Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Når vi bliver syge af den mad vi spiser, er norovirus, også kendt som roskildesyge, den mest almindelige årsag, og de faktiske tal viser, at kurven er opadgående. Fødevarestyrelsen har nu spurgt køkkencheferne, hvad de gør for at forebygge udbrud og styrelsen har efterfølgende været på kontrol- og vejledningskampagne i restauranter og institutionskøkkener samt hos bagere og slagtere.
- En del køkkenchefer har svaret, at de endnu ikke har indført procedurer for håndtering af norovirus, og derfor ikke har instrueret medarbejderne i, hvad de skal gøre, hvis de bliver ramt af norovirus eller roskildesyge. Det er meget uheldigt, for er man syg af norovirus, så kan man smitte længe efter at symptomerne er stoppet. Faktisk skal man være fri for symptomer mindst 48 timer, før det er sikkert at lave mad til andre, siger enhedschef Lene Mølsted Jensen, Fødevarestyrelsen.
Nogle køkkenchefer har fortalt Fødevarestyrelsen, at de er usikre på, hvor langt de må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred.
- Når man som chef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer. Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, så kan køkkenchefen spørge ind til symptomerne, hvis medarbejderen melder sig syg med dårlig mave, ligesom også medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et maveonde, siger Lene Mølsted Jensen.
Som led i indsatsen mod norovirus har Fødevarestyrelsen været på 829 kontrol- og vejledningsbesøg fra juni til og med november 2023. Besøgene er gennemført i køkkener, der fremstiller spiseklar mad. Kontrollerne viste, at virksomheder og medarbejdere generelt har godt styr på krav til faciliteter og krav til personlig hygiejne, men også at en del køkkenchefer skal indføre procedurer samt vejlede medarbejderne i at håndtere norovirus og andre sygdomme, der smitter via fødevarer.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum