God udsigt: God investering eller dyr affære?
Tiden omkring påskeferie og sommerferie er de perioder, hvor der handles flest sommerhuse, og mange tiltrækkes af en kystnær beliggenhed. Den gode udsigt er også med til at sikre din investering, hvis du tænker dig om, før du skriver under.
Kystnære sommerhuse har altid været attraktive, men det kan være risikabelt at ligge i første række. 2023 var det vådeste år nogensinde, og året bød på flere oversvømmelser. Stormfloden i oktober betød vandstigninger på mere end to meter, og det gik især hårdt ud over mange sommerhusområder ved Østersøen, hvor selv diger og forbyggende foranstaltninger måtte se sig slået af vandmasserne. Vesterhavets kyster var også hårdt ramt, og vind og vand spiste af klitterne i voldsommere grad end hidtil set.
”Er man på jagt efter sommerhus, så bør man have risici ved klimaforandringer med i overvejelserne. Når du finder huset med den gode beliggenhed og til en god pris, skal du undersøge de lokale klimaforhold, og hvad grundejerforeningen har drøftet omkring klimasikring. En kollektiv beslutning om klimasikring eller mangel på samme kan nemt blive til mange penge, og det har også har indflydelse på din forsikringspræmie og dækningen,” forklarer Michala Jørgensen, medlem af Danske BOLIGadvokaters bestyrelse.
Forført og forelsket af udsigten
Netop diger, deres placering eller mangel på dige har været omdrejningspunkt for mange sager i halen af den seneste tids vejrforhold. Som sommerhusejer skal man være opmærksom på, at flere forsikringsselskaber varsler præmiestigninger som følge af de mange klimaskader, og i værste fald kan man komme ud for, at selskaberne ikke vil forsikre de mest udsatte boliger, lød det fra brancheforeningen Forsikring og Pension tidligere på året. Derfor er der grund til at være ekstra opmærksom.
”Vi ser desværre for mange købere, som har været lidt for hurtige til at skrive under på en købsaftale uden advokatforbehold. Ofte skyldes det ren og skær forelskelse, som fører til, at der handles over stok og sten,” fortæller Michala Jørgensen og uddyber:
”Tanken om gennemgang af dokumenter om sommerhuskøbet er milevidt væk, når man først har kastet sin kærlighed på et hus. Men her gælder det om at stoppe op engang og sørge for at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen, så du kan fastholde forelskelsen, mens din boligadvokat har tid til at sikre dig mod ubehagelige overraskelser.”
Danske BOLIGadvokater ser en tendens til, at mange anser et sommerhuskøb som en formssag, der nemt kan klares uden uvildig rådgivning. Det er bare langt fra altid tilfældet. Til gengæld – hvis alt er i orden – så betyder den dejlige beliggenhed og den gode udsigt, at sommerhuset formentlig holde prisen og dermed er en god investering.
Et par hurtige tip
Udover klimaforhold skal man også være opmærksom på indberetninger om boligens data. Mange sommerhuse har med årene fået en tilbygning eller små annekser for at give mere plads til familien eller lejere, og man kan være ude for, at det ikke er godkendt og indberettet Bygnings- og Boligregistret (BBR).
”Har du kig på et sommerhus, der har fået flere kvadratmeter over årene, er det vigtigt at tjekke BBR og tilladelser og se, om alt er registreret korrekt, herunder også afstand til skel. Derudover er det vigtigt at nærstudere lokalplanen, så du ved, hvad du må og ikke må og samtidig få overblik over fremtidsudsigterne for området,” slutter Michala Jørgensen.
Gode hjemmesider, når du kigger på sommerhus:
www.dingeo.dk
DinGeo samler geodata og præsenterer dem i et let og overskueligt format. DinGeo henter geodata fra utilgængelige arkiver beregnet udelukkende til dataeksperter og frigiver dem til almindelige danskere. Boligejere kan med DinGeo lære mere om egen bolig og lokalområde. Som boligkøbere kan du finde information om den bolig, du er interesserede i.
www.klimatilpasning.dk
På klimatilpasning.dk finder du viden om klimaændringer og klimatilpasning inden for en række temaer. Informationen henvender sig til både borgere, kommuner og erhvervsliv. På portalen er der også grafisk præsenterede klimadata og information om regionale klimaforandringer i Danmark. Portalen indeholder desuden interaktive værktøjer.
www.danskeboligadvokater.dk
På danskeboligadvokater.dk kan du finde gode råd til processen, når du står overfor boligkøb. Du kan bl.a. finde ’Tjekliste til boligkøbere’ med gennemgang af bolighandlen fra A-Z.
Nøgleord
Kontakter
Michala JørgensenAdvokat og bestyrelsesmedlem af Danske BOLIGadvokater
Tlf:56 65 26 16mj@advokathuset-koege.dkOm Danske BOLIGadvokater
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater med speciale i boligrådgivning. De har som de eneste fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter de etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.
Det betyder bl.a., at en dansk BOLIGadvokat yder uafhængig rådgivning og ikke må repræsentere sælger og køber i samme handel. Og det betyder også, at Danske BOLIGadvokater ikke har alliancer med andre aktører i branchen som fx banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber m.v. Alle medlemmerne af Danske BOLIGadvokater har et certifikat i bolighandel.
Danske BOLIGadvokater er repræsenteret i følgegrupperne for hhv. huseftersyn og tinglysning.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag godt 100 medlemmer fordelt over hele landet.
Følg pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske BOLIGadvokater
De vigtigste råd inden du får nøglerne til dit splinternye hjem20.8.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen med at købe en projektbolig. Her er de vigtigste råd til, når du (næsten) står med nøglerne til dit nye hjem.
Mens du venter på, at dit nye hjem bliver bygget færdigt6.8.2024 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny bolig i et projektbyggeri, er en bolig, der endnu ikke findes, og hvor du derfor ikke kan sammenholde salgsopstillingen med virkeligheden. Derfor er der al mulig grund til at følge byggeprocessen tæt. Danske BOLIGadvokater har udgivet en håndbog, der guider dig gennem ventetiden.
Nyt netværk for unge boligadvokater23.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et netværk af yngre boligadvokater skal sikre, at der også i fremtiden – og i flere dele af Danmark – vil være advokater, der kan hjælpe boligkøbere igennem de mange juridiske faldgruber. Netværket er lanceret af Danske BOLIGadvokater.
Boligejere i chok efter opkrævning af ejendomsskat9.7.2024 09:16:29 CEST | Pressemeddelelse
Telefonerne kimer hos landets boligadvokater med spørgsmål som: ”Hvad skal jeg gøre? Jeg har fået en gigantisk opkrævning og kan ikke forstå, at jeg skal betale så meget i ejendomsskat”. Det er efterregulering af ejendomsskat fra 2021, 2022 og 2023, der bringer boligejerne i chok.
Vær vågen inden du sætter underskriften på projektboligen3.7.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du køber en ny bolig, der er en del af et projektbyggeri, rejser det nogle helt andre spørgsmål, end hvis du var på udkig efter en bolig, der allerede er bygget. Danske BOLIGadvokater har netop udgivet en håndbog, der guider dig gennem hele processen. For hvad kan du egentlig selv gøre for at få succes med købet?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum