Forhandlinger om akutpakke for vandmiljøet går i gang
Der skal sættes tempo på kvælstofreduktionerne i de mest sårbare kystvande og fjorde i Danmark. Med en målrettet indsats og hurtig handling, kan større helhedsprojekter, hvor for eksempel en hel ådal beskyttes, bringes i mål.
I efteråret 2023 registreredes det kraftigste iltsvind i de indre danske farvande i 20 år. Det er alvorligt, fordi iltsvindet både på den korte og lange bane påvirker økosystemet i havet omkring Danmark. Iltsvindet skyldes især udledning af kvælstof til fjorde og kystnære områder. Derfor afsatte partierne bag dette års finanslov 405 mio. kr. til en akutpakke for havet.
80 mio. kr. blev med aftalen øremærket til at understøtte indsatsen med udtagning af lavbundsjorde. De resterende 325 mio. kr. skal nu forhandles mellem partierne.
Miljøministeren lægger op til, at midlerne i akutpakken bruges til at fjerne mest muligt kvælstof i de sårbare fjorde og farvande, som er hårdest ramt af tilbagevendende iltsvind.
”Mit oplæg til partierne er, at langt hovedparten af de 325 mio. kr. bruges til at opkøbe jord, bygninger eller anlæg, som i dag er barrierer for, at store kvælstofreducerende projekter rent faktisk lykkes. Det vil jeg i dag drøfte med partierne, og høre deres prioriteter,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Det handler om at sikre, at der gennemføres mange flere store helhedsprojekter, så vi får bremset udledningen af kvælstof til vores fjorde. Ofte kræver det, at der indgås aftaler med en række forskellige lodsejere før det er muligt at udtage de nødvendige sammenhængende områder og sikre god kvælstofeffekt.
I mange af de større projekter, er der en forhindring, som gør, at projektet ikke kan realiseres. Det kan være en enkelt lodsejer, der ikke vil være med, eller bygninger og anlæg der skal fjernes, men ikke kan opnå tilskud via de eksisterende ordninger. Årsagen er, at det enkelte stykke jord, den enkelte bedrift, stald eller bygning i sig selv ikke har en høj nok kvælstofreducerende effekt for pengene. Hvis løsrevne arealer bindes sammen i helhedsprojekter, opnås der en større kvælstofeffekt til gavn for det hårdt pressede vandmiljø.
Første forhandlingsmøde om akutpakken for vandmiljøet finder sted dags dato i Miljøministeriet.
Fakta
- Regeringen og aftalepartierne bag finanslov 2024 (Socialistisk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet) har afsat 405 mio. kr. til en akutpakke, der skal forbedre vandmiljøet i Danmark.
- Akutpakken skal bidrage til opnåelse af målene i vandrammedirektivet.
Yderligere oplysninger:
Miljøministeriets pressevagt Tlf. +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS)
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Rent drikkevand: 48,2 mio. kr. til øget beskyttelse af Danmarks drikkevand13.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
For at øge den målrettede beskyttelse af drikkevandet har miljøminister Magnus Heunicke fået opbakning i Folketingets Finansudvalg til at tilføre yderligere midler til Drikkevandsfonden.
Heunicke står bag fælles ministeropfordring til EU-Kommissionen: Stop eksport af forbudte kemikalier11.12.2024 15:35:26 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har taget initiativ til et fælles brev til den nye EU-Kommission med en klar opfordring til at indføre et eksportforbud mod kemikalier, der allerede er forbudte i EU.
Smålandsfarvandet kan blive Danmarks næste og største nationalpark11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen påbegynder nu en undersøgelse af, om et område på cirka 175.000 hektar ved Smålandsfarvandet har potentiale til at blive Danmarks sjette nationalpark.
FN-aftalen, der skal gøre en ende på plastikforurening globalt, lader vente på sig6.12.2024 10:53:17 CET | Pressemeddelelse
Delegationer fra 170 lande har den sidste uge været samlet i Sydkorea til, hvad der skulle have været de afsluttende forhandlingerne om en FN-traktat mod plastikforurening. Uenigheder om ambitionsniveauet spændte imidlertid ben for en aftale. Muligheden for en ambitiøs aftale er dog ikke helt tabt.
Nu får kommuner mulighed for at forbyde fossile biler i nye nulemissionszoner4.12.2024 09:18:05 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal bestående af (regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet) har vedtaget en lov, som giver alle landets kommuner mulighed for at oprette en nulemissionszone, hvor der kun er adgang for elbiler og andre fossilfrie køretøjer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum