Muskelsvindfonden

Organisationer starter ny indsats: ”Pærfekt Croquis” vil gøre op med snævre kropsidealer blandt unge

Del

Mange unge kæmper med et negativt selvbillede og er utilfredse med deres krop og udseende. Nu arrangerer Muskelsvindfonden i tæt samarbejde med Børns Vilkår en ungdomsturne med ’Pærfekt Croquis’, der rejser rundt til danske ungdomsuddannelser fra foråret 2024. Turneen bliver realiseret med støtte fra Nordea-fonden.

Nøgen croquismodel foran publikum
Pærfekt Croquis på gymnasium i Midtjylland Morten Rygaard Muskelsvindfonden

Det at føle sig usikker på sin krop og være ked af sit udseende er - også - en del af ungdomslivet, og det vil Muskelsvindfonden og Børns Vilkår nu sætte fokus på med projektet Pærfekt Croquis. Den lille stavefejl er med vilje og har til formål at sætte fokus på, at ingen er perfekte med “e”, men alle er pærfekte med “æ”.

Pærfekt Croquis ruller ud på ungdomsuddannelser landet over i foråret og efteråret 2024 med støtte fra Nordea-fonden.

"Alt for mange unge er utilfredse med deres krop, og det har kæmpe følger. Med ‘Pærfekt Croquis’, viser, tegner og taler vi om kroppen, som den er. Unge har brug for at se de deller, ar og skævheder, der er en del af livet. Vi pakker retouchering på Instagram og TikTok væk et par timer og starter en rejse mod selvaccept og mod en kultur, hvor vi fejrer hver enkelt individs unikke krop og værdi," udtaler Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden.

Gymnasieelev: ”En krop er bare en krop”

Allerede i efteråret 2023 var Muskelsvindfonden på Viborg Gymnasium med ‘Pærfekt Croquis’ for at teste arrangementet af på en ungdomsuddannelse. Tilbagemeldingerne fra eleverne viste, at oplevelsen gav en mere nuanceret forståelse for kroppen og kropsidealer.

"Jeg synes, arrangementet var meget relevant og både smukt og rørende sat op. Det var helt vildt fedt, at man kunne få lov til at fordybe sig i at tegne, og som tiden gik, blev det meget naturligt at tegne nøgne kroppe. Modellerne var modige, og de virkede til at hvile godt i sig selv, hvilket var utroligt inspirerende for os som deltagere. Jeg synes, man gik derfra med et mere afslappet forhold til, at en krop bare er en krop", fortæller Freja Bang Dyring-Olsen, der er 19 år og går på Viborg Gymnasium.

Forskelligheder er værdifulde


Muskelsvindfonden har indgået et samarbejde med Børns Vilkår om projektet, og Børns Vilkårs rolle er blandt andet at lave undervisningsmateriale, som skal bruges på ungdomsuddannelserne. Børns Vilkår driver rådgivningslinjerne BørneTelefonen og HØRT, som hvert år har tusindvis af samtaler med børn og unge om krop og udseende.

"Børns Vilkår er glade for af at være en del af Pærfekt Croquis. Vi vil gerne bidrage til at skabe en samtale blandt unge om, at vi alle er forskellige, og at netop forskelligheder er værdifulde. Vi oplever, at mange børn og unge føler, der er mange forventninger til dem, også til deres udseende, og det præstationsrum vil vi gerne være med til at gøre op med", siger vicedirektør i Børns Vilkår, Steffen Raun Fjordside.

Også hos Nordea-fonden er der store forventninger til indsatsen, der går godt i spænd med fondens fokus på det gode ungeliv og unges mentale sundhed:

"Projektet vil give flere tusinde elever på de danske ungdomsuddannelser mulighed for få flere nuancer på vores forståelse af kropsidealer – og ikke mindst alle de urealistiske forventninger, som de unge generationer tit bliver mødt af. ‘Pærfekt Croquis’ er også en invitation til, at vi i fællesskab kan være med til at skabe en sundere kropskultur, hvor der er plads til forskelligheder. Nordea-fonden arbejder for at hjælpe flere børn og unge godt på vej i livet, og vi håber selvfølgelig, at indsatsen kan bidrage til en større accept af, at der skal være plads til mangfoldighed – også når det gælder vores kroppe,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Pressebilleder
Find den her: Pressebilleder - Skyfish
(Fotokreditering: Morten Rygaard)


Fakta om Pærfekt Croquis

Helin Erdem, tv- og social media vært tager med på Pærfekt Croquis turne 
 
Projektet ruller ud med Pærfekt Croquis på ungdomsuddannelser over hele Danmark i foråret og efteråret 2024. Muskelsvindfonden er initiativtager og har indgået samarbejde med Børns Vilkår, og projektet er støttet af Nordea-fonden med 1, 27 mio kr

Pærfekt Croquis er et kunstbaseret koncept, der udfordrer normerne for kroppe og skønhed ved at engagere unge i tegning af forskelligartede kroppe og en åben dialog om sårbarhed, snævre kropsidealer og selvaccept.

Værten er Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden, og i foråret sidder Helin Erdem, tv- og social media vært og Anders Koefoed, konsulent fra Børns Vilkår med i et panel, som starter samtalen med de unge. Helin Erdem har tidligere deltaget i et pærfekt arrangement med gin og croquis på Nørrebro Teater

Pærfekt Croquis er udviklet af Muskelsvindfonden.

Muskelsvindfonden og Børns vilkår forventer at nå ud til 8.000 unge på tværs af landet med projektet Pærfekt Croquis.

Pærfekt Croquis kommer bl.a. til:


22. marts.  Lemvig
4. april    København Ø
10. april   Aarhus
11. april    Esbjerg 
12. april    Ribe
17. april    Frederikssund
18. april    Grenå
19. april    Hasseris
19. april    Støvring
22. april   Vejle
23. april    Fredericia
23. april    Fredericia
25. april    Kolding

Tilmelding af ungdomsuddannelser til Pærfekt Croquis 

Planlægningen af efterårets/forårets turne er startet, men der er stadigvæk ledige pladser til efteråret, så hvis der er nogle ungdomsuddannelser, der har lyst til at deltage i debatten og få besøg af ‘Pærfekt Croquis’,  kan man række ud til Pærfekt på paerfekt@muskelsvindfonden.dk.

Kontakter

Billeder

Formand for Muskelsvindfonden
Formand for Muskelsvindfonden
Download
Nøgen croquismodel foran publikum
Pærfekt Croquis på gymnasium i Midtjylland
Download

Links

Om Muskelsvindfonden

Muskelsvindfonden blev grundlagt i 1971 og er i dag en markant handicaporganisation, som arbejder for et bedre liv med muskelsvind. Muskelsvindfonden arrangerer året rundt camps for familier, børn og unge samt netværksaktiviteter for voksne. Muskelsvindfonden arbejder for bedre forskning i muskelsvind og har i 2024 oprettet et forskningsprogram.

Børns Vilkår

Børns Vilkår kæmper for, at intet barn i Danmark svigtes, hverken af barnets nærmeste eller af samfundet. Børns Vilkårs arbejde styrker børns rettigheder og børns tro på sig selv og sikrer, at alle børn har mindst én, som lytter og hjælper. Børns Vilkår driver de døgnåbne rådgivningslinjer BørneTelefonen og HØRT og står også bag ForældreTelefonen og FagTelefonen.

Om Nordea-fonden

Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 850 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

Følg pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye