hjemmet’ består af analyse fra tre forskellige datakilder:
- En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.156 elever i 8. klasse på tværs af landet, som blev gennemført i 2022. Heraf svarede 11 pct. af børnene, at de inden for det seneste år havde oplevet voldsomme episoder mellem de voksne i hjemmet. Fx
at de voksne gentagne gange havde truet hinanden med fysisk vold. - En registeranalyse blandt 7.564 børn under 18 år, der i 2019 og 2020 enten tog ophold på et kvindekrisecenter, boede i husstand med en voksen, sigtet for vold mod en anden voksen i husstanden eller havde mindst to underretninger på sig med bekymring om ”et højt konfliktniveau eller vold i hjemmet mellem voksne”.
- En analyse af 702 breve til BørneTelefonens brevkasse fra perioden 2021-2023 om psykisk vold og negativ social kontrol.
- En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.156 elever i 8. klasse på tværs af landet, som blev gennemført i 2022. Heraf svarede 11 pct. af børnene, at de inden for det seneste år havde oplevet voldsomme episoder mellem de voksne i hjemmet. Fx
Kontakter
Pressetelefon
Tlf:20204459bornsvilkar.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår
BørneTelefonen og HØRT gør klar til endnu en travl jul med tunge samtaler med børn og unge22.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Julen kan være en lang og svær højtid at komme igennem for børn og unge i familier med konflikt, vold og misbrug. Sidste år havde BørneTelefonen og HØRTs frivillige rådgivere knap 1.300 samtaler med børn og unge i juledagene, og forventningen er, at behovet bliver mindst lige så stort i år.
19 stærke profiler bliver ambassadører for Børns Vilkår2.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Stærke personligheder fra bl.a. musik-, sports- og medieverdenen skal fremover hjælpe Børns Vilkår med at gøre en forskel for børn og unge i Danmark.
Børns Vilkår bakker op om fotoudstilling i Odense: Om man er 21 eller 70 år, kan vold i barndommen stadig gøre ondt28.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er skadeligt, når børn og unge er udsat for vold i hjemmet, og konsekvenserne kan præge dem langt ind i voksenlivet. Det illustrerer Børns Vilkår gennem 22 portrætfortællinger skabt af dokumentarfotograferne Andreas Haubjerg og Louise Herrche Serup i en fotoudstilling på Platanhaven i Odense.
Børns Vilkår skal have ny bestyrelsesformand18.11.2024 14:16:31 CET | Pressemeddelelse
Formand for Børns Vilkårs hovedbestyrelse, Peter Bartram, takker af ved organisationens næste generalforsamling til foråret 2025. Børns Vilkår indleder allerede nu en proces for at finde en egnet kandidat til at tage over.
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen29.10.2024 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Forklaringen er bl.a., at de er bekymrede for barnets reaktion eller ikke tror, at deres sygdom påvirker barnet. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum