Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.

Forsøgsdyr indgår stadig i forskningen – om end i mindre omfang end tidligere år. I Danmark er brug af forsøgsdyr under skarp kontrol og først tilladt efter godkendt ansøgning. Men sideløbende med forskning i sygdomme og medicinske behandlinger bliver der også gjort et stort arbejde for at reducere og effektivisere brugen af forsøgsdyr. Hvert år modtager Danmarks 3R-Center projekter til vurdering, der kan føre forskningen videre uden eller med færre forsøgsdyr. Danmarks 3R-Centers primære formål er at reducere brug af forsøgsdyr, og centret har netop udvalgt tre projekter, som hver har modtaget 0,5 mio. kr. i støtte til forskning og udvikling:
Kikkert erstatter kirurgi:
Grise gennemgår normalt et større kirurgisk indgreb med risiko for komplikationer og efterfølgende heling, når de indgår i forskning i urinvejssygdomme. Forskere vil nu afdække mulighederne for udføre samme forsøg med metoder, som medfører mindre smerte og stress for grisene. Den alternative metode bygger på kikkertteknologi, hvor bakterier føres ind i grisens nyrebækken via urinrøret.
Kunstig intelligens skal forkorte tiden for forsøgsdyr:
Når forskere får tilladelse til at arbejde med forsøgsdyr, har de pligt til at overvåge dyrene og begrænse deres lidelser mest muligt – herunder også den tid de medvirker i forsøget. Nu vil forskere teste AI-baseret overvågning af forsøgsmus, fordi mus ofte vil skjule smerte, ubehag og stress, når de bliver inspiceret af mennesker. Med kameraovervågning og AI-registrering af musenes adfærd forventer forskerne at kunne sikre en hurtigere afslutning af musenes medvirken i forsøg, et reduceret forbrug af forsøgsdyr samt øget kvalitet i forsøgene.
Kunstigt væv sparer dyreliv og begrænser forbrug af antibiotika:
Urinvejsinfektioner rammer op mod hver femte hospitalspatient i EU. Med brug af kunstigt væv, som svarer til menneskelige blærer, vil forskerne øge forståelsen for sygdomsudvikling og bakteriernes smitteveje. Deres mål er at udvikle metoder, der kan erstatte brug af forsøgsdyr til udvikling af nye typer antibiotika til behandling af urinsvejsinfektion.
Se mere om arbejdet med at udvikle alternativer til forsøgsdyr på Danmarks 3R Center
Læs mere om de tre projekter, som har modtaget forskningsstøtte fra Danmarks 3R Center
Om Danmarks 3R-Center
Danmarks 3R-Center blev oprettet 4. juni 2013 af fødevareministeren i et unikt samarbejde mellem medicinalvirksomheder og dyreværnsorganisationer. Bidragydere til centret er Lundbeck, Novo Nordisk, DOSO og Dyrenes Beskyttelse. Her har man fokus på alternativer til dyreforsøg og på at skabe bedre forhold for forsøgsdyr. Navnet på centeret kommer af de engelske udtryk replacement, reduction og refinement.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum