Sundhedsinnovation i fokus: Gode samarbejder betaler sig – og nu skal årets bedste implementering af en sundhedsteknologisk løsning findes
Mangel på sundhedspersonale og pres i sundhedsvæsenet gør gode ideer og specielt implementeringen af dem til et brændende behov – endda en nødvendighed. For en god idé forbliver netop bare dét, hvis ikke den tages i brug. Nogle skal gå forrest og vise, at det kan lykkes, og at det gode samarbejde kan betale sig. Derfor hyldes to kommuner, to hospitaler og tre private sundhedsteknologiske virksomheder nu for at tænke innovation helt ind i kernen af sundhedsarbejdet.
I dag offentliggøres finalisterne til dette års Health Tech Implementation Award, The Hermit. Fællesnævneren for de tre finalister er, at de alle er et succesfuldt offentligt-privat samarbejde, som på hver deres måde løser udfordringer for patienter og sundhedspersonalet ved at forbedre patientsikkerhed og optimere arbejdsprocesser for sundhedspersonalet. Udover at løse konkrete udfordringer er The Hermit en hyldest til det sundhedspersonale, som har haft modet til at søge samarbejdet med nye sundhedsteknologier og få det implementeret succesfuldt.
De tre finalister til The Hermit 2024 er:
- Aalborg og Høje Taastrup kommune, som har implementeret Liva Healthcare.
470.000 danskere lever i dag med hjerte-kar-sygdomme, 270.000 har diabetes og ca. 600.000 over 15 år er svært overvægtige. I dag tilbydes der i mange kommuner udelukkende fysiske forebyggelseskurser, som dels er tidskrævende for sundhedspersonalet, og dels er svære for borgerne at passe ind i hverdagen. Der er altså et behov for at gentænke forebyggelsesindsatsen, og det har Aalborg og Høje-Taastrup kommune valgt at gøre ved at indgå et samarbejde med Liva Healthcare og implementere deres løsning.
Liva er et digitalt værktøj, som kombinerer professionel støtte med fleksibiliteten ved digital teknologi. Ved hjælp af personaliserede sundhedsprogrammer og app-baseret coaching skaber Liva et alternativ til traditionel forebyggelsesrådgivning – og imødekommer samtidigt manglen på sundhedspersonale. Implementeringen af Liva i samarbejdskommunerne viser positive og mærkbare resultater for både borgere og sundhedspersonale – især i arbejdet med sårbare grupper.
- Billeddiagnostisk afdeling på Nordsjællands Hospital, som har implementeret NordInsight.
Billeddiagnostisk afdeling på Nordsjællands Hospital har fulgt og deltaget i udviklingen af NordInsight helt fra den spæde start til endelig implementering. Og har nu også set løsningen sprede sig til andre hospitaler: et eksemplarisk forløb set fra begge sider.
Det hele begynder med et unikt problem, som ikke før er blevet løst i sundhedsvæsenet. Ifølge NordInsight har 1 ud af 5 patienter, som skal igennem en MR-scanner, et implantat, hvilket i den avancerede scanner kan have store konsekvenser.
Det skaber i dag tidskrævende problemer for både sundhedspersonale og patienter, hvis informationen om implantatet ikke er tilgængeligt. Det problem har NordInsight fundet løsningen på. Deres browserbaserede platform gør det nemlig muligt for radiografer og radiologer at finde MR-sikkerhedsvejledninger for implantater på få minutter. Det sikrer både personalet større vished, så de kan øge kvaliteten af deres arbejde på kortere tid, og samtidigt sikrer det patienten den bedste behandling – og at færre vil opleve aflysninger.
- Bronkoskopiafsnittet på Odense Universitetshospital, som har implementeret O2matic
Samarbejdet mellem O2matic og Bronkoskopiafsnittet på Odense Universitetshospital er et godt eksempel på, hvordan velkendte og allerede afprøvede teknologier med få justeringer kan bruges flere steder – og dermed sikre konstant fremdrift i sundhedsvæsenet.
O2matic er medicinsk udstyr til automatiseret og optimeret iltbehandling, som fungerer ved at regulere iltforsyningen ud fra en kontinuerlig måling. Overlæge Stefan Møller Luef så et behov for at anvende denne type teknologi hos sine patienter, og han fik med succes implementeret anvendelsen af O2matic til bronkoskopipatienter. O2matic er en løsning, som let kan skaleres til resten af landet, så endnu flere patienter kan modtage samme høje kvalitet i deres behandling – og endnu flere sygeplejersker kan få lettet deres arbejde.
Innovation, der kan mærkes
De tre offentlige finalister er eksempler på, at samarbejder med innovative løsninger er prioriteret og værdsat, og det kan borgerne være taknemmelige for. Det kan nemlig mærkes i hele samfundet, når sundhedsvæsenet tager sundhedsteknologiske løsninger i brug. Med implementeringen af ny sundhedsteknologi opleves blandt andet økonomiske besparelser, bedre trivsel for personalet, højnet patientsikkerhed og mere individuel behandling, som kan tilkomme flere med færre eller samme ressourcer – præcis, som det også er sket for de tre finalister. Alt sammen noget, som borgerne kan mærke på både den korte og lange bane. Det er derfor vigtigt at fejre disse succesfulde gensidige samarbejder, da det er med til at sikre endnu mere samarbejde i fremtiden og gøre adgangen til den nyeste og mest innovative teknologi tilgængelig for relevante parter.
I Life Science Rådets anbefalinger til regeringens kommende strategi for life science, som ventes lanceret i 2024, er der blandt andet fokus på bedre optag af innovation i sundhedsvæsenet gennem offentlig-private samarbejder. Det gælder for alle typer af innovative teknologier, der kan være med til at imødekomme f.eks. sundhedsvæsenets behov for arbejdskraftsfrigørende sundhedsløsninger eller borgernære behandlingsformer, som kan sikre mestring af egen sygdom tæt på eget hjem.
De tre finalister til The Hermit repræsenterer alle eksempler på, hvordan en kommune eller et hospital kan tage sundhedsteknologiske løsninger til sig og implementere dem, så brugen af dem bliver så almindeligt som at tage et blodtryk.
Nøgleord
Kontakter
Elisabeth Kiær Troelsen
Kompas Kommunikation
Tlf: 40205674
Mail: elisabeth@kompas.dk
Vedhæftede filer
Om The Hermit
Health Tech Implementation Awards, The Hermit, er en anerkendelse til det succesfulde samarbejde, der bygger bro mellem sundhedsvæsenet og sundhedsteknologi. Innovative løsninger kan have stor indflydelse, hvis de implementeres korrekt. The Hermit er en fælles præstation - vi fejrer samarbejderne, men især sundhedspersonalet, der tager chancen og lykkes med at implementere ny sundhedsteknologi. Analogien om eremitkrabbens (The Hermit) behov for en passende skal for at kunne leve og vokse symboliserer, hvordan sundhedsteknologiske løsninger finder fodfæste i det offentlige sundhedsvæsen. Dette års Health Tech Implementation Award løber af stablen den 7. maj 2024 som en del af Copenhagen Health Tech Summit.
Prisen uddeles for tredje gang til et succesfuldt samarbejde mellem sundhedsvæsenet og en sundhedsteknologisk startup, som har resulteret i implementering. Nomineringer har været åbne siden november 2023, og juryen har nu shortlistet tre finalister til Health Tech Implementation Awards 2024.
Juryen, som har udvalgt de tre finalister, består af fem fremtrædende personer inden for det danske sundhedsvæsen:
- Ricco Dyhr, direktør for Sjællands Universitetshospital
- Dorthe Boe Danbjørg, formand for Dansk Sygeplejeråd
- Ann-Louise Reventlow-Mourier, specialpraktiserende læge og formand for lægeforeningens IT-udvalg
- Per Bennetsen, direktør for Københavns Sundheds- og Omsorgsforvaltning
- Morten Freil, direktør for Danske Patienter
Ønsker du at blive klogere på de tre finalister, og hvorfor vi synes, det er vigtigt at hylde dem med denne pris? Så sender vi gerne citat og/eller tilbyder interviews med talspersoner fra samarbejdet mellem Aalborg og Taastrup kommune og Liva, billeddiagnostisk afdeling på Nordsjællands Hospital og NordInsight samt bronkoskopiafsnittet på Odense Universitetshospital og O2matic.
Følg pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kompas Kommunikation
Adyen udvider partnerskabet med Zalando Payments for at forbedre betalingsoplevelsen i hele Europa14.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Adyen, den foretrukne finansielle teknologiplatform for førende virksomheder, annoncerer udvidelsen af sit mangeårige strategiske partnerskab med Zalando, Europas førende online modeplatform med flere brands. Det styrkede samarbejde bekræfter Adyens rolle som en af Zalandos betalingspartnere på 15 europæiske markeder, samtidig med, at Adyen bliver den eksklusive betalingspartner for udvalgte lokale betalingsmetoder som Cartes Bancaires i Frankrig og Bancontact i Belgien. Som partner hjælper Adyen Zalando med at sikre, at deres kunder ubesværet kan betale med deres foretrukne betalingsmetoder, og opnå en problemfri betalingsoplevelse på shopping-platformen. Samarbejdet omfatter et fælles fokus på at forbedre sikkerheden og bekvemmeligheden ved online betalinger, med løbende forbedringer af 3D Secure-transaktioner som en del af rammerne for Payment Services Directive 2 (PSD2). Disse forbedringer understøtter både kundernes bekvemmelighed og øger Zalandos konverterings succes. Network Tok
Ny rapport undersøger effekter af vaccination mod rotavirus til børn i Danmark1.11.2024 07:03:02 CET | Pressemeddelelse
En ny sundhedsøkonomisk rapport fra Copenhagen Economics, udarbejdet for GSK, undersøger fordele og ulemper ved at indføre vaccination mod rotavirus i det danske børnevaccinationsprogram. Rotavirus er en af de mest udbredte mave-tarminfektioner hos små børn, og på trods af de alvorlige konsekvenser for både børn, forældre og samfund er vaccinen stadig ikke en del af vaccinationsprogrammet i Danmark.
Ny undersøgelse afslører behovet for at fremme inkluderende hygiejne for at forbedre arbejdsmiljøet29.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny global undersøgelse foretaget af Tork fremhæver et overraskende og alarmerende problem: Næsten halvdelen af de adspurgte (44 %) føler sig nervøse for at bruge offentlige toiletter – en bekymring, som også påvirker medarbejdere på deres arbejdsplads.
Hver tredje dansker er klar til at skære ned i abonnementstjenesterne23.10.2024 09:29:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra fintech-platformen Adyen viser, at 38% af danske forbrugere allerede har afmeldt eller planlægger at afmelde abonnementstjenester og - produkter. Det fremgår af Adyens Global Digital Report. I dag har 8 ud af 10 danskere mindst én abonnementstjeneste, og i gennemsnit har danskerne lidt over tre abonnementstjenester hver.
Gigtpatienter kan nu få tilskud til vaccine mod smertefuld sygdom11.10.2024 07:55:08 CEST | Pressemeddelelse
Personer, der har oplevet sygdommen helvedesild, ved, hvor smertefuld den kan være. For mennesker med leddegigt, som i forvejen kæmper med konstante smerter, kan helvedesild derfor være ekstra invaliderende. Desværre er leddegigtpatienter i højere risiko for at få sygdommen – men nu har denne gruppe mulighed for at få tilskud til vaccination mod helvedesild. Vaccinationsmuligheden er særligt relevant i forbindelse med ”World Arthritis Day” den 12. oktober, der er dedikeret til at skabe opmærksomhed om gigtsygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum