Vardemuseerne

Det ”fynske forår” kommer til Vestjylland: Ny udstilling på Nymindegab Museum rager op i glemt historie

Del

Nymindegab Museum slår fredag den 5. april dørene op for en ny særudstilling med værker af 16 kunstnere, der er blevet stillet en helt særlig opgave forankret i Nymindegabs natur og historie. Udstillingen løber over de kommende seks måneder.

Hvad kan 16 kunstnere få ud af omgivelserne, historien og stemningen omkring Nymindegab, som engang var et yndet udflugtsmål for prominente kunstmalere som Johannes Larsen og Laurits Tuxen?

Det korte svar er; ret så meget!

I al fald har de udstillingsaktuelle kunstnere fra den snart 100 år gamle sammenslutning Den Fynske Forårsudstilling tolket og fortolket deres indtryk vidt forskelligt, oven på at de sidste efterår mødtes i den lille vesterhavsby. 

Her blev kunstnerne introduceret til Nymindegab Museum, byens historie og det mere eller mindre glemte kunstnermiljø, der opstod i området gennem sidste halvdel af 1800-tallet.   

Dengang var det som i dag den helt særlige natur, landskaberne, lyset og det lokale fiskerfolks enkle, men barske tilværelse, som tiltrak og inspirerede kunstnere fra hele landet. 

Ulig steder som i Skagen og Kerteminde, hvor der i samme periode opstod deciderede kunstnerkolonier, nedfældede Nymindegabmalerne dog ikke på samme måde deres historie. I mange år har denne derfor ligget hen i nærmest total glemsel.

Nu bliver egnens kunstnermiljø imidlertid genoplivet i en nutidig udformning bestående af en række værker, som gennem en bred vifte af stilarter og materialer på ny fortolker og aktualiserer områdets særlige stemning og kendetegn.

Udstillingen ”Fynsk Forår – i Nymindegabmalernes fodspor” åbner med fernisering 5. april fra klokken 15-17 og kan siden ses frem til 20. oktober 2024. 

Fakta

  • Den Fynske Forårsudstilling er Danmarks ældste kunstnersammenslutning uden for København og består af en række kunstnere fra hele landet, der selv arrangerer deres udstillinger - uden indblanding af eksempelvis gallerier eller kuratorer.
  • I 2024 er det 95 år siden, at sammenslutningens første visning fandt sted. Det fejres ved – ud over at udstille i de vante rammer på SAK i Svendborg – at skabe en ganske særlig satellitudstilling på museet i Nymindegab.
  • Ferniseringen af udstillingen ”Fynsk Forår – i Nymindegabmalernes fodspor” finder sted den 5. april 2024 fra klokken 15-17 på Nymindegab Museum. Alle interesserede er velkomne til at deltage. 

Kontakter

Billeder

Links

Om Vardemuseerne:

Vardemuseerne er hele 10 forskellige udstillingssteder. Her finder du masser af oplevelser og aktiviteter imellem hav og hede. Fra rav til redningsstationer. Fra bunkere til flygtningehistorie. Fra verdens første andelsmejeri til Danmarks første fantasykunstner.

Følg pressemeddelelser fra Vardemuseerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vardemuseerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye