Vardemuseerne

Stor åbningsfest for to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr: Det kan du opleve på toppen af nationalparken

Del

Der venter en dobbelt fejring, når Blåvandshuk Fyr fredag 31. maj åbner to nye udstillinger – og oveni præsenterer en renovering af fyrmesterboligen. På dagen vil der være masser af aktiviteter for alle aldre og mulighed for at opleve de nye udstillinger.

De to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr vil være gratis at opleve.
De to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr vil være gratis at opleve. Vardemuseerne

Blåvandshuk Fyr slår hele tre fluer med ét smæk, når der holdes åbningsfest fredag 31. maj. Festdagen markerer dels, at den gamle fyrmesterbolig er blevet renoveret, og dels, at to nye udstillinger åbner. Alle er velkomne til at opleve de nye udstillinger og tage del i fejringen.

Udstillingerne er henholdsvis en ny, opdateret udgave af besøgscenteret ”Horns Rev Wind Farm Visitor Center” og en nyopført ”port” til Nationalpark Vadehavet. Porten indgår som en del af nationalparkens store formidlingsprojekt ”Velkommen til Nationalpark Vadehavet”.

Begge udstillinger vil på åbningsdagen og generelt være gratis for alle.

- At stå på toppen af Danmarks vestligste punkt er i sig selv en bjergtagende oplevelse, som de to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr nu er med til at forstærke. I udstillingerne vil folk i alle aldre få mulighed for at dykke ned i områdets foranderlige landskaber og samtidig blive klogere på den bæredygtige energiproduktion, som havvindmøllerne på Horns Rev bidrager til. Udsigten fra Blåvandshuk Fyr er stadig imponerende over både hav, havvindmøller og landskab. Men muligheden for indsigt bliver nu væsentlig forbedret, siger direktør i Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen.

Nationalpark-porten ved Blåvandshuk handler om det dynamiske vadehav. Besøgende kan dykke ned i fortællingen om verdens største tidevandspåvirkede naturområde og via såvel animationer som kikkert blive klogere på det dynamiske landskab og termer som erosion, sandtransport og de evigt skiftende vader.

- Med åbningen af Blåvandshuk Fyr som port bliver projekt ”Velkommen til Nationalpark Vadehavet” komplet. Totalt består det af et sammenhængende net af i alt seks porte, seks velkomststeder og cirka 25 infosteder, alle med hver sit tema. De mange formidlingssteder skal bidrage til at klæde gæsterne bedst muligt på til at komme ud at få store oplevelser, når de besøger nationalparken, siger Henrik Mikaelsen, der er udviklingskonsulent ved Nationalpark Vadehavet og projektansvarlig for Velkommen-projektet.

Masser af aktiviteter i nyt besøgscenter

I forbindelse med åbningen løftes sløret også for en ny og opdateret udgave af det eksisterende besøgscenter ved fyret, ”Horns Rev Wind Farm Visitor Center”, som aktuelt drives af vindenergivirksomhederne Vattenfall, Ørsted og Energinet.

I selve den nye udstilling, som er udviklet og faciliteret af Vardemuseerne, vil man opdage et væld af spændende formidling af vindenergi og bæredygtig energi med forskellige aktiviteter inkluderet.

Allerede på åbningsdagen vil man således kunne prøve kræfter med blandt andet at dreje en kæmpemøtrik, bygge en vindmølle af Lego eller via VR-briller klatre til tops af en havvindmølle.

Om det nye besøgscenter siger formand for styregruppen bag Horns Rev Wind Farm Visitor Center, Arne Rahbek:

- Udstillingen ved Blåvandshuk Fyr om mølleparkerne på Horns Rev fortæller en vigtig historie om dansk offshore vind og giver et indblik i, hvorfor dansk vindindustri er verdensførende. Vindmøllerne på Horns Rev er et afgørende element i Danmarks grønne omstilling, og det vil Vattenfall gerne støtte op om, siger Arne Rahbek.

Programmet for den store åbningsdag er:

12.00-14.00: Åbningsfest for indbudte gæster og presse.

  • Taler fra kl. 12.15 ved repræsentanter for vindenergifirmaer, Nationalpark Vadehavet med flere.
  • Let traktement, besøg i udstillinger og tur i tårnet.

Fra kl. 14.00: Åbningsfest for offentligheden og åbningstale.

  • Besøg udstillingerne, mød repræsentanter for Nationalpark Vadehavet og vindenergifirmaer.
  • Byg din egen Legomølle, tag en selfie og byt med en byg selv-mølle til at tage med hjem.

Fakta: Projekt Velkommen til Vadehavet

Velkommen til Nationalpark Vadehavet omfatter i alt cirka 30 formidlingsinitiativer fordelt på såkaldte porte, velkomststeder, infosteder og ny hjemmeside.

Blåvandshuk Fyr er en af de i alt seks porte til nationalparken, der alle er etableret på eksisterende attraktioner og formidlingsinstitutioner.

Projektets samlede økonomi er på cirka 21,7 millioner kroner. Nordea-fonden har støttet med 14,7 mio. kr., Nationalpark Vadehavet har selv bidraget med knap 5 mio. kr., mens de fire vadehavskommuner – Varde, Esbjerg, Fanø og Tønder – sammen med Naturstyrelsen har bidraget med samlet 2 mio. Kr.

Fakta: Horns Rev Wind Farm Visitor Center

I 2002 åbnede Danmarks første kommercielle havvindmøllepark ud for Blåvandshuk, Horns Rev 1.

Siden er der kommet to parker til, og der står nu 220 møller ud for Blåvandshuk.

I mange år, har der været et lille besøgscenter ved Blåvandshuk Fyr, som formidler vindenergi og bæredygtig, vedvarende energi. Alt i udstillingen formidles tre sprog; dansk, tysk og engelsk.

Besøgscentret drives af forskellige vindenergifirmaer, aktuelt Vattenfall og Ørsted og desuden Energinet, som sørger for at den strøm, havmøllerne producerer, bliver transformeret og sendt videre ind til land og rundt til de rette steder.

null

Kontakter

Billeder

De to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr vil være gratis at opleve.
De to nye udstillinger ved Blåvandshuk Fyr vil være gratis at opleve.
Download

Links

Om Vardemuseerne:

Vardemuseerne er hele 10 forskellige udstillingssteder. Her finder du masser af oplevelser og aktiviteter imellem hav og hede. Fra rav til redningsstationer. Fra bunkers til flygtninge-historie. Fra Verdens første andelsmejeri til Danmarks første fantasy-kunstner.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye