Landmænd skal nu betales for at overholde lovgivningen om hele grisehaler
Kunne man forestille sig, at taxachauffører fik et honorar for at undlade at køre over for rødt? Eller hvad med det automobilværksted, der undlader at hælde brugt motorolie i kloakken – skal de betales for det? Men så er der svinekødsproducenter, der klipper halerne af småsvinene…
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har netop lanceret et forslag om at præmiere svinekødsproducenter, der overholder lovgivningens forbud mod at klippe halerne af småsvin. Det skete, da han med stolthed i stemmen præsenterede sin dyrevelfærdsaftale den 9. februar 2024. Hele 32 punkter rummer den, men det er pkt. 15, der rummer den virkelige nyskabelse: Landmænd skal fremover betales for at overholde lovgivningen.
Siden EU-forbuddet i 2016 mod at klippe halerne af de nyfødte småsvin har de danske fødevaremyndigheder kæmpet for at få lovgivningen overholdt, men kun med ringe resultat. I sin aftale vurderer Jacob Jensen, at der stadig – syv år efter vedtagelsen af forbuddet – sker en årlig rutinemæssig halekupering af 95 pct. af alle småsvin, det vil sige, at mere end 30 millioner småsvin hvert år mister det yderste af halen.
Men nu skal det være slut. Her kommer ministerens forslag under punktet ”Flere grise med hele haler”:
”Halekupering indebærer, at et stykke af grisens hale fjernes. Dette gøres for at begrænse risikoen for halebid. Efter gældende EU-regler er rutinemæssig halekupering forbudt. Halekupering er dog tilladt, når visse betingelser er opfyldt. Det vurderes, at mere end 95 pct. af danske grise halekuperes. Der igangsættes en undersøgelse af muligheden for at indføre en afgift i regi af svineafgiftsfonden, hvor provenuet fordeles til producenter, der kan dokumentere, at de ikke halekuperer. Såfremt afgiftsmodellen har den ønskede effekt, vil aftalepartierne senest 2 år efter etableringen af ordningen vurdere, om modellen kan anvendes til at løse andre dyrevelfærdsmæssige udfordringer, idet afgiften skal håndteres i regi af produktionsafgiftsfonden.”
Hvad siger landmændene til aftalen
Gylle.dk har kontaktet talspersoner for de tre relevante lobbyorganisationer, der har med svin at gøre i Danmark. Vi stillede dem dette fælles spørgsmål:
”Det fremgår af den netop offentliggjorte dyrevelfærdsaftale, at fødevareminister Jacob Jensen igangsætter en undersøgelse af muligheden for at indføre en afgift i regi af svineafgiftsfonden, hvor provenuet fordeles til producenter, der kan dokumentere, at de ikke halekuperer. (…) Teksten kan kun læses sådan, at ministeren ønsker at præmiere de producenter, der overholder allerede gældende lov. Til en journalistisk artikel ville vi være taknemmelige for din/jeres organisations kommentar til dette forslag. Samtidig vil vi gerne høre, om du/I ser præmiering af lovoverholdelse som en model for andre dyrevelfærdsmæssige overtrædelser og i givet fald hvilke.”
Vi rettede spørgsmålene til formanden for Danske Svineproducenter Jeppe Bloch Nielsen, formanden for Bæredygtigt Landbrug Peter Kiær og formanden for Landbrug & Fødevarer Sektor Gris Erik Larsen, men uden resultat. Ingen af dem havde lyst til at svare eller forsvare nyordningen med betaling for at overholde lovgivningen.
Dog har Jeppe Bloch Nielsen kommenteret ordningen officielt, men han hæfter sig især ved, at betalingen for at overholde loven skal komme fra strafbøder. I en pressemeddelelse med overskriften ”Nej til bøder for halekupering” skriver Bloch Nielsen:
”Flere grise med hele haler er et andet punkt, hvor Landsforeningen ikke er tilfreds med aftalens indhold. Også her er mange allerede godt i gang, og vi tager skarpt afstand fra, at der indføres bøder for de svineproducenter, der kuperer haler for at begrænse risikoen for halebid og mistrivsel. Det nytter ikke noget, at Danmark går enegang på det her område, det kan ikke forenes med det omsætningsmønster, vi kender. Den eneste løsning er ensartet lovgivning i hele Europa. Kun et europæisk totalforbud mod halekupering kan sikre flere hele haler.”
Hos lobbyisterne i Landbrug & Fødevarer konstaterede formand Erik Larsen lakonisk i sin pressemeddelelse på hjemmesiden for Sektor for Gris, at ”Der indføres samtidig en omfordelingsmekanisme, som giver en særlig præmie til producenter, der producerer grise med hele haler.”
Bæredygtigt Landbrug har ikke kommenteret aftalen.
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
Svinelandbruget anvender systematisk sult til at øge produktionen10.1.2025 07:55:00 CET | Pressemeddelelse
Synes du, at prisen på flæskestegen er for billig til at være sand? Så er det nok, fordi flæskestegens mor er blevet udsultet. Mens de færreste danskere gik sultne fra julebordet, så har dyrene, der lægger krop til produktionen, været udsat for perioder uden tilstrækkeligt foder. Sult er en helt bevidst metode i det konventionelle landbrug
Blomsterbuketter i Danmark kan indeholde nervegift - forbyd det9.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Trods EU-lovgivning importerer og eksporterer vi stadig blomster, hvor nervegiften Chlorpyrifos gemmer sig. Derfor skal Danmark gå forrest med et nationalt forbud mod ulovlige sprøjtemidler
De 19 vildeste fakta om den danske svineproduktion8.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Hold nu op🤯 Danmark er ikke afhængig af den danske svineproduktion. Tværtimod
Kræftsyge i Thyborøn-Harboøre skal tjekkes for forureningen fra Cheminova7.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har bevilget 598.000 kr. til et forskningsprojekt, der skal kigge nærmere på, om der er en sammenhæng mellem kræft og forurening i Thyborøn-Harboøre. Kræftens Bekæmpelse har også bidraget med den anden halvdel af pengene. Formanden for regionsrådets hospitalsudvalg, Purnima Erichsen, fortæller til gylle.dk, at hun er rigtig glad for beslutningen, fordi det er vigtigt at finde ud af, hvad der ligger bag de mange kræfttilfælde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum