Skatteministeriet sender stor ekstraregning til varmeforbrugerne
Stik mod de politiske intentioner har Skatteministeriet udsendt lovforslag, der sender stor regning til varmeforbrugerne. Dansk Fjernvarme kalder lovforslaget helt uhørt.
I den politiske aftale om en grøn skattereform står, at partierne er enige om en ny afgift på CO2 og at denne afgift skal indfases i perioden fra 2025 til 2030. Nu har Skatteministeriet omsat den politiske aftale til et lovforslag, som de håber, bliver vedtaget i den nuværende folketingssamling.
Men i modsætning til de politiske ønsker om, at afgiften skal indfases løbende hen over den 5-årige periode fra 2025 til 2030, så energisektoren kan nå at omstille sig til andre teknologier, der ikke rammes af en stigende afgift, har Skatteministeriet valgt, at den fulde afgift skal ramme allerede fra 2025.
Uventet ekstraregning
Dermed rammer en ny, høj afgift på 750 kr. pr ton CO2 allerede om mindre end et år. Dansk Fjernvarme støtter den grønne skattereform og indførelsen af en ny CO2-afgift, men brancheforeningen for de danske fjernvarme- og affaldsenergianlæg er stærkt kritiske overfor Skatteministeriets implementering af de politiske ønsker:
- Det er helt uhørt. Politikerne har klogt valgt, at en ny afgift skal indføres gradvist, sådan at incitamentet til at omstille sig øges med tiden. Nu indføres der stik imod forventningerne en høj afgift allerede fra 2025. Selskaberne har ikke har en jordisk chance for at kunne nå at undgå den, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
- Skatteministeriets implementering af afgiften er slet ikke i tråd med de politiske ønsker om en balanceret grøn omstilling, baseret på rimelige incitamenter. Den omgående indførelse af afgiften reducerer ikke CO2-udledningen og kan alene være begrundet i et ønske om at give penge i statskassen. Vi vil derfor på det kraftigste anbefale, at Skatteministeriet retter ind, så lovforslaget afspejler den politiske aftale og ikke sender ekstraregninger til byer, som allerede for længst - og i god tro - har sat endelig dato på udfasningen af de fossile brændsler, siger Rune Moesgaard.
Aalborg kan blive hårdt ramt af ny afgift
Et af de selskaber, der kan blive ramt af den høje afgift, er Aalborg Forsyning. Selvom der er politisk enighed om, at de sidste kul skal være ude af forsyningssektoren i 2030, har selskabet meldt ud, at de i 2028 vil have kullene udfaset. Det har de planlagt med i flere år, og det er helt i tråd med de politiske rammer, der er blevet sat for omstillingen af kulkraftværker.
Ikke desto mindre bliver de nu ramt af den nye afgift, som Skatteministeriet har valgt at indføre fuldt ud allerede fra 2025.
- Det får økonomiske konsekvenser for varmeforbrugerne i Aalborg, hvis Skatteministeriet med kort varsel vælger at fremskynde indfasningen af CO2-afgifter for rumvarme til 2025. Med så kort varsel har Aalborg Forsyning ingen chance for at indrette sig på det nye afgiftssystem. Bliver det gennemført, er det derfor uundgåeligt, at det vil betyde prisstigninger for varmeforbrugerne i Aalborg, siger Jesper Høstgaard Jensen, teknisk direktør i Aalborg Forsyning.
Aalborg Forsynings beregninger viser på nuværende tidspunkt, at med en fremrykning af den fulde CO2-afgift til 2025 vil selskabets samlede omkostninger til afgifter i perioden 2025-2029 stige med ca. 130 mio. kr. til samlet ca. 255 mio. kr., hvilket næsten er en fordobling i forhold til den politiske aftale på Christiansborg. For varmeforbrugeren i Aalborg, der bor i et standardhus (130 kvm med et varmeforbrug på 18,1 MWh) vil den grønne skattereform give en samlet varmeprisstigning på 750 kr. året.
Fakta: Det står der i lovforslaget om den nye CO2-afgift
Det fremgår af lovforslaget, at den fulde afgift på 750 kr. pr. ton CO2 indføres fuldt ud på rumvarme allerede fra 1. januar 2025 – hvorimod der på procesenergi skal ske en gradvis indfasning fra 2025-2030.
Dette er i strid med den politiske aftale om grøn skattereform af 24. juni 2022, hvor det dels fremgår, at der skal ske en gradvis indfasning af CO2-afgiften fra 2025-30 samt at omlægningen af energiafgifter skal ske fra 2025 for både rumvarme og proces-energi.
Ordlyden i aftalen herom er:
”Aftalepartierne er desuden enige om, at afgiften indfases fra 2025 til 2030.” og ”Aftalepartierne er enige om, at som en del af en høj og mere ensartet CO2-afgift omlægges de nuværende energiafgifter på fossile brændsler til en samlet CO2-afgift fra 2025. Det gælder energiafgifterne på brændsler til proces i industrien (procesafgifter), energiafgifterne for kollektiv og individuel varme (rumvarmeafgiften) samt benzin- og dieselafgifterne (brændstofafgifter).”
Nøgleord
Kontakter
Dansk Fjernvarme: Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk
Aalborg Forsyning: Malene Skov Jensen. tlf. +45 2520 0566 el. malene.skov@aalborgforsyning.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Positivt at Skatteministeriet fjerner CO₂-afgift ved CCS9.12.2024 12:07:15 CET | Pressemeddelelse
Når man ikke udleder CO₂, så skal man ikke betale CO₂-afgift. Så simpelt kan og bør det siges. Det sikres nu med skatteministerens underskrift på en bekendtgørelse, der gennemfører en såkaldt aftaleordning, hvorigennem virksomheder, der etablerer anlæg til CO₂-fangst og lagring kan få tilbagebetalt CO₂-afgiften for den del af udslippet, som de indfanger.
CO2-fangst er nødvendig for at nå klimamål29.11.2024 12:10:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme støtter anbefalinger fra Klimarådet om, at CO2-fangst er en nødvendighed for at sikre, at det danske samfund kommer i mål med sine klimamål frem mod 2035.
Mere geotermi i Danmark glæder Dansk Fjernvarme18.11.2024 11:07:08 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om geotermi mellem Vestforbrænding og Innargi glæder Dansk Fjernvarme, der håber, aftalen ender med klimavenlig fjernvarme til flere tusinde danskere.
Elbaseret fjernvarme overstiger kul og olie31.10.2024 14:20:24 CET | Pressemeddelelse
Eldrevet varmeproduktion i fjernvarmen overgår for første gang produktion fra kul og olie tilsammen. Også naturgassen viger for varmepumper og elkedler. Det viser tal fra Energistyrelsen.
Dansk Fjernvarme: CCS kan godt etableres inden 203031.10.2024 12:22:43 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme anerkender de udfordringer og risici, som Klimarådet påpeger i regeringens Klimaplan 2024, men ser også muligheder for at nå de ambitiøse klimamål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum