Syv mio. kr. fra regionerne til forskning i forebyggelse
Igen i år uddeler regionerne syv millioner kroner til forskning i forebyggelse.
Seks nyskabende projekter får i år midler fra Den Fælles Regionale Pulje til Forskning i Forebyggelse.

- Vores forebyggelsespulje har igen i år mærket stor interesse fra ansøgere. Det har været svært at vælge mellem de 82 projekter, der har søgt om midler. De seks projekter, der i år får penge fra puljen, er udvalgt, fordi de på forskellig vis vil højne vidensniveauet på områder, hvor vi i samfundet har brug for veje til bedre sundhed, siger Karin Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg.
Fysisk aktivitet til mange målgrupper
Tre af de projekter, der i år modtager midler fra puljen, handler om at udvikle og undersøge effekten af indsatser, der har til formål at øge fysisk aktivitet hos tre forskellige målgrupper. Projektet ”Act for Stroke” vil blandt andet undersøge effekten af en indsats med intensiv gangtræning, når det gælder forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, diabetes, overvægt og ensomhed.
Et andet projekt fokuserer på partnere til gravide i risiko for at udvikle graviditetsbetinget diabetes, og et tredje projekt vil hjælpe mennesker med kroniske sygdomme med at opretholde et fysisk aktivitetsniveau i overgangen fra sundhedssystemet til det daglige liv derhjemme.
- Fysisk aktivitet er et bærende element i det, vi som sundhedsvæsenet skal hjælpe med, hvis vi skal vende den udvikling, som befolkningens sundhed desværre er på vej i retning af, siger Karin Friis Bach.
Hjælp til unge med mistrivsel
To projekter undersøger indsatser målrettet unge under uddannelse. Det ene, ”Mit Liv - Jeg bestemmer” - undersøger effekten af, at skoler hjælper med mental sundhed og trivsel blandt 10. klasses-elever. Det andet projekt gælder mindre ulighed i sundhed på en forberedende grunduddannelse og en teknisk skole.
Det sidste projekt, ”SMIL: Forebyggelse af spiseforstyrrelser”, undersøger effekten af online-interventionen ”Body Project” til unge kvinder med psykisk sygdom. Over 60 pct. at unge beskriver, at de er utilfredse med deres krop, og målet er at hjælpe unge kvinder, der i forvejen har en psykiatrisk lidelse, fordi de har stor risiko for også at udvikle en spiseforstyrrelse.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum