Hvad er værdien af arealbaserede naturindsatser?
Dansk Naturindikator 2.0 skal give svaret i et nyt forskningsprojekt til gavn for lodsejere, virksomheder og kommuner.

Aarhus Universitet og Københavns Universitet søsætter nu et ambitiøst forskningsprojekt, som handler om at udvikle et måleværktøj til værdisætning af arealbaserede naturindsatser. Projektet, som løber fra 2024-2027, er støttet ligeligt af AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.
Forskningsprojektet bygger på den nationale kortlægning i Dansk Naturindikator 1.0 (https://naturindikator.dk/), og formålet er at udvikle denne kortlægning til et valideret scenarieværktøj (DNI 2.0), som kan bruges til planlægning, benchmarking og rapportering af biodiversitetsindsats for lodsejere, virksomheder og myndigheder.
Vi befinder os i en global biodiversitetskrise, og både FN og EU betoner vigtigheden af at udpege værdifulde naturområder, hvor biodiversiteten bliver effektivt beskyttet, og hvor økosystemerne bliver genoprettet. Som led i EU’s biodiversitetsstrategi pålægges myndigheder og virksomheder at påtage sig ansvar for at beskytte og genoprette naturen og rapportere om denne varetagelse af ansvar.
Ambitionen med en dansk naturindikator er at levere en standardiseret og retvisende målestok for arealbaserede biodiversitetsindsatser og udvikle et fleksibelt værktøj, som gør det let at sammenligne forskellige mulige scenarier for naturudvikling. Det er målet, at DNI 2.0 vil tilskynde til naturindsatser, gøre det lettere at få fuld anerkendelse for en ambitiøs naturbevarelse, og mindske risikoen for projekter, som ser godt ud på papiret, men har lille effekt ude i virkeligheden.
Projektgruppen rummer eksperter i biodiversitet, naturbeskyttelse, kortlægning og systemudvikling, og universitetsforskerne vil samarbejde med myndigheder, virksomheder og private lodsejere for at sikre den stærkest mulige forankring i en kompleks verden fuld af vanskelige valg. Det er projektgruppens håb, at dette projekt kan bane vejen for en standardiseret effektvurdering af tiltag for natur og biodiversitet.
Projektet ledes af professor Rasmus Ejrnæs og seniorrådgiver Jesper Bladt fra Aarhus Universitet og lektor Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet.




Nøgleord
Kontakter
Professor Rasmus Ejrnæs, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet
Tlf: 20205829
Email: rasmus@ecos.au.dk
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkBilleder


Links
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg9.5.2025 10:33:52 CEST | Presseinvitation
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum