Danske Regioner: Lav langt færre zoner og mere gennemskuelige priser
Mange flere skal vælge kollektiv trafik. Derfor går det ikke med over 1.000 takstzoner, mener Danske Regioner. Om kort tid sender de en række forslag til et langt enklere zone- og billetsystem til regeringens ekspertudvalg.
Snart forsvinder det fysiske rejsekort og erstattes med et nyt digitalt rejsekort. Der er dog ikke noget, der tyder på, at det alene kommer til at vende det triste faktum, at færre og færre bruger den kollektive trafik.
Det handler i lige så høj grad om, at det kollektive transportsystem kan virke for uigennemskueligt for borgerne. Og det skal der laves om på, mener Danske Regioner.
Om kort tid kommer regionerne med en række forslag til regeringens Ekspertudvalg for kollektiv mobilitet. De lægger blandt andet op til at skære kraftigt ned på antallet af takstzoner i Danmark – og til at skabe mere gennemskuelige priser.
”Vi synes, at det er oplagt at bruge overgangen til det nye digitale rejsekort til at gøre den kollektive trafik mere brugervenligt – herunder at gøre en kompleks zonestruktur i Danmark mere enkel. Det skal både være lettere og økonomisk mere attraktivt at vælge kollektiv transport. Både til at pendle til arbejde, og når man har fri”, siger formanden for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling og EU, Anders G. Christensen.
Inspireret af Skåne
Udvalget har hentet inspiration til deres forslag på en studietur til Skåne. For ovre på den anden side af Øresund kun få kilometer fra Danmark, er der modsat udviklingen herhjemme flere og flere, der vælger busser, metro og tog frem for biler.
En af grundene er antallet af zoner. Skåne er 11.027 kvadratkilometer stort og har 1,4 mio. indbyggere. Region Hovedstaden er kun 2.568 kvadratkilometer stort og har 1,8 millioner indbyggere. Alligevel er der cirka 100 takstzoner i Region Hovedstaden mod blot 3 takstzoner i Skåne: Lille, mellem og stor, hvor sidstnævnte dækker hele Skåne.
”Der bor flere mennesker i Region Hovedstaden end i hele Skåne og på et langt mindre areal. Det burde alt andet lige give et bedre udgangspunkt for den kollektive trafik. Alligevel forholder det sig lige modsat. Derfor har vi brug for at skære antallet af zoner ned over hele Danmark, hvor vi i dag har over 1.000 zoner”, siger Anders G. Christensen.
Billigere billetter
Danske Regioner har også sammenlignet priserne på en række overordnede billettyper i henholdsvis Skåne og Region Hovedstaden.
Således koster en kort tur på 4 zoner (cirka 8 kilometer) 34 kroner på rejsekortet i Region Hovedstaden, men kun 19 kroner i Skåne. Det svarer til en dansk merpris på 79%.
På samme måde koster en mellemlang tur – f-.eks. fra Hovedbanegården i København til Hillerød – 64 kroner mod 35 kroner i Skåne. En dansk merpris på 83%
Og et 30-dages pendlerkort til mellemlange ture koster 1.520 kroner i Region Hovedstaden og kun 580 kroner i Skåne. Altså 164% mere på den danske side af Øresund
Færre zoner vil favorisere længere ture
Ifølge Danske Regioner vil færre zoner medføre, at kortere rejser bliver dyrere end i dag og de længere billigere. Men det er godt, mener Anders G. Christensen:
”For det første vil dyrere korte ture få flere til at cykle eller gå. Det vil både give mindre trængsel i byerne og øge folkesundheden. For det andet vil billigere længere ture gøre den offentlige transport i større sammenhængende byområder, og uden for byerne, mere konkurrencedygtig i forhold til bilen”, siger han.
Danske Regioner foreslår også, at man luger ud i de mange forskellige danske billettyper og rabatordninger.
I stedet for, at borgerne på forhånd skal tage stilling til, om de vil købe enkeltbilletter, eller om de kommer til at rejse tilstrækkeligt meget til et pendlerkort, skal systemet vendes om.
”Vi foreslår blandt andet et system som i London, hvor man benytter sig af fare capping (prisloft). Her får passagererne automatisk den bedste pris alt efter, hvor meget de bruger den offentlige transport”, siger Anders G. Christensen.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Ny aftale skal give bedre og mere rimelig fordeling af læger12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Som opfølgning på sundhedsreformen har regeringen og Danske Regioner indgået en aftale, der allerede fra 1. januar 2025 skal være med til at styrke lægedækningen i de områder af Danmark, hvor behovet er størst.
Nu får borgerne også adgang til sundhedsoplysninger fra speciallægerne på sundhed.dk4.12.2024 07:02:46 CET | Pressemeddelelse
Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for borgernes og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed realiserer Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform.
Rapport viser fremgang for sundhedsvæsenet29.11.2024 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
På størstedelen af en stribe udvalgte indikatorer i sundhedsvæsenet er der sket positiv udvikling. Det viser den nye rapport ”Nationale mål for sundhedsvæsenet 2024”.
Patienterne er meget tilfredse med akutlægehelikopterne28.11.2024 11:10:15 CET | Pressemeddelelse
Patienterne oplever at blive mødt med respekt, imødekommenhed og stor professionalisme, når de får hjælp af akutlægehelikopterne.
Ny aftale med kiropraktorerne gør, at borgere kan udredes tættere på deres hjem25.11.2024 12:03:52 CET | Pressemeddelelse
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Dansk Kiropraktor Forening har indgået en ny tre-årig aftale. Den betyder, at kiropraktorerne får bedre muligheder for at understøtte de praktiserende læger og det øvrige sundhedsvæsen. Og så skal der dannes kvalitetsklynger på kiropraktorområdet, hvor kiropraktorerne skal arbejde med kvalitetsudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum