DI: Nye bygningskrav kan blive guld værd for danske virksomheder
Det europæiske bygningsdirektiv er netop vedtaget, og om senest to år skal der stilles helt nye krav til måden, vi bygger og renoverer på i Danmark. Men det vil være en fejl at vente så længe, lyder budskabet fra Dansk Industri, der opfordrer regeringen til at komme i arbejdstøjet.

Dansk Industri (DI) glæder sig over, at der nu endeligt er vedtaget et nyt europæisk bygningsdirektiv, der viser retningen for, hvordan alle boliger og bygninger skal udvikle sig i Europa frem mod 2050. Målet er, at ingen bygninger i 2050 må udlede drivhusgasser, og at alle bygninger skal bruge mindst muligt energi. Vejen dertil går blandt andet gennem krav til mindre brug af energi i bygninger, gradvise forbedringer af husenes energimærker, flere solceller og en transformation til mere intelligente boliger, der spiller samme med energisystemet. Om senest to år skal de nye bygningskrav være implementeret i Danmark, men det vil være en fejl at vente så længe, lyder budskabet fra erhvervsorganisationen.
- Jeg er rigtig glad for, at vi har de europæiske rammer på plads. Nu skal regeringen hurtigt trække i arbejdstøjet og få implementeret reglerne herhjemme, siger Anders Stouge, vicedirektør i DI og fortsætter:
- Selvom direktivet først er vedtaget i dag, har vi i store træk kendt indholdet længe. Lige så længe har vi opfordret regeringen til at gå i gang med forberedelserne, da det udover tydelige gevinster for samfundet også giver danske virksomheder et europæisk forspring i at bygge huse, der både klimamæssigt og teknologisk lever op til de nye krav, siger han.
Danmark er hjemsted for nogle af verdens førende virksomheder indenfor energieffektiviseringer. Og netop deres løsninger kan ikke bare blive afgørende for at Danmark når i mål, men også for at resten af Europa når over målstregen. De nye bygningskrav kan blive guld værd for danske virksomheder, hvis de hurtigst muligt får udviklet og afprøvet teknologien i Danmark, så den lynhurtigt kan sælges til resten af Europa. Men det kræver, at de kender rammerne for, hvordan direktivet bliver implementeret i lovgivningen.
- Bygningerne står for 40 procent af det samlede energiforbrug i Europa, og derfor er det en bunden opgave at gøre dem mere energieffektive. Der er en væsentlig udfordring med at energirenovere de mindst energieffektive boliger. Det kræver nye produkter, processer og arbejdsgange, som indenfor de næste to år vil blive efterspurgt blandt EU-landene i langt højere grad, siger Anders Stouge.
- Regeringen bør starte med at kigge på de renoveringspuljer, som boligejerne kan få glæde af i dag. De skal blive markant mere tilgængelige eksempelvis ved at se i retning fradragsordninger, der aktivt fremmer energirenoveringer og udskiftning af energikilder. Dertil kommer, at der skal sætte penge af til, at de offentlige bygninger bliver renoveret, siger han.
I de kommende finanslovsforhandlinger opfordrer DI desuden til, at regeringen opretter et såkaldt udviklings- og demonstrationsprogram, der skal hjælpe med at få nye teknologier målrettet bygninger på markedet. De stigende krav til renovering og energieffektivisering af hele bygningsmassen vil medføre en stor efterspørgsel på billigere og mere højeffektive løsninger, der kan reducere bygningernes energiforbrug og klimaaftryk. Hvis det innovationspres skal omsættes til produkter, der hurtigt kan komme på markedet og op øverst på den europæiske forbrugers ønskeliste, så har virksomhederne brug for en ordning målrettet netop dette.
- Tiden er inde til at handle proaktivt. De nye krav omfatter ikke kun private bygninger, men strækker sig også til alle offentlige bygninger som skoler, biblioteker og rådhuse, der har et enormt potentiale for energieffektiviseringer. Vi står altså med en kæmpemæssig opgave, som vi hurtigt skal have løst, så vi kan hjælpe resten af Europa i mål, siger Anders Stouge.
Kontakter
Yderligere oplysninger kan fås hos presserådgiver Ben Ron på tlf. 2830 5452.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum