Lorteland!
Udledningerne af gylle fra den danske kødindustri er nu oppe på seks tons årligt for hver eneste dansker, og det er i disse uger, gyllen spredes overalt i det danske landskab

DEN FOLKEKÆRE SKUESPILLER Buster Larsen var kendt for mere og andet end sin legendariske rolle som grisehandler Larsen i tv-serien Matador. Han var også satiriker, og i DR’s satireprogram »Hov Hov« fremsagde han op gennem 1960’erne en række monologer, som blev afsluttet med et fnysende »lorteland«, som en kommentar til den aktuelle tilstand i vores lille kongerige. Det var ikke landbruget, Buster Larsen sigtede til, men i dag kan de ramsaltede monologer sagtens genhøres som kommentarer til følgevirkningerne af kødindustriens ekstreme udvikling siden da – millioner af tons gylle…
HVAD ER GYLLE? En blanding af faste og flydende ekskrementer samt eventuelt lidt strøelse, men ud over urin og afføring fra produktionsdyrene kan gyllen også indeholde en grim cocktail af antibiotika, sprøjtegifte, kønshormoner og tungmetaller. Årligt produceres der i Danmark 36 millioner tons gylle fra det rekordhøje antal på 206 mio. industridyr, der fremstilles årligt i det yndige land, og som sikrer Danmark førstepladsen som verdens største kødproducent i forhold til indbyggerantallet. Den danske kødindustri producerer årligt 325,6 kilo kød pr. dansker, barn som voksen.
DER ER LØBET meget urenset gylle i vandmiljøet, siden Buster Larsens gyldne dage på tv. Det bliver til 36 millioner tons lort hvert år, der skal smøres ud over landdistrikterne. Fra 1. februar er det lovligt at sprede urenset gylle, men hvor mange kødproducenter, der overhovedet kan køre med deres enorme gyllespredere i vådt forår, er der intet overblik over. Men køres skal der for at få tømt de 21.000 gyllebeholdere, der er fyldt til bristepunktet af de ikke færre end 42 mio. svin, der produceres årligt (2023).
OM LORTEVANDET NOGENSIDE stopper med at fosse ud i vandmiljøet, ved vi ikke. Men officielt er der ingen betænkeligheder ved at fortsætte denne enorme forurening. Selvom store havområder er døende på grund af landbrugets udledninger af gyllebaserede næringsstoffer, så er det åbenbart slet ikke så slemt, at der bør gøres noget. I hvert fald er der ingen som helst ansvarlige. Og slet ingen, som kan gøres ansvarlige. Tværtimod tilbyder fødevareministeren millioner af støttekroner til de brave kødproducenter, der er parate til at udvide, hvis lige skatteborgerne åbner pengepungen.
MEN HVOR STORT et fænomen er gyllesæsonen i Danmark egentlig? Megastort skriver landbrugsavisen.dk og især for landets maskinstationer er det en kæmpe aktivitet – og så er det selvfølgelig både en stor omkostning for landbruget – og en uundgåelig tilføring af næringsstoffer. Interesseorganisationen for Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) vurderer, at kødindustrien er ansvarlig for omkring 36 millioner ton gylle årligt ud fra dagens husdyrproduktion og de mængder, som kommer retur fra biogassen. 36 millioner tons urin og afføring – det svarer til godt og vel seks tons til hver eneste dansker.
DM&E HAR OGSÅ vurderet, at der er omkring 1200 enheder indsat til udbringningen af de mange millioner lort. Samson-gyllevogne står for størstedelen. Det er moppedrenge med en fuldtlastet vægt nær de 50 tons, som kræver dispensation på grund af akseltrykket, hvis de skal køre på kommunevejene. Flere hundrede gyllevogne af andre fabrikater hjælper også til samt 45-50 selvkørende gyllevogne og 44 gylleudlæggere. Tilsammen forventes der at ligge en omsætning på omkring 600 millioner kroner for maskinstationerne, mens landbruget står for en mindre del af udbringningen selv.
Debat: ”Det siger sig selv, at 206 millioner produktionsdyr skider og pisser væsentligt mere, end hvad 5,8 millioner danskere formår. Læg dertil, at spildevand fra byens borgere rent faktisk renses, inden det lukkes ud i vandmiljøet”
EFFEKTEN AF GYLLEUDBRINGNINGEN er ganske synlig i form af grønne algebelægninger overalt, fordi disse alger suger næring af ammoniaknedfaldet fra afdampningen af gyllen på markerne. Mindst lige så slemt står det til i fjorde og kystnære havområder, hvor marine alger blomstrer livligt op, når de får det årlige skud gylle. Efterhånden er det en veletableret kendsgerning, at landbruget er ved at kvæle havmiljøet, men det er der stadig landbrugslobbyister og politikere, der hårdnakket benægter. De hævder, at det er byernes spildevand, der skaber problemerne, selvom landbruget tegner sig for 70 pct. af udledningerne, mens renseanlæggene ligger under 5 pct. Tjek selv tallene i dette notat fra Miljøstyrelsen til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Nyd foråret!
Kontakter
Kjeld HansenRedaktør
Tlf:26215326kjeld@baeredygtighed.dkBilleder




Links
Om Gylle.dk
Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.
Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".
Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!
GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.
Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!
Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk
Landbruget overholder hverken aftalerne om mindre kvælstof eller regelret brug af sprøjtegifte - eller beskyttelse af drikkevandet1.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvad betyder det for den grønne trepart, at beskyttelsen drikkevandet er kuldsejlet? Den vigtigste del af aftalen handler om at gøre 140.000 hektar landbrugsjord til ny natur og plante skov på 250.000 hektar, men redder det drikkevandet? Hvis vi ikke har nået det mål til tiden, og der ikke er en plan B, vil det virkelig få folk til at miste troen på sådanne grønne aftaler - og på Landbrug & Fødevarer - i fremtiden
Foråret så sagte kommer28.2.2025 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Overskriften er som mange vil vide titlen på præsten Kaj Munks erindringsbog; den har et strejf af ømhed, som let leder tanken hen på hans folkekære digt om den blå anemone
Danske svinekødsproducenter eksporterer bunker af resistente stafylokokker til den halve verden28.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Velkendt er det, at de mange millioner levende danske svin, der ruller over den danske grænse og ud i Europa, er bærere af de resistente CC398 MRSA-bakterier, men nye tal fra Statens Serum Institut viser, at de resistente bakterier også eksporteres til fjerne lande som Brasilien, Uganda og Vietnam, uden at sundhedsmyndighederne løfter en finger
Sig det med blomster, men hvor køber man buketter uden giftrester?27.2.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark opretholder nidkært et miljøværn for borgerne, når det gælder rester af ulovlige pesticider på fødevarer fra både EU og især fra lande udenfor fællesskabet, men hvor der gælder skrappe regler for giftrester på frugt og grønt, så er der frit slag, når det gælder arbejdsmiljøet for de blomsterhandlere, der håndterer afskårne blomster som roser fra Kenya og Etiopien eller prydplanter fra Malaysia og Filippinerne
Landmandens ansvar for din kræftsygdom er ikke længere til diskussion27.2.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Med Danmarks topplacering som det værst kræftramte land i verden sættes der et stort spørgsmålstegn ved landbrugets udstrakte anvendelse af kraftige sprøjtegifte, der kan fremkalde kræftsygdomme. Myndighedernes godkendelser af disse midler tenderer en overtrædelse af menneskerettighedernes helt basale påbud, om statens pligt til at sikre borgerne gode fundamentale livsvilkår herunder retten til sundhed
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum