Gylle.dk

Velbekommen til jordbærsæsonen!

Del

Supermarkeder over hele landet skyder den ny jordbær-sæson i gang med friske, importerede røde bær fra Spanien. De kommer med sydens sol, men også med en tung last af kemi. DTU Fødevareinstituttet tager fire gange om året prøver af forskellige fødevarer både danske og udenlandske, for at kontrollere eventuelle rester af sprøjtemidler. Og deres seneste tal fra 2021 viser, at 86 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær, og sandsynligheden taler for, at de er spanske

Spanien er den største producent af friske jordbær i Europa med en produktion tæt på 300.000 ton om året. Billedet er fra DagligBrugsen 31. marts 2024
Spanien er den største producent af friske jordbær i Europa med en produktion tæt på 300.000 ton om året. Billedet er fra DagligBrugsen 31. marts 2024

Rita Cancino Troncoso har skrevet om ”Jordbærdyrkning i Spanien” i Den Store Danske på lex.dk. Troncoso er lektor emerita fra Aalborg Universitet. Du kan læse hendes beretning om de søde bær her:

Spanien er den største producent af friske jordbær (Fragaria x ananassa) i Europa med en produktion tæt på 300.000 ton om året. Denne produktion af røde bær er koncentreret i Huelva-provinsen. Den udgør 98 % af den samlede nationale produktion og tæt på 30 % af produktionen i Europa.

Jordbærproduktionen i denne region har gennemgået en konstant diversificering, idet den har indarbejdet nye afgrøder. Den har nået et samlet areal på mere end 6.295 hektar.

Jordbærfarmene nær Doñana-parken

Kæmpe jordbærplantager strækker sig over 100 kvadratkilometer nord og vest for Doñana-parken. De fleste af de jordbær, der oversvømmer supermarkeder i Tyskland, Østrig, Schweiz og Luxembourg om foråret, dyrkes under plastik. Den røde frugtvirksomhed, især jordbær og hindbær, er sammen med turisme den vigtigste økonomiske sektor i provinsen Huelva.

I årtier er antallet af jordbærfarme i Doñana-parkens vandskel vokset, fordi europæernes sult efter jordbær er stigende. De spanske jordbær er normalt billigere end dem, der dyrkes i nord- og centraleuropæiske lande. Spanske politikere fra alle partier har altid været glade for denne stigning i efterspørgslen, men de har lukket øjnene for det massive tyveri af vand fra landmændenes side i form af ulovlige brønde.

Ulovlig dyrkning af jordbær

EU-Domstolen dømte i 2021 Spanien for overudnyttelse af grundvand i området ved Doñana-parken og utilstrækkelige beskyttelsesforanstaltninger for parken. Siden da er presset steget på den ulovlige dyrkning af jordbær. Den nationale vandbeskyttelsesmyndighed påbegyndte inspektioner for at opspore vandtyvene, og Miljøministeriet greb ind og forseglede hundredvis af ulovlige brønde med gravemaskiner og cement. Ikke altid med succes: Nogle landmænd fik grundvand andetsteds fra.

Derudover føres endnu en vandkrig: mellem landmænd, der har lovlige rettigheder til vand, og dem, der ulovligt vander deres marker med grundvand.

Klimaforandringerne forværrer problemet. Manglen på vand udtørrer også flere og flere jordbærmarker. Ifølge Freshuelva Regional Farmers Association vil dette års afgrøder sandsynligvis være 30 procent mindre end sidste års.

Selv på de mest moderne gårde forbruges der hundrede liter til at producere et kilo jordbær.

Skrevet af Rita Cancino Troncoso: Jordbærdyrkning i Spanien i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 31. marts 2024 fra https://denstoredanske.lex.dk/Jordb%C3%A6rdyrkning_i_Spanien

Kontakter

Billeder

Så er der friske jordbær på hylderne i COOP-butikkerne, men økologiske er de ikke. Billedet er fra DagligBrugsen 31. marts 2024
Så er der friske jordbær på hylderne i COOP-butikkerne, men økologiske er de ikke. Billedet er fra DagligBrugsen 31. marts 2024
Download
De seneste tal fra 2021 viser, at 86 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær.
De seneste tal fra 2021 viser, at 86 % af de konventionelt dyrkede danske jordbær indeholder rester af sprøjtemidler, hvor tallet er 97 % for de konventionelt dyrkede udenlandske jordbær.
Download

Links

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye