Skadelige biller og plantesygdomme kan true den danske natur: Hold øje med ti ubudne gæster

Del

Skadelige biller og plantesygdomme kan lægge en skov øde, hvis de slipper løs i den danske natur. Der findes mere end 400 arter, som myndighederne gør alt for at holde uden for EU’s grænser. Du kan hjælpe til ved at holde øje med skadedyr og plantesygdomme, når du færdes udenfor.

Lyse dage, spirende forårsblomster og temperaturer over 10 grader.

Påskeferien kalder på ture i haven og naturen. Og når du befinder dig derude, under åben himmel, kan du faktisk være med til at passe på den danske natur.

”Vi kalder alle ferieramte danskere, der bruger påsken i haven eller i naturen: Vi har brug for jeres hjælp til at holde øje med skadelige biller og plantesygdomme," siger Kristine Riskær, der er chef for Landbrugsstyrelsens enhed for Planter & Biosikkerhed.

Det drejer sig om arter, der er så ødelæggende for vores planteavl, natur og landskab, at de skal holdes uden for EU’s grænser og udryddes med det samme, hvis de opdages herhjemme. De er kategoriseret som såkaldte karantæneskadegørere i EU og omfattet af plantesundhedsforordningens regler.

Landbrugsstyrelsen har lavet en liste med ti ødelæggende biller og plantesygdomme, som du kan spotte med det blotte øje. Se listen her.

En særdeles god flyver

En af de ti uønskede arter er asiatisk askepragtbille. Den stammer fra Asien, men blev i 2002 bragt til USA og Canada. Siden da har billen spredt sig over flere tusinde kvadratkilometer og dræbt millioner af asketræer i både skove og byområder.

”Asiatisk askepragtbille er en trussel for Europa lige nu. Den kan komme hertil, når vi handler med inficerede planter og træprodukter. Samtidig er den en særdeles god flyver. I området omkring Moskva spreder den sig lige nu med en hastighed på ca. 50 km om året," siger Kristine Riskær.

Billen kan kendes på sin grønblå, metalliske farve og på de D-formede huller i barken, der opstår, når nyklækkede biller forlader træet.

Pligt til at anmelde

Har man mistanke om eller støder på en af de næsten 400 skadelige arter eller grupper af plantesygdomme og insekter, som er EU-karantæneskadegørere, har man pligt til at indberette fundet til Landbrugsstyrelsen. I de seneste år er det faktisk borgere, der har anmeldt nogle af de arter, vi har fundet i Danmark.

”Vi er blandt andet blevet kontaktet af opmærksomme lagerarbejdere, der oplevede, at der pludselig kravlede biller ud af træemballage, importeret fra udlandet. Når vi får sådan en anmeldelse, rykker vi ud med det samme og udrydder billerne. På den måde sikrer vi, at de ikke får etableret sig i vores natur,” siger Kristine Riskær.

FAKTA: Sådan kan du hjælpe med at passe på den danske natur:


Får du mistanke om, at du har fundet en af de ti skadegørere, skal du:

  1. Tage et billede af insektet, symptomerne, planten eller plantematerialet. Læg evt. en mønt eller en nøgle ved siden af, så man kan se størrelsesforholdet.
     
  2. Notere findestedet. For eksempel din egen privatadresse, hvis fundet er i din have.
     
  3. Gemme materialet - hvis det er muligt. Hvis du har taget en prøve af planten, sikret dig en bille eller andet materiale, så pas godt på det. Det kan blive afgørende for at finde ud af, om der er tale om en karantæneskadegøre.
     
  4. Anmelde fundet til Landbrugsstyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder og notere findestedet.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye