Grøn Fond styrker sameksistens mellem vindmøller og havmiljø
Green Power Denmark glæder sig over, at den politiske aftale om Grøn Fond sikrer statslig finansiering af Havnaturfonden frem til 2030.
Regeringen har sammen med SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre lavet en aftale, som udmønter ca. fem milliarder kroner af Grøn Fond.
Nogle af pengene går til Havnaturfonden, der skal sikre naturen i forbindelse med den store udbygning af havvindmøller i Danmark og indsamle viden om sameksistens mellem vindmøller og havmiljø. Det hilser Green Power Denmark velkommen.
- Det er godt, at Havnaturfonden får statslig finansiering frem til 2030. Vi står midt i en klimakrise og en biodiversitetskrise, og de skal løses sammen. Det ligger energibranchen meget på sinde, og derfor har vi også presset på for Havnaturfonden. Men for at det kan lykkes, er det også vigtigt med afklaring på statslig finansiering efter 2030, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde.
I 2024 er der afsat 24 millioner kroner til Havnaturfonden, mens beløbet er 100 millioner kroner i 2025. Fra 2026 og frem til 2030 bliver det 75 millioner kroner om året. Trods glæden over, at finansieringen er faldet på plads, understreger Green Power Denmark, at man stadig afventer afklaring på den endelige indretning af Havnaturfonden fra Miljøministeriet.
- Vi er stadig et stykke vej fra, at Havnaturfonden bliver til virkelighed. Det er vigtigt, at miljøministeren rykker hurtigt, da vi står foran Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller. Det udbud er en unik mulighed for med Havnaturfondens hjælp at indsamle data om de miljømæssige påvirkninger af vindmøller på havet og bruge den viden, når vi skal bygge de næste havvindparker, siger Camilla Holbech og fortsætter:
- Hvis Danmark skal være foregangsland for udbygning af vedvarende energi på havet, skal vi også vise, hvordan vi samtidig beskytter naturen i havet og potentielt bidrager til genopretning af arter og habitater.
Green Power Denmark er sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Tænketanken Hav kommet med anbefalinger til, hvordan Havnaturfondens arkitektur bør se ud for at imødekomme behovet for mere viden om sameksistens og naturgenopretning. Organisationerne anbefaler, at man igangsætter arbejdet med at samle, indsamle og opbevare data hurtigst muligt, og at der udarbejdes et kommissorium.
På den længere bane anbefaler organisationerne, at Havnaturfonden vedtages ved lov, at den evt. samtænkes med Den Danske Naturfond, og at finansiering af Havnaturfonden fremover skal deles mellem bidrag fra staten, private fonde og EU, havvindsudviklere og andre private aktører, som har en påvirkning på havmiljøet.
Kontakter
Bjarke Lund LarsenPressechef
Tlf:23108323bll@greenpowerdenmark.dkGreen Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Den gennemsnitlige elpris er den laveste i fire år18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
53 øre har det i gennemsnit kostet at bruge en kilowatt-time strøm i 2024. Det er den laveste gennemsnitlige elpris i fire år, viser en opgørelse fra Green Power Denmark. Hvis det ikke var for elafgiften, ville de danske forbrugere betale en af Europas laveste elpriser.
Danmark har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
A Major Setback for Denmark’s Green Ambitions6.12.2024 13:09:55 CET | Pressemeddelelse
Denmark’s largest-ever offshore wind farm tender has ended in disappointment. Investors have deemed it unprofitable to develop offshore wind farms in the Danish part of the North Sea under current market conditions. This represents a significant blow to Denmark’s green transition, and it hinders efforts to provide businesses and consumers with competitively priced energy. Furthermore, the result will delay the nation’s goal of achieving energy independence from hostile nations, according to Green Power Denmark.
En kæmpe skuffelse for vindmølleindustrien og vores grønne ambitioner5.12.2024 17:17:21 CET | Pressemeddelelse
Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller er endt som en stor skuffelse. Ingen investorer mener, at det vil være en god forretning at opføre havvindmøller på Nordsøen i den nuværende markedssituation. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling. Det svækker vores ønske om at skaffe energi til virksomheder og forbrugere til konkurrencedygtige priser, og det forsinker vores mål om at blive uafhængig af energi fra fjendtlige lande, mener Green Power Denmark.
Staten skal hjælpe markedet for grønt flybrændstof i gang3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Staten bør skabe finansiel sikkerhed, så både producenter af grønt flybrændstof (e-SAF) og flyselskaber kan investere i fremtiden, mener Green Power Denmark. Det kan ske ved, at staten køber grønt flybrændstof hos producenterne på flerårige kontrakter og sælger brændstoffet til flyselskaberne på korte kontrakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum