Kommer viberne igen?
Nu kommer fuglene igen, synger Alberte Winding i sangen om foråret og de kommende lyse nætter. Fugle og forår hører sammen dybt i folkesjælen - og højt på listen blandt elskede fuglearter rangerer den sort-hvide vibe med den lange nakketop

Viben ER kommet, for længst, de første allerede i anden halvdel af februar, men slet ikke i fordums antal. Fire ud af fem viber er ikke kommet igen i det tidlige forår, set over en periode på de sidste halvtreds år. Men det kunne måske tænkes, at de i fremtiden kommer styrket igen, hjulpet på vej af flere frisatte lavbundsjorde og vådere vintre.
Hør Alberte synge sangen om forårets komme...
Viben ligner ingen anden fugl. Fuglevinger plejer at smalne ind mod spidsen, eller højst være jævnt brede, som hos de store svæveflyvere. Men vibehannens hormonspejl om foråret udstyrer den med vinger helt uden for kategori, nærmest som to runde spader med skaftet ind mod kroppen. Vingeafrundingen har små tænder fra de sorte svingfjers hvide spidser, som en fjerkost eller kartekam.
Man bliver aldrig træt af at se og høre vibehannen håndhæve parrets territorium under forårshimlen: Luften bliver kartet med stempelagtige vingeslag, i accelererende vandret flugt, først kæntrende til den ene side, så til den anden, som tilløb til luftspillets kulmination: en lodret elevatortur op, et sitrende øjebliks stal på toppen med maksimalt udspilede skovlvinger, inden et proptrækkerdyk lodret ned igen mod jorden. Det glimter hvidt og sort med purpur og grønne reflekser i solskin, alt mens viben synger en lang sang, med jodlende overgange mellem mørke og lyse vokaler og en sært hul og undervandsagtig klang: viooi-veuiii - - vitte-vitte-vitte – vi-vu-vioouiiih.
De store vinger skaber respekt hos potentielle fjender som krager og selv en patruljerende rørhøg, der ofte med held bliver smidt på porten af de uforfærdede vadefugle.
I begyndelsen af april lægger vibehunnen fire spidst pæreformede, grønlige æg med mørke pletter, i en flad fordybning i jorden, og gennem den næste måned bliver der ruget af de to forældre på skift.
Vibens nedtur i det danske kulturlandskab føjer sig til den sædvanlige klagesang om den moderne landbrugsdrift, som er helt ude af sync med naturen. Det er for nylig belyst og beskrevet af den fynske ornitolog Niels Andersen i en videnskabelig artikel i Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift. Han har fra 2011 og tolv år frem dagligt i yngletiden observeret vibebestanden i et 1200 ha stort landbrugsområde umiddelbart vest for Svendborg og minutiøst bogført alle relevante forhold. Resultaterne taler deres tydelige sprog og er uden tvivl repræsentative for resten af det danske landbrugsland.
Viben er som oprindelig steppefugl godt tilpasset agerbrug, men har nogle ufravigelige krav: Græs eller afgrøder må ikke vokse fuglen over hovedet, så den ikke på høje ben kan overskue omgivelserne med sine store, sorte øjne. Den kan sagtens lægge æg og ruge på tør mark, mellem rækker af opvoksende korn, roer, spinat eller raps, dog helst vårsæd, som kommer senere op i højde.
Overlever viber og æg tromling, harvning, sprøjtning, gylle, krager, rovdyr og andre forstyrrelser, bliver dunungerne klækket i begyndelsen af maj. Men så skal de hurtigst muligt gelejdes af forældrene til et nærliggende vådområde, med et passende udbud af smådyr og insekter, som ungernes opvækst afhænger kritisk af. Allerede turen fra reden til vådområdet er kritisk for de nyklækkede unger. Er afgrøderne for høje eller står for tæt, risikerer ungerne at blive gennemblødt af dug eller regndråber fra planterne, og på en kølig dag kan dette blive fatalt for de kuldefølsomme små dunklumper.
Niels Andersens vibebestand i det sydfynske landbrugsland svandt fra 16-18 til 1-2 par fra 2011 til 2022. Siden har det været et blankt nul. I det faldende forløb udgjorde 2016 et positivt udsving, med 12-18 par, som utvetydigt kunne relateres til en meget våd foregående vinter. Den følgende sæson var der nemlig flere og store våde lavninger på markerne til langt hen i maj, lige der, hvor vibeunger har brug for det. Næste år var de lavtliggende områder i færd med at blive drænet, og vibebestanden faldt til det halve. Det indikerer, at landbrugslandets svindende ynglebestand af viber hurtigt kan kvittere positivt på fremkomsten af oversvømmelser og våde lavninger. Men observationer andre steder fra viser også, at de våde lavninger skal være varige og så tilpas store, at de kan tiltrække adskillige vibepar. Et enligt vibepar er meget sårbart over for diverse fjender. Også for viber gælder princippet om ”safety in numbers”.
Kommer fremtidens vintre til at være så våde, som vi har oplevet de sidste to år, og bliver flere lavbundsjorde vristet fri af dræningens lænker og udlagt til bl.a. fugtige arealer med permanent græs, vil det kunne komme den nu rødlistede vibe til gavn, udover megen anden natur – for ikke at tale om klimaet. Måske kommer viberne igen!
Kontakter
Ian Heilmann
Tlf:25891732ianutke@post.tele.dkBilleder





Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum