Pesticider fra landbruget kan udløse Parkinsons sygdom
Nogle pesticider fra landbruget kan udløse Parkinsons sygdom. Det siger forskere i en artikel i Ugeskrift for Læger, hvor de påpeger, at aktivstoffer fra landbrugets sprøjtegifte trænger ned i drikkevandsboringer, hvorfra det rammer forbrugerne
Det er et hold tysk-slovenske forskere, der har påpeget sammenhængen mellem sprøjtegifte og Parkinsons sygdom. Pesticiderne kan påvirke mikrobiomet i tarmene, så der opstår en ond cirkel af skadelige processer. De kan føre til Parkinsons sygdom, som er den hastigst voksende neurologiske sygdom.
Klare beviser for øget risiko for Parkinsons
Professor Daniella Berg fra Kiels Universitet er medforfatter på artiklen. Hun siger:
”Der er klare beviser for, at miljøgifte yderligere kan øge forekomsten af Parkinsons sygdom. Det kan være en forklaring på den uforholdsmæssige stigning i sygdomstilfælde.”
Det er meget interessant, mener Per Borghammer, overlæge og klinisk professor i nuklearmedicin på Århus Universitet. Det passer godt med en sygdomsmodel, han står bag, nemlig ”Brain-first vs. body-first”. Ifølge modellen starter sygdommen inde i nerver i næsens eller tarmens slimhinde. Processen kan sættes i gang af sygdomsfremkaldende stoffer som miljøgifte og pesticider, men også af infektioner og andre påvirkninger.
Parkinsons udløses af ting vi spiser eller inhalerer
”Lige præcis ved Parkinsons sygdom er det særligt plausibelt, at sygdommen kan udløses af stoffer eller mikroorganismer, vi indtager eller inhalerer, siger Borghammer. Tarmens nervesystem sidder kun en millimeter eller to fra tarmens mikrobiom. Så hvis bakterier kan trænge igennem tarmbarrieren, kan de sætte gang i en sammenklumpning af proteiner, der så spreder sig til hjernen, påpeger Borghammer.
Pesticider er en faktor af flere
Per Borghammers forskning har tidligere vist, at hos cirka halvdelen af patienterne lader sygdommen til at starte i tarmens nervesystem. Derefter vandrer den videre til hjernen.
De tysk-slovenske forskere peger på, at pesticider er en faktor ud af flere. Et stop for alle pesticider vil ikke forhindre alle tilfælde af Parkinsons sygdom. Men forskningen viser, at sammenhængen mellem pesticider og Parkinsons sygdom er stærk nok til at handle på.
Klar sammenhæng mellem pesticider og Parkinson
Ekstra Bladet skriver, at der er en klar sammenhæng mellem landbrugets brug af sprøjtegifte og stigningen i antallet af mennesker med Parkinsons. De giftrester , som vi får med den mad vi spiser, og det vand vi drikker, kan gøre os alvorligt syge.
Landbruget forhindrer udfasning
Alligevel er det med en ihærdig indsats lykkedes landbrugets lobbyorganisationer – herunder danske Landbrug & Fødevarer – at blokere for et lovforslag fra EU-kommissionen om at halvere forbruget af pesticider i 2030, skriver Ekstra Bladet. Selv et så farligt middel som diquat, der er ulovligt at bruge i EU, får danske landmænd dispensation til at bruge det. Undersøgelser viser, at folk, der arbejder i landbrug og gartnerier, har to en halv gange så stor risiko for at få Parkinsons sygdom som befolkningen som helhed.
Så mange rammes
Parkinsons sygdom er hyppigere hos mænd end hos kvinder, de fleste rammes i 60-62 års alderen. Ca. 5% rammes før 50 års alderen. I Danmark lever op til 12.000 mennesker med Parkinsons sygdom, og årligt kommer der 1.500 nye patienter til. Antallet forventes at stige til 20.000 i 2040, hvis ikke der gøres noget for at fjerne årsagerne. Mellem 7 og 10 millioner mennesker over hele jorden er ramt af sygdommen. Kilde: Parkinsonforeningen
Kontakter
Flemming Seiersen
Tlf:40169122fs@hojgaard-okologi.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vildledende Coop-markedsføring af Alexandra-kartoflen som kontrolleret for sprøjtegift5.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Superbrugsen praler med at holde stramt styr på sprøjtegiftene i deres frugt og grønt, men det ser ud til, at reklamerne ikke passer med virkeligheden. Faktisk bliver kartoflerne sprøjtet med en del kemi, som både kan øge risikoen for kræft og skade fostre, selvom deres plakat om stram pesticidkontrol siger noget andet
Den danske landmand er lillebitte i den store verden4.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Reelt er det den barske kendsgerning, at dansk landbrug intet betyder i den store verdens madhusholdning. Dansk landbrugsproduktion har kun betydning for danske landmænd og for danskerne og deres natur, bortset fra når det gælder kompensation for minkskind og eksport af økoprodukter
Axelborg-diktaturet: Regeringen har slået ring om landbruget3.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Ingen med fornuften i behold kan forstå, at landbruget, et erhverv med ringe betydning for dansk økonomi, kan diktere så megen politik. Især ikke når man betænker, at landbrugets voldsomme aftryk på naturen og dets trussel mod folkesundheden bevirker, at erhvervet samlet set er en underskudsforretning
Når viden bliver kætteri31.1.2025 15:45:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at mange i Folketinget medvirker næsten intetanende til afgørende skridt i afviklingen af Folketingets politiske betydning. Og selve diskussionen, om hvorvidt afviklingen foregår, afvises og forekommer for nogen nærmest kættersk (det gælder særligt folketingsmedlemmer, der også repræsenterer regeringen). Læs med om, hvordan jeg er kommet frem til den konklusion og om, hvordan jeg ser flere tegn på den tidlige fase af en alvorlig af-demokratisering.
Lav lever livet på vågeblus31.1.2025 05:55:00 CET | Aktuelt
Laver er ret spændende, fordi de faktisk er en slags samarbejde mellem en svamp og nogle encellede alger. Formen og strukturen afhænger af dem begge, men det er mest svampen, der bestemmer, hvordan det hele skal se ud. Om laven skal sprede sig fladt ud eller vokse op i alle mulige retninger som små, tætte træer, skåle, trompeter eller mini-koraler – det er svampen, der har styr på det!
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum