Unge voksne vil have råd om angst
Nogle ringer til Psykiatrifondens rådgivning for at få akut hjælp, fordi de har et angstanfald lige nu. Hver ottende chatsamtale og hver tolvte telefonsamtale handlede i 1. kvartal af 2024 primært om angst, og det er særligt de 20-40-årige, der har brug for hjælp på grund af angst.

”Nogle gange kan vi høre med det samme, at personen har et angstanfald lige nu. Måske græder de, måske trækker de vejret ukontrolleret og heftigt, måske fortæller de os, at hjertet banker hårdt, at de er svimle og bange for, at de skal dø. Angst kan komme til udtryk på mange måder, og det er væmmeligt at opleve. Derfor har alle vores rådgivere lært, hvordan man kan hjælpe et menneske i den situation, fx med åndedrætsøvelser, beroligende ord og en forvisning om, at rådgiveren er der og bliver i telefonen eller på chatten, til anfaldet er drevet over”, fortæller Liza Johnson, psykoterapeut og leder af Psykiatrifonens rådgivning.
- Akut psykiatri vil ikke se mig
Der er brug for muligheden for at kunne kontakte en gratis, anonym rådgivning som Psykiatrifondens. For eksempel skriver en bruger: ” Akut psykiatri vil ikke "se" mig, når det er angstanfald. De sender mig hjem igen.”
Angst kan påvirke dagligdagen, muligheden for at have et socialt liv eller gøre det svært at tage en uddannelse eller at gå på arbejde. Når opkald til rådgivningen handler om angst, viser samtaleregistreringen, at det i 35 % af henvendelserne handler om sygdommen i sig selv. Parforhold, familie og venner er omdrejningspunktet i 18 % af samtalerne, og ensomhed er det, der fylder mest i 13 % af samtalerne om angst.
Kontakt Psykiatrifondens rådgivning
Stort behov for hjælp
Det er særligt yngre mennesker, der kontakter Psykiatrifondens rådgivning om angst. 31 % af samtalerne om angst er med mennesker i alderen 20 til 29 år, og de 30-39-årige står for 27 % af samtalerne om angst.
Ser man på samtlige henvendelser til Psykiatrifondens rådgivning, handler 9 % af telefonsamtalerne i rådgivningen om angst og lidt flere, 12 %, af chatsamtalerne.
I 1. kvartal 2024 fik Psykiatrifondens telefonrådgivning i alt 10.576 henvendelser. I gennemsnit varede en samtale 22 minutter og 32 sekunder. Chatrådgivningen fik 1658 henvendelser.
Angst er meget udbredt
Angst er en af de mest udbredte psykiske sygdomme i Danmark. Der findes ingen præcise tal for, hvor mange danskere, der har angst. Men alle undersøgelser tyder på, at angst er udbredt.
Angst vurderes til at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse, hvor 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer svarende til kriterierne for angst.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er angst den næsthyppigste årsag til, at danskerne henvender sig på de psykiatriske skadestuer og den tredje hyppigste diagnose, der stilles, når danskerne går til lægen. Flere kvinder end mænd får en angstdiagnose.
______________________________________________________________________________________
Fakta om Psykiatrifondens rådgivning
- Psykiatrifonden rådgivning er gratis og anonym
- De 130 frivillige rådgivere har alle en relevant faglig baggrund for at rådgive mennesker om psykisk sygdom
- Psykiatrifondens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark
- Rådgivningen har eksisteret siden 2000
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder


Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum