DE HAR RYKKET UD I 50 ÅR: Schweiss-registret fylder rundt

Del

Rundt om i hele landet står schweisshundeførere klar til at hjælpe, hvis borgere anskyder eller påkører vildt. I 2024 har de udført opgaven i et halvt århundrede.

De rykker ud med specialtrænede hunde og en riffel om skulderen. Og de er klar til at hjælpe – hurtigt og professionelt – hvis f.eks. påkørt hjortevildt flygter ind i et krat.

I 2024 har Schweiss-registret eksisteret i 50 år – og alene sidste år gennemførte registret over 16.000 eftersøgninger.

Og der er heller ingen tvivl om, at de frivillige hundeførere udfører et kæmpestort stykke arbejde, ifølge direktør i Naturstyrelsen, Peter Ilsøe:

- Schweiss-registret varetager en stor og vigtig samfundsopgave. Registret er et strålende eksempel på, hvor langt man kan nå med engagerede og passionerede frivillige. Det er mennesker, der virkelig brænder for vildtets tarv og arbejdet med deres hund.

Kaldes mest ud til jagt

Alle Schweiss-registrets hundeførere er legitimerede af Naturstyrelsen til at løse opgaven, og lige nu er der omkring 190 i registret.

Det er hundeførernes opgave at eftersøge og aflive vildt, der enten er blevet påkørt eller anskudt. De fleste eftersøgninger i Danmark er i forbindelse med jagt. En schweisshundefører skal tilkaldes, hvis anskudt hjortevildt ikke er fundet inden for seks dagtimer.

Og det er da også et meget meningsfyldt job – selvom man kan blive ringet ud til lidt af hvert, fortæller Alex Henriksen fra Thy, der har været i Schweiss-registret i godt 20 år.

- Man ved aldrig, hvornår man bliver ringet op, og hvor lang tid en eftersøgning tager. Vi kan f.eks. blive ringet op sent om aftenen eller tidligt om morgenen til en trafikpåkørsel. Så er opgaven at få sporet dyret, og aflive det, så det ikke lider. Samarbejdet med hunden er noget unikt, og man får et helt særligt bånd. Samtidig har vi hundeførere et godt kollegialt samarbejde, siger Alex.

Hundeførernes indsats bliver koordineret af Naturstyrelsen gennem Schweiss-sekretariatet. Schweiss-registret er finansieret af jægerne gennem jagttegnsmidlerne, som Miljøstyrelsen administrerer.

Vil du gøre en forskel?

Schweiss-registret er oprettet udelukkende af hensyn til vildtets tarv, og hvert år optages der også nye hundeførere i korpset.

Er du interesseret i at gøre en forskel? Så hold øje med Schweiss-registrets hjemmeside. Hvert år åbner de for nye ansøgere – og næste ansøgningsfrist er mandag d. 3. februar 2025: https://www.schweiss.dk/node/263344

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye