600.000 døde fasaner og 400.000 døde gråænder – pissst væk?
Ingen aner tilsyneladende, hvad der bliver af et årligt jagtudbytte på 1 million skydefugle, bortset fra destruktionsanstalten DAKA, men de vil ikke ud med tallene af ”forretningsmæssige” grunde, men kun når det gælder vildt. Fødevareminister Jakob Jensen (V) melder derfor hus forbi til Folketinget, men slipper han med det svar?
Folketingsmedlem Helene Liliendahl Brydensholt (ALT) har undret sig over, hvem der orker at spise 600.000 døde fasaner eller 400.000 døde gråænder om året – eller hvad bliver der af denne høst af naturens overskud, som danske jægere årligt skyder. Brydensholt har derfor 18. december 2023 bedt ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Jakob Jensen (V) om at ”oplyse, hvad de mere end 600.000 fasaner og 400.000 gråænder, der årligt skydes i Danmark, bliver anvendt til? ”
Folketingsmedlemmet vil gerne vide, hvor mange af skydefuglene der via store vildthandlere går til restauranter, hvor mange der sælges i detailhandlen via supermarkeder, som f.eks. COOP og Dansk Supermarked, og endelig - hvor mange der går til destruktion eller anvendes til foderingredienser, gødning og vedvarende energiprodukter som biobrændsel og biodiesel - på destruktionsanstalten DAKA.
Og så selvfølgelig om der er et mørketal for skydefugle, der ikke kan redegøres for.
Jep – og det var der. Et mørketal så stort som en million.
Fødevareminister Jensen fastslår simpelthen, at han ikke aner, hvad der bliver af de mange skydefugle. Han agter heller ikke at finde ud af det.
Ministerens lakoniske svar lyder, at virksomheder, som kan destruere vildt, der ikke anvendes til konsum, ”skal ikke indberette til Fødevarestyrelsen, hvor meget vildt eller andet materiale, de modtager. Fødevarestyrelsen har derfor ikke oplysning om, hvortil jægere eller vildthåndteringsvirksomheder leverer vildt. Fødevarestyrelsen er på baggrund af ovenstående ikke i stand til at levere de ønskede oplysninger.”
DAKA sidder tungt på tallene
Den eneste virksomhed, der modtager døde dyr og herunder også vildt (skudte fasaner og gråænder) til destruktion, hedder DAKA og ligger i østjyske Hedensted.
Årligt håndterer virksomheden millioner af døde husdyr, som der er afleveringspligt for, men man reklamerer også med at modtage og destruere ”vildtaffald”, og virksomheden oplyser pr. mail, at ”Daka indsamler alle dyrearter fra dansk landbrug, dyr fra zoologiske haver og i nogle tilfælde strandede hvaler. Hvis dyrene er skudt under jagt, altså som vildt, afhentes det som vildtaffald i container. Du kan godt købe en 240L container ved os, hvis du har brug for dette.”
I en anden mail til redaktionen fra december 2023 bekræfter pressechefen, at man fører statistik over de indsamlede dyr, men at man ”udleverer, af forretningsmæssige årsager, ikke tal på de mængder, vi indsamler.”
DAKA gør dog undtagelser fra dette princip. Landbrug & Fødevarers faglige center SEGES kunne i juni 2023 rapportere i et notat om sodødelighed, at DAKA året før modtog 160.855 søer, sopolte og gylte fra danske sobesætninger til destruktion – baseret på de præcise tal, der var oplyst fra DAKA.
Mon ikke destruktionsanstalten ville være villig til at levere tallene – i det mindste i vægtmængde og dyreart – for mængderne af forskellige typer vildt, der modtages, hvis ministeriet spørger?
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder
Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Vild med pesticider?17.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Når de fleste forskere siger, at pesticider er et problem, burde medierne virkelig sørge for at give os den rigtige info, når de vælger klummer og meningsindhold. Det ville jo hjælpe med at få en bedre og mere demokratisk samtale i offentligheden
”2025 - ET LOVENDE ÅR”16.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Traditionen tilsiger jo, at landets ledere ved årets afslutning udtrykker deres forhåbninger og måske endda løfter til det kommende. Så kan man selv lægge til og trække fra
”Stop grisenes lidelser”15.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Stifterne af gruppen “Stop grisenes lidelser” kræver handling – det er tid til at tage dyrevelfærd alvorligt
Vi har ret til giftfri mad14.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Vi skriver nu 2025, og jeg vil ønske rigtig godt og grønt nytår til alle med økologiske haver. Når jeg her ved årsskiftet tænker frem på året, der kommer, er det første ord, der falder mig ind, glæde – haveglæde. Selv om det stadig er vinter, og foråret ikke er lige om hjørnet, så begynder dyrkningssæsonen om lidt med drømme, planlægning og forkultivering
Hvor er alle fuglene?13.1.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Det ser ud til, at der er færre mejser, fuglekonger og finker, der bliver fanget på fuglestationerne her i efteråret 2024. Og det samme gælder spurvehøge på træk. Så der er altså noget om snakken med, at der er færre fugle at se. Det er faktisk en trend, der har været i gang de sidste 10 år – så hvad mon der sker?
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum