Psykiatrifonden

Unge voksne vil have råd om angst

Del

Nogle ringer til Psykiatrifondens rådgivning for at få akut hjælp, fordi de har et angstanfald lige nu. Hver ottende chatsamtale og hver tolvte telefonsamtale handlede i 1. kvartal af 2024 primært om angst, og det er særligt de 20-40-årige, der har brug for hjælp på grund af angst.

Mand, sidder, kigger ned, murstensvæg, uskarp baggrund
Angst kan påvirke dagligdagen, muligheden for at have et socialt liv eller gøre det svært at tage en uddannelse eller at gå på arbejde. Det er især yngre mennesker, der beder om hjælp til angst hos Psykiatrifondens rådgivning. Psykiatrifonden

”Nogle gange kan vi høre med det samme, at personen har et angstanfald lige nu. Måske græder de, måske trækker de vejret ukontrolleret og heftigt, måske fortæller de os, at hjertet banker hårdt, at de er svimle og bange for, at de skal dø. Angst kan komme til udtryk på mange måder, og det er væmmeligt at opleve. Derfor har alle vores rådgivere lært, hvordan man kan hjælpe et menneske i den situation, fx med åndedrætsøvelser, beroligende ord og en forvisning om, at rådgiveren er der og bliver i telefonen eller på chatten, til anfaldet er drevet over”, fortæller Liza Johnson, psykoterapeut og leder af Psykiatrifonens rådgivning.

- Akut psykiatri vil ikke se mig
Der er brug for muligheden for at kunne kontakte en gratis, anonym rådgivning som Psykiatrifondens. For eksempel skriver en bruger: ” Akut psykiatri vil ikke "se" mig, når det er angstanfald. De sender mig hjem igen.”

Angst kan påvirke dagligdagen, muligheden for at have et socialt liv eller gøre det svært at tage en uddannelse eller at gå på arbejde. Når opkald til rådgivningen handler om angst, viser samtaleregistreringen, at det i 35 % af henvendelserne handler om sygdommen i sig selv. Parforhold, familie og venner er omdrejningspunktet i 18 % af samtalerne, og ensomhed er det, der fylder mest i 13 % af samtalerne om angst.

Kontakt Psykiatrifondens rådgivning

Stort behov for hjælp 
Det er særligt yngre mennesker, der kontakter Psykiatrifondens rådgivning om angst. 31 % af samtalerne om angst er med mennesker i alderen 20 til 29 år, og de 30-39-årige står for 27 % af samtalerne om angst.

Ser man på samtlige henvendelser til Psykiatrifondens rådgivning, handler 9 % af telefonsamtalerne i rådgivningen om angst og lidt flere, 12 %, af chatsamtalerne.

I 1. kvartal 2024 fik Psykiatrifondens telefonrådgivning i alt 10.576 henvendelser. I gennemsnit varede en samtale 22 minutter og 32 sekunder. Chatrådgivningen fik 1658 henvendelser.

Angst er meget udbredt
Angst er en af de mest udbredte psykiske sygdomme i Danmark. Der findes ingen præcise tal for, hvor mange danskere, der har angst. Men alle undersøgelser tyder på, at angst er udbredt.

Angst vurderes til at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse, hvor 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer svarende til kriterierne for angst.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er angst den næsthyppigste årsag til, at danskerne henvender sig på de psykiatriske skadestuer og den tredje hyppigste diagnose, der stilles, når danskerne går til lægen. Flere kvinder end mænd får en angstdiagnose.

______________________________________________________________________________________
Fakta om Psykiatrifondens rådgivning

  • Psykiatrifonden rådgivning er gratis og anonym
  • De 130 frivillige rådgivere har alle en relevant faglig baggrund for at rådgive mennesker om psykisk sygdom 
  • Psykiatrifondens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark
  • Rådgivningen har eksisteret siden 2000

Kontakt Psykiatrifondens rådgivning

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Mand, sidder, kigger ned, murstensvæg, uskarp baggrund
Angst kan påvirke dagligdagen, muligheden for at have et socialt liv eller gøre det svært at tage en uddannelse eller at gå på arbejde. Det er især yngre mennesker, der beder om hjælp til angst hos Psykiatrifondens rådgivning.
Download
Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatriondens rådgivning
Liza Johnson er psykoterapeut og leder af Psykiatriondens rådgivning
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye