Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Forsøgsdyr indgår stadig i forskningen – om end i mindre omfang end tidligere år. I Danmark er brug af forsøgsdyr under skarp kontrol og først tilladt efter godkendt ansøgning. Men sideløbende med forskning i sygdomme og medicinske behandlinger bliver der også gjort et stort arbejde for at reducere og effektivisere brugen af forsøgsdyr. Hvert år modtager Danmarks 3R-Center projekter til vurdering, der kan føre forskningen videre uden eller med færre forsøgsdyr. Danmarks 3R-Centers primære formål er at reducere brug af forsøgsdyr, og centret har netop udvalgt tre projekter, som hver har modtaget 0,5 mio. kr. i støtte til forskning og udvikling:
Kikkert erstatter kirurgi:
Grise gennemgår normalt et større kirurgisk indgreb med risiko for komplikationer og efterfølgende heling, når de indgår i forskning i urinvejssygdomme. Forskere vil nu afdække mulighederne for udføre samme forsøg med metoder, som medfører mindre smerte og stress for grisene. Den alternative metode bygger på kikkertteknologi, hvor bakterier føres ind i grisens nyrebækken via urinrøret.
Kunstig intelligens skal forkorte tiden for forsøgsdyr:
Når forskere får tilladelse til at arbejde med forsøgsdyr, har de pligt til at overvåge dyrene og begrænse deres lidelser mest muligt – herunder også den tid de medvirker i forsøget. Nu vil forskere teste AI-baseret overvågning af forsøgsmus, fordi mus ofte vil skjule smerte, ubehag og stress, når de bliver inspiceret af mennesker. Med kameraovervågning og AI-registrering af musenes adfærd forventer forskerne at kunne sikre en hurtigere afslutning af musenes medvirken i forsøg, et reduceret forbrug af forsøgsdyr samt øget kvalitet i forsøgene.
Kunstigt væv sparer dyreliv og begrænser forbrug af antibiotika:
Urinvejsinfektioner rammer op mod hver femte hospitalspatient i EU. Med brug af kunstigt væv, som svarer til menneskelige blærer, vil forskerne øge forståelsen for sygdomsudvikling og bakteriernes smitteveje. Deres mål er at udvikle metoder, der kan erstatte brug af forsøgsdyr til udvikling af nye typer antibiotika til behandling af urinsvejsinfektion.
Se mere om arbejdet med at udvikle alternativer til forsøgsdyr på Danmarks 3R Center
Læs mere om de tre projekter, som har modtaget forskningsstøtte fra Danmarks 3R Center
Om Danmarks 3R-Center
Danmarks 3R-Center blev oprettet 4. juni 2013 af fødevareministeren i et unikt samarbejde mellem medicinalvirksomheder og dyreværnsorganisationer. Bidragydere til centret er Lundbeck, Novo Nordisk, DOSO og Dyrenes Beskyttelse. Her har man fokus på alternativer til dyreforsøg og på at skabe bedre forhold for forsøgsdyr. Navnet på centeret kommer af de engelske udtryk replacement, reduction og refinement.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum