Nordsølandenes olie- og gasplaner bryder Parisaftalen, afslører rapport

Del

Det gælder også for Danmark, som dog i dette dårlige selskab er den mindst skuffende

Dan-feltet i Nordsøen er Danmarks første olie-felt. Det begyndte at producere olie i 1972
Dan-feltet i Nordsøen er Danmarks første olie-felt. Det begyndte at producere olie i 1972 © Andrew McConnell / Greenpeace

De fem største olie- og gasproducerende lande i Nordsøen, Norge, Storbritannien, Danmark, Holland og Tyskland fejler totalt i bestræbelserne på at tilpasse deres olie- og gasproduktion til Parisaftalen. De truer dermed hele det globale arbejde for at bekæmpe klimakrisen. Det viser den omfattende rapport, Troubled Waters: How North Sea Countries Are Fueling Climate Disaster, der i dag offentliggøres af organisationen Oil Change International med bidrag fra blandt andre Greenpeace. 

Til trods for, at alle fem lande har underskrevet både Parisaftalen og den seneste aftale fra COP28 om at omstille væk fra fossile brændsler, så er ikke et eneste af dem på vej til at udfase deres olie- og gasproduktion i tråd med det afgørende 1,5 gradersmål. Rapporten påpeger tværtimod, at hvis man betragter Nordsølandene som én samlet enhed, så rangerer vi som verdens syvende største olie- og gasproducent - lige efter Kina - med ødelæggende konsekvenser for vores klima.

Danmark skiller sig ud som det nordsøland, der har har gjort mest for at tilpasse sin olie- og gaspolitik til Parisaftalen. Nordsøaftalen, der blev vedtaget i 2020, satte retning for en afslutning på den danske olie og gas æra med et stop for nye statslige licensrunder. Men aftalen indeholder forskellige “smuthuller”, der fortsat tillader udvikling af nye olie- og gasfelter og som potentielt holder den danske fossilproduktion over niveauet fra 2023 i mere end ti år ud i fremtiden.

For at være et sandt foregangsland skal Danmark lukke disse smuthuller, øjeblikkeligt standse al udvikling af nye olie- og gasfelter, og herunder afvise ansøgningen fra fossilgiganten INEOS om at begynde produktion i det danske Hejre-felt.

Silje Ask Lundberg, Oil Change International, udtaler: 

"De fem største Nordsølande står ved en skillevej: Ét spor fører mod globalt lederskab inden for klimahandling og grønne industrier, hvor de tager modige skridt mod at udfase olie- og gasproduktionen og skaber bæredygtige job og fællesskaber. Det andet spor fører mod katastrofal klimaforandring, økonomisk krise og tabet af status som globale klimaledere, hvor de holder fast i forældede praksisser, mens verden bevæger sig fremad. Resultaterne i denne rapport understreger det presserende behov for afgørende handling fra Nordsølandenes regeringer. Manglende håndtering af disse problemer underminerer ikke kun de internationale klimamål, men sætter også hele planetens beboelighed på spil."

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace Danmark, udtaler:

“Danmark var med til at danne BOGA, et af de vigtigste diplomatiske initiativer inden for global klimapolitik i årtier. Her udfører dansk klimadiplomati et beundringsværdigt og vigtigt internationalt arbejde. Alligevel er regeringen ved at tillade, at vi herhjemme begynder ny olie- og gasproduktion i Hejre-feltet. Produktion, der vil løbe helt frem til 2047. Det er en potentiel katastrofe, som skal stoppes.”

“At åbne nye felter nu vil ikke blot gøre det det sværere for os at nå 1,5 gradersmålet. Det vil også sætte BOGAs troværdighed på spil. Regeringen gemmer sig bag et væld af dårlige argumenter i forsøget på at retfærdiggøre sin manglende evne til at praktisere hjemme, hvad Danmark prædiker på globalt plan - nemlig en udfasning af olie- og gasproduktionen. I stedet tillader regeringen, at olieselskaberne øger deres produktion i de kommende kritiske 10-15 år. Det kan godt være, at vi er det mindst dårlige land i dette selskab, men for at leve op til Parisaftalen er det nødvendigt at vi stopper den øgede fossile produktion og i stedet udfaser al olie og gas i Nordsøen indenfor de næste 10 år.”

Nøgleord

Kontakter

Helene HagelKlima- og miljøpolitisk lederGreenpeace Danmark

Helene leder det politiske arbejde på de mange områder, som Greenpeace Danmark beskæftiger sig med indenfor klima- og miljøpolitik i Danmark, i EU og globalt. F.eks. jagten på olie og gas, omstilling til vedvarende energi, COP-møder, klimabistand og reduktionsmål.

Tlf:+45 26113951helene.hagel@greenpeace.org

Links

Greenpeace Danmark

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream. 

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Miljøorganisationer i samlet front: Hejre-feltet skal stoppes26.4.2024 12:52:05 CEST | Pressemeddelelse

Energistyrelsen har netop givet det britiske olieselskab INEOS tilladelse til udbygning og indvinding af det endnu uudnyttede Hejre-felt i Nordsøen, ca. 300 kilometer fra den jyske vestkyst. Tilladelsen betyder, at INEOS frem til 2047 må trække ny olie og gas op af den danske undergrund. Miljøorganisationerne Fossilfri Fremtid, Greenpeace og Plastic Change kalder tilladelsen for ustrategisk og skadelig for både klima og miljø. Den går stik imod de danske hensigter om at stoppe den globale jagt efter olie og gas, og måden den er tildelt på - uden nogen form for politisk stillingtagen - er højest kritisabel. Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace, Helene Hagel, udtaler: “En tilladelse til at trække ny olie og gas op af undergrunden på dette tidspunkt i historien, hvor verden allerede kæmper med ekstreme oversvømmelser, brande og tørke, er helt ude at trit med virkeligheden, stik imod al sund fornuft og stik imod al klimavidenskab. Der er absolut ingen plads i CO2-regnskabet til at åb

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye