Drop den katastrofale landbrugspakke og red livet i havet
Efterårets iltsvindrapport tegner billedet af en historisk katastrofe med rekordstore døde havbundsarealer. Efterhånden bør det være åbenlyst for enhver, at den dræbende tilsmudsning af de danske fjorde og kystnære havområder med iltsvind og fiskedrab skyldes udstrømningen af alt for megen kvælstof fra landbrugene. Det kan miljøministeren ændre på med et fingerknips – og uden udgifter for skatteyderne

Forestil dig at transportministeren hævede hastigheden på motorvejene med 20 pct. efter pres fra de forenede danske bilejere. Forestil dig så, at statistikken over trafikdrab eksploderede med titusindvis af lemlæstede og hundredvis af dræbte. Ville ministeren ikke straks annullere de 20 pct., på trods af skrig og skrål fra de fartglade? Ville hensynet til almenvellet ikke diktere en øjeblikkelig tilbagevenden til en normal tabsliste med 150 trafikdrab og 2800 tilskadekomne på årsbasis.
Jo, selvfølgelig.
Med samme logik kunne man forestille sig en ansvarsbevidst regering tilbagerulle den tilladelse til overgødskning med 20 pct. kvælstof, som landbrugsindustrien fik i 2016.
Åbenlyst bør det være for enhver, at den dræbende tilsmudsning af de danske fjorde og kystnære havområder med iltsvind og fiskedrab skyldes udstrømningen af alt for megen kvælstof fra landbrugene. Det forlyder klart fra alle fagfolk, at nøglen til livets tilbagevenden i det våde miljø kun kan findes ved at skrue ned for forureningen med næringsstoffer.
De 20 pct. mere kvælstof svarer ifølge Miljøministeriets egne beregninger til en merudledning på 4.726 tons kvælstof. Ministeriet har også oplyst, at inden 2027 skal Danmark have iværksat en spareplan, der kan fjerne mindst 10.400 tons kvælstof årligt fra havmiljøet. Det skal ske for endelig at opfylde EU’s Vandrammedirektivs krav om god, økologisk tilstand i havområderne.
Vandrammedirektivet blev vedtaget i 2000 og skulle have været opfyldt i 2015. Skiftende danske regeringer har tigget sig til en udsættelse til 2027, men nu går den ikke længere. Forude venter en EU-retssag, hvis ikke vi leverer som lovet.
Opgaven har hidtil ligget på skuldrene af miljøminister Magnus Heunicke (S). Han udråbte sig selv til ”havets minister”, da han blev konfronteret med de døende havområder (Pol. 3.10), men indtil videre har Heunickes indsats begrænset sig til at skaffe 4x100 mio. kr. til en ”akut” redningsplan for havmiljøet over de kommende fire år. Enhver kan se, at de penge vil forslå som en skrædder i helvede.
Opgaven er nu overdraget til den grønne trepartsminister Jeppe Bruus. Han mangler at vise sin handlekraft, men her kan han gøre en forskel.
Bruus har nu ansvaret for landbrugspakken fra 2016, og ved at tilbagekalde tilladelsen til 20 pct. overgødskning kan Brus og samarbejdsregeringen fjerne 4.726 tons kvælstof fra de døende havområder med et fingerknips - og uden at fornærme de andre regeringspartnere. Forudsætningen for Venstre-regeringens tilladelse i 2016 var jo, at landbruget frivilligt skulle levere et bedre vandmiljø, men erhvervet leverede aldrig sin del af aftalen.
Næsten halvdelen af akutpakken til redning af havmiljøet ligger altså parat og lige til at samle op og implementere den dag i morgen. Det er blot teksten i en bekendtgørelse, der skal ændres. Og det vil være ganske gratis for samfundet.
Nøgleord
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder





Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum