Fairtrades nye kaffestandard styrker forebyggelse mod skovrydning
I et forsøg på at reducere ødelæggelse af lokalmiljøet har Fairtrade opdateret sin kaffestandard. Standarden kræver, at Fairtrade-certificerede producenter og forhandlere skal styrke forebyggelse, overvågning og afbødning af skovrydning.
Opdateringen af Fairtrades kaffestandard, der er godkendt af Fairtrade Standards Committee, opfylder EU's skovrydningsforordning (EUDR), der trådte i kraft i juni 2023.
Den nye kaffestandard sætter skæringsdatoen for skovrydning til den 1. januar 2014 – det betyder, at Fairtrade forbyder kaffe fra områder, der er ryddet for skov efter det tidspunkt. Den opdaterede standard kræver også, at alle Fairtrade-kaffefarme har registrerede geolokationspunkter, og at farme på over fire hektar skal have polygonkort.
Fairtrade-mærket Danmark mener, at den opdaterede kaffestandard er vigtig, fordi den repræsenterer et stort skridt i den rigtige retning.
”Vi lever i en tid med klimakrise. For lokale producenter og arbejdere betyder de alvorlige konsekvenser af de mere ekstreme klimaudsving, at deres levebrød er i fare. Klimaforandringerne har en direkte påvirkning på de lokale producenter og deres fremtid, og derfor er forbuddet om skovrydning altafgørende,” siger Camilla Erika Lerberg, som er direktør i Fairtrade-mærket Danmark.
Fairtrades nye kaffestandard kræver også at kaffekooperativerne udvikler en forebyggelses- og afbødningsplan, og at de sikrer overvågning for at undgå skovrydning. Det får de hjælp til fra Fairtrade, blandt andet via et partnerskab med virksomheden Satelligence, som er førende inden for sporing af skovrydning, og som leverer en satellitplatform til overvågningen. Det giver Fairtrade-producentorganisationerne adgang til data, så de kan handle på identificerede risici og dokumentere, at deres landområder ikke bliver ryddet for skov.
Den lille lokale kaffeproducent må ikke stå alene med regningen
Ved at opdatere kaffestandarden vil 600 Fairtrade-kaffekooperativer, der repræsenterer 870.000 lokale Fairtrade-kaffeproducenter, som tilsammen dyrker 1,1 millioner hektar jord, få vejledning og værktøjer til at opfylde EUDR-lovgivningen.
”Det er vigtigt, at alle led i værdikæden arbejder sammen og bidrager til, at producenterne kan opfylde lovkravene i EUDR. De lokale producenter er i forvejen hårdt presset på pris og klimaforandringer, så overskuddet er lille. Derfor er det vigtigt, at vi holder hånden under dem i forbindelse med EUDR. Regningen skal ikke ende hos dem alene,” siger Camilla Erika Lerberg.
Fairtrade-standarden stiller også krav om biodiversitetsovervågning og -forvaltningsplan, hvilket ikke er omfattet af EU's skovrydningsforordning.
Den opdaterede Fairtrade-kaffestandard træder i kraft i 2026, hvilket giver producenter og forhandlere en overgangsperiode til at justere deres praksis og sikre overholdelse.
Fairtrades standarder revideres og opdateres regelmæssigt gennem en demokratisk proces, der ledes af Fairtrade Internationals Standards and Pricing Unit, hvor de lokale producenter og arbejdere sidder med ved beslutningsbordet. Opdateringerne vedtages herefter af Fairtrade International Standards Committe. Udvalget, som omfatter repræsentanter for de tre Fairtrade-producentnetværk i henholdsvis Asien, Afrika og Latinamerika, sikrer, at enhver beslutning tager hensyn til alle relevante interessenter og er i overensstemmelse med Fairtrade Internationals mission og politiske beslutninger.
Kontakter
For uddybende information eller interview, kontakt:
Mette NoppenauKommunikationschefFairtrade-mærket
Tlf:20121858mette@fairtrade-maerket.dkFairtrade-mærket Danmark
Ny Vestergade 13. Glashuset 1. sal
1471 København K
Tlf. 70 23 13 45
Hver dag presses millioner af udsatte lokale producenter på prisen på deres råvarer. Samtidig rammes de hårdest af klimaforandringerne. Det truer deres hverdag og fastholder dem i fattigdom. Det er ikke fair. Derfor kæmper Fairtrade for højere priser på verdens råvarer og mere retfærdig global handel til gavn for mennesker, miljø og klima.
Fairtrade-mærket er verdens mest anerkendte mærke for social retfærdighed. Vi handler med holdning, så du kan gøre det samme.
Følg pressemeddelelser fra Fairtrade-mærket Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fairtrade-mærket Danmark
Fairtrade-mærket holder fast trods priskrig og discountræs i 202323.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På trods af en dagligvarehandel med stigende fokus på priskrig og prismatch vækstede Fairtrade-mærket Danmark med 0,5 procent i licensindtægter i 2023 i forhold til 2022.
Ny undersøgelse bekræfter: Fairtrade-roser fra Kenya har mindre klimaaftryk end roser fra Holland12.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fairtrade-roser fra Kenya har et mindre klimaaftryk, når man sammenligner med roser fra Holland. Det gælder også, når der tages højde for transporten til Europa. Det bekræfter en ny undersøgelse.
Fairtrade og Lidl går sammen om fælles agenda: Det behøver hverken at være dyrt eller svært at handle ansvarligt1.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fair indkøb behøver hverken at være dyrt eller besværligt. Det sætter Lidl Danmark og Fairtrade-mærket en tyk streg under, når discountkæden og mærkningsordningen i hele februar udfordrer danskerne til at handle så fair som muligt gennem kampagnen Fairbruary.
Ny analyse: Forbrugerne har taget Fairtrade-mærkets miljø- og klimaindsats til sig29.6.2023 07:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske forbrugere er stadig helt med på, at Fairtrades mærkesager er fair løn og ordentlige arbejdsvilkår for verdens lokale producenter. Men en ny analyse viser, at de nu også i stigende grad opfatter Fairtrade som en stærk spiller, når det kommer til at passe på miljøet.
Fairtrade-mærket vækstede i 2022 trods et svært detailmarked7.6.2023 08:40:00 CEST | Pressemeddelelse
På trods af en udfordret dagligvarehandel med blandt andet prisstigninger og ændrede forbrugsvaner oplevede Fairtrade-mærket Danmark vækst i omsætningen i 2022.