Bloddonorerne Danmark

Test af bloddonorer skal hjælpe med at klarlægge corona-mørketal

Del

Antallet af indlagte og alvorligt syge med coronavirus følges nøje. Men det såkaldte mørketal – dvs. andelen af befolkningen, der allerede har haft COVID-19 enten uden symptomer eller kun med lette symptomer - er stadig ukendt. Nu skal blodbanker og bloddonorer over hele landet hjælpe med at klarlægge det ved at teste alle donorer.

Fra mandag den 6. april 2020 vil alle bloddonorer blive tilbudt en test, når de kommer til tapning. Testen kan afsløre eventuelle antistoffer imod SARS-CoV-2, som er den virus, der forårsager COVID-19, i donors blod. Har man antistoffer, har man været smittet med COVID-19, og det forventes derfor, at man efterfølgende er immun overfor virussen.

Det er vigtigt at kende antallet af danskere, der allerede har været smittet. Jo flere, der allerede har været ramt af COVID-19, jo færre vil være i risiko for at blive syge af sygdommen på et senere tidspunkt og smitte andre.

”Det er naturligt for bloddonorer at hjælpe. Det gør de allerede, hver gang de donorer blod. Men vi er glade for, at de også kan hjælpe forskningen på vej i denne udfordrende samfundssituation,” siger Flemming Bøgh-Sørensen, generalsekretær for Bloddonorerne i Danmark.

Til bloddonorerne: gør som I plejer

Bloddonorerne har faktisk været så gode til at booke tappetider, at næsten alle blodbanker melder om få ledige tider de næste uger. Bloddonorerne i Danmark fremhæver dog, at bloddonorerne ikke skal gøre noget anderledes, nu hvor der er en antistof-test involveret.

Blodbanker og bloddonorers vigtigste opgave er at sørge for, at der er blod på hylderne til patienterne. Blodbankerne regulerer, hvor meget de skal tappe alt efter det aktuelle behov, og det ændrer en corona-test ikke på.

”Nogen vil måske tænke, at de skal skynde sig i blodbanken, så de kan blive testet. Men der er ingen grund til at skrive eller ringe til dit tappested, fordi du ikke kan få en tid. Der er de tider, der skal til for at blodforsyningen fungerer. Og det er stadig det vigtigste,” siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Budskabet fra Bloddonorerne i Danmark er dermed, at bloddonorerne skal gøre som de plejer: Kom kun i blodbanken, hvis du føler dig helt rask, og hvis du er tapbar, så book en ledig tid, der passer dig. Dette er heller ikke et tiltag for at få en masse nye donorer til at melde sig.

Efter mandag den 6. april 2020 vil der dagligt blive publiceret opdaterede kurver over procentdelen af antistofpositive blandt de testede donorer. Det forventes, at blodbanken tester bloddonorer for antistoffer de næste fem måneder. Bloddonorer udgør 4,6 % af den danske befolkning mellem 17 og 69 år. Det er raske mennesker fra hele landet, og dermed kan resultaterne af testene bruges til at estimere graden af flokimmunitet i hele Danmark.

Som bloddonor bliver man informeret om resultatet af testen. Hvis man får konstateret, at man tidligere har haft coronavirusinfektion, har det ingen betydning for bloddonationen eller anvendelsen af blodet. Tilsvarende skal man også fortsat uændret følge de råd og retningslinjer der udstikkes af landets myndigheder.

For yderligere kommentarer fra Bloddonorerne i Danmark, kontakt venligst:

Flemming Bøgh-Sørensen, generalsekretær, Bloddonorerne i Danmark

Flemming@bloddonor.dk

Tlf. 31 53 09 63

For sundhedsfaglige spørgsmål, kontakt venligst:

Henrik Ullum, professor og overlæge og ph.d, Klinisk Immunologisk Afdeling, Rigshospitalet

Henrik.ullum@regionh.dk

Tlf. 40 17 98 32

Eller

Christian Erikstrup, professor og overlæge og ph.d, Blodbank og Immunologi, Aarhus Universitetshospital

Christian.erikstrup@skejby.rm.dk

Tlf. 30 59 50 85

Nøgleord

Vedhæftede filer

Bloddonorerne Danmark repræsenterer de danske bloddonorer nationalt og internationalt. Vi arbejder for at hverve og anerkende frivillige bloddonorer. Det er vores opgave at sikre den nødvendige blodforsyning på de danske hospitaler, så der aldrig kommer til at mangle blod til patientbehandling.

Følg pressemeddelelser fra Bloddonorerne Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bloddonorerne Danmark

Gammel regel vedr. Storbritannien frafalder for bloddonorer11.2.2025 13:25:19 CET | Nyhed

Tidligere gjaldt det, at hvis man havde opholdt sig i Storbritannien i samlet 12 måneder eller mere mellem 1980 og 1996, så kunne man ikke blive bloddonor grundet en minimal risiko for overførsel af kogalskab. Denne regel er nu ændret, da der ikke aktuelt er en risiko ved hverken fuldblods- eller plasmadonation. Alle blodbanker har implementeret eller er i gang med at implementere ændringen. For at blive bloddonor skal du: Være sund og rask Være mellem 17 og 65 år Veje mindst 50 kg (60 kg for at give plasma) Tilmeld dig på www.bloddonor.dk

Organisationskonsulent til Bloddonorerne Danmark21.8.2024 15:22:51 CEST | Nyhed

Bliv organisationskonsulent hos Bloddonorerne Danmark og vær med til at arbejde for, at der altid er blod til at behandle patienter på de danske hospitaler. Kan du udvikle og samarbejde med frivillige bestyrelser og udvalg, skabe gode rammer for det frivillige arbejde og dykke ned i data, der gør Bloddonorerne bedre til at rekruttere og anerkende donorer? Så er du en oplagt kandidat til at blive organisationskonsulent hos os.

Opfordring fra landets blodbanker og Bloddonorerne Danmark: Brug for flere bloddonorer til behandling af alvorligt syge patienter14.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Omkring 40.000 alvorligt syge eller tilskadekomne personer bliver hvert år hjulpet af blod og blodprodukter fra de mange frivillige bloddonorer i Danmark. Men for at sikre, at der fortsat er tilstrækkeligt blod til de livsvigtige behandlinger, er der brug for flere bloddonorer. Bloddonorerne Danmark opfordrer derfor danskerne til at melde sig til at give blod og dermed være med til at gøre en forskel for patienter med fx kræft og immundefektsygdomme. Der er særligt mangel på bloddonorer i Aarhus, Odense, Aalborg og Region Sjælland.

24 % flere plasmatapninger i 20223.11.2023 14:21:00 CET | Pressemeddelelse

I sidste uge offentliggjorde Styrelsen for Patientsikkerhed den årlige rapport for blodproduktområdet. Rapporten indeholder oplysninger om bl.a. antallet af bloddonorer, fuldblodstapninger og plasmatapninger i Danmark samt det tilhørende forbrug og anvendelse af blodprodukter inden for sundhedsvæsnet. Rapporten viser bl.a.: at der i 2022 var der mere end 127.000 bloddonorer, som donerede blod eller plasma, hvilket er en stigning på 5,3 % i forhold til 2021. en markant stigning på 24 % i antallet af plasmatapninger til fremstilling af lægemidler, og selvforsyningsgraden af immunglobulin steg i 2022 med 8 procentpoint til 46 %. at i 2022 udgjorde mængden af plasma udvundet fra plasmatapning 78 ton (66 %), mens de øvrige 34 % stammede fra fuldblodstapninger (40 tons). Du finder rapporten her: https://stps.dk/udgivelser/2023/okt/rapport-over-blodproduktomraadet-2022

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye