Alexandra Instituttet

Stålsat på scope 3 og solide CO2-data

Del

Randers Gears har produceret tandhjul og gear af stål siden 1920 og er midt i en digital og bæredygtig omstilling. Solide CO2-data fik dem til at skifte leverandør og selv blive kundernes foretrukne leverandør.

Randers Gears oplever, at deres kunder har flyttet fokus fra at være 100% på pris til nu også at være på grøn omstilling
Randers Gears oplever, at deres kunder har flyttet fokus fra at være 100% på pris til nu også at være på grøn omstilling

De seneste år har familiefirmaet været i gang med den dobbelte omstilling for at ruste sig til fremtiden. ”Vi kan desværre ikke dyrke tandhjul,” spøger CEO Lau Akstrup, ”men vi kan finde en produktionsmetode, der er så god for miljøet som muligt.”  Det sker gennem data og digitalisering, der gør dem i stand til at analysere deres produktion og forsyningskæder.

Ingeniørvirksomheden Prolution har hjulpet Randers Gears med at indsamle data digitalt fra produktionsudstyret. Disse data giver indsigt i driften og bruges til at gøre produktionen mere bæredygtig og dokumentere effekten af de attraktive grønne tiltag.

Grøn tilgang tiltrækker kunder og arbejdskraft

Lau Akstrup oplever nemlig, at en grøn profil skaber markedsdifferentiering: ”Vi bliver valgt til, fordi vi er foran,” konstaterer han. ”I stedet for at vente på, at kunderne efterspørger bæredygtighed, gør vi kunderne opmærksomme på det.”

Ikke alene er der interesse for mere bæredygtighed; der er også betalingsvilje, fremhæver han. ”Kunderne har flyttet fokus fra at være 100% på pris til nu også at være på grøn omstilling.”

Det er ikke kun kunderne, men også kommende medarbejdere, der sætter pris på de mange bæredygtige tiltag. Således har Randers Gears’ arbejde med bæredygtighed gjort det lettere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft i en ellers ’sort’ branche, observerer han.

”Vi har alvorligt brug for arbejdskraft, og de unge fokuserer på det grønne,” siger Lau Akstrup. Og det er måske i virkeligheden det mest bæredygtige ved Randers Gears: At en virksomhed, der kan se tilbage på fem generationer, også tænker fremad og sørger for at være relevant og attraktiv for fremtidige generationer.

Gode data giver indsigter, der virkelig batter

For Lau Akstrup er det nemlig essentielt, at grøn omstilling skal være målbar. ”Vi vil ikke greenwashe,” understreger han. Virksomheden arbejder på at kunne opsamle data per produceret enhed, så de kan beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul.

En så høj præcision er krævende, men det mest tidskrævende arbejde har været opgaven med at analysere Randers Gears’ forsyningskæde, fortæller han. Alligevel har indsatsen betalt sig, for ved at vælge en ny stålleverandør er virksomhedens samlede CO2-udledning sænket markant.

Det er hans opfattelse, at de fleste små og mellemstore produktionsvirksomheder vil have størst udledning i scope 3, dvs. i deres forsyningskæder. Han anbefaler derfor andre at fokusere på forsyningskæderne med henblik på at finde mere bæredygtige leverandører. 

Selvom det er et stort arbejde at indsamle og analysere data, kan de mange målepunkter give både interessante og overraskende indsigter. Ift. virksomhedens indirekte emissioner fra energi, de har indkøbt (scope 2), har Randers Gears’ nye strømbesparende maskiner sparet mere CO2 end grøn strøm ville have gjort, eksemplificerer Lau Akstrup.

Viden og hjælp til bæredygtig omstilling

Randers Gears er én blandt ti grønne succeshistorier med små og mellemstore produktionsvirksomheder i e-magasinet Omstillingsanfører, som Alexandra Instituttet og Industriens Fond står bag. Magasinet kan downloades her: https://alexandra.dk/omstilling/ 

Vil I også reducere jeres klima- og miljøbelastning? Så er Afkobling 2030 måske noget for jer. Læs om projektet, der hjælper produktionsvirksomheder gennem rådgivning, kompetenceløft og meget mere: https://alexandra.dk/boost-baeredygtigheden-og-bundlinjen-samtidig/

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye