Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
Når danske bier flyver rundt i landskabet, bidrager deres arbejde både til at bestøve jordbærplanter, kløver til dyrefoder og naturligvis den søde honning. De spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, så når sygdom eller skadedyr rammer en bi-familie, er det vigtigt med en effektiv indsats for at forhindre skadegørerne i at sprede sig.
Siden den 21. april 2021, da EU dyresundhedslov trådte i kraft, har det har været obligatorisk for alle landets biavlere at registrere sig i Centralt BigårdsRegister. Med lanceringen i dag af det nyudviklede Centrale BigårdsRegister (CBR) betyder det, at alle danske biavlere, uanset om de var registreret i det gamle system, igen skal registrere sig selv og deres bigårde i det nye CBR, så myndighederne hurtigt kan gribe ind og advare nabobiavlere, hvis der opstår smitsomme sygdomme eller kommer skadegørere hos en biavlers bier.
- Når vi kortlægger alle landets bigårde, kan vi med langt større sikkerhed advare nabobiavlerne, når der sker udbrud af smitsomme sygdomme. Hvis der for eksempel konstateres en ondartet bipest i en bi-familie, er kortlægningen et vigtigt redskab til at få alarmeret biavlerne, før sygdommen når at sprede sig, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Anne-Mette Hjortebjerg Lund.
Det gamle register har eksisteret siden 2011 og var frivilligt at bruge frem til 21. april 2021, da det blev obligatorisk for alle biavlere at registrere sig. Meningen med nyudviklingen af det gamle system har været at gøre løsningen mere brugervenlig.
Biavlerne skal blandt andet fortælle, hvor deres bigårde står og hvor mange bi-familier, de har. Det gælder uanset, om de holder bier professionelt eller som fritidsbiavlere. Langt størstedelen af avlerne holder bier på hobbyplan.
- Sunde bier spiller en helt central rolle i vores fødevareproduktion. Bierne bestøver mange af vores planter og er afgørende for en lang række afgrøder, der dyrkes i landbrugs-, frugt- og grønterhvervene. Ved at kortlægge deres bigårde i Centralt BigårdsRegister, hjælper biavlerne med at beskytte biernes vigtige funktion, siger Anne-Mette Hjortebjerg Lund.
Det nye krav er en del af EU’s nye dyresundhedslov, der blandt andet skal være med til at forebygge og bekæmpe sygdomme og skadedyr hos dyr.
FAKTA om bier i Danmark
- I 2022 var der omkring 125.000 bi-familier i Danmark ifølge en vurdering foretaget af Aarhus Universitet.
- Antallet af biavlere er vurderet til at være mellem 7.000 og 8.000. I 2021 var de fordelt på 1,4 pct. erhvervsbiavlere, 4 pct. deltidsbiavlere og 94,7 pct. fritidsbiavlere ifølge Danmarks Biavlerforening.
Yderligere oplysninger:
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.
Kontakter
Landbrugsstyrelsens pressevagt
Tlf:41 89 25 07presse@lbst.dkFølg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum