Personer med type 2-diabetes har dårlig tandsundhed
Resultater fra en midtjysk befolkningsundersøgelse viser, at personer med type 2-diabetes har dårligere tandsundhed end resten af befolkningen - og at egenbetaling samtidig er en stopklods for tandlægebesøg. Billigere eller gratis tandbehandling kan være et godt sted at starte, siger Annelli Sandbæk, enhedschef på Steno Diabetes Center Aarhus.

Hvis man har type 2-diabetes, er der en større risiko for, at man også har dårlige tænder og tandkødsbetændelse. Det viser resultaterne fra en stor spørgeskemaundersøgelse i Region Midtjylland – Helbred i Midt – hvor man har spurgt borgere både med og uden diabetes om deres fysiske og psykiske helbred.
Deltagerne blev blandt andet bedt om at vurdere deres egen tandsundhed, og hertil svarede 37 procent af personerne med type 2-diabetes, at de havde dårlig tandsundhed, hvorimod det gjorde sig gældende for 24 procent af deltagerne uden diabetes. Efter at tallene var blevet justeret for andre faktorer viste det sig, at personer med type 2-diabetes havde næsten 50 procent øget risiko for at have dårlig tandsundhed.
Jo lavere uddannelsesniveau folk havde, jo værre beskrev de deres tandsundhed. Risikoen for dårlig tandsundhed var størst for personer med folkeskole som højeste gennemførte uddannelsesniveau, og risikoen aftog i takt med højere uddannelsesniveau.
Egenbetaling skaber ulige adgang til tandlægen
Forskning fra Steno Diabetes Center Aarhus viser også, at egenbetaling på tandlægeydelser kan betyde, at færre personer med type 2-diabetes kommer afsted til tandlægen.
- Vi kan se en tydelig social ulighed i sundhed, når det kommer til spørgsmålet om, hvem der bruger tandlægen i Danmark. Disse uligheder forværres, hvis man har type 2-diabetes, siger Anneli Sandbæk, der er enhedschef på Steno Diabetes Center Aarhus og professor i folkesundhed på Aarhus Universitet.
- I dag kan personer med diabetes få en gratis øjenundersøgelse for at forebygge diabetisk øjensygdom. Billigere eller gratis tandbehandling kan være et godt sted at sætte ind for også at forebygge sygdom i mund og tænder hos denne befolkningsgruppe.
- Generelt mangler der opmærksomhed på sammenhængen mellem type 2-diabetes og tandsundhed. Både i den almindelige befolkning og blandt dem, der arbejder i sundhedsvæsenet, siger Annelli Sandbæk.
Ny stor undersøgelse i gang
Resultaterne om tandsundhed blandt personer med og uden diabetes kommer fra spørgendersøgelsen Helbred i Midt, hvor man har stillet borgere i Region Midtjylland spørgsmål om en række forskellige sundhedsområder med det formål at blive bedre til at forebygge og behandle kroniske sygdomme.
Undersøgelsen blev første gang gennemført i 2020, og nu er man netop gået i gang med den anden store undersøgelse, hvor ca. 130.000 borgere i Region Midtjylland – heraf en del, der tidligere har deltaget - har fået en invitation til undersøgelsen i deres e-Boks. Her vil personer med og uden diabetes også blive spurgt til deres tandsundhed.
Sammenhæng mellem diabetes og tand- og mundsundhed
Diabetes og tand- og mundsundhed påvirker hinanden, fordi:
- Koncentrationen af sukker i spyttet stiger ved højt blodsukker, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.
- Diabetes reducerer tandkødets modstandsdygtighed, hvilket øger risikoen for tandkødsbetændelse.
- Betændelsestilstande i kroppen, herunder tandkødsbetændelse, får blodsukkeret til at stige, hvilket kan påvirke blodsukkerreguleringen.
- Når man behandler problemer med tænder eller mund, eksempelvis tandkødsbetændelse, vil mange med diabetes opleve, at blodsukkeret bliver lettere at regulere, fordi betændelsestilstanden ikke længere påvirker blodsukkeret.
Kilde: Videncenter for Diabetes
Bag om forskningsresultaterne
Studie: Oral health and type 2 diabetes in a socioeconomic perspective
- Studietype: Spørgeskema- og registerbaseret tværsnitsstudie
- Ekstern finansiering: Nej (Steno Diabetes Center Aarhus er delvist finansieret af en donation fra Novo Nordisk Fonden)
- Interessekonflikter: Nej
- Link til forskningsartikel: https://doi.org/10.1016/j.pcd.2023.07.001
Studie: Inequalities in healthcare utilisation among adults with type 2 diabetes
- Studietype: Registerbaseret tværsnitsstudie
- Ekstern finansiering: Nej (Steno Diabetes Center Aarhus er delvist finansieret af en donation fra Novo Nordisk Fonden)
- Interessekonflikter: Nej
- Link til forskningsartikel: https://doi.org/10.1016/j.diabres.2023.110982
Nøgleord
Kontakter
Annelli SandbækEnhedschef og professorSteno Diabetes Center Aarhus
Tlf:+45 2128 2073anesnd@rm.dkBilleder



Links
Steno Diabetes Center Aarhus er Region Midtjyllands forsknings- og udviklingscenter på diabetesområdet.
Vi arbejder innovativt for at udvikle nye og individualiserede behandlings- og forebyggelsestilbud.
Vores vision er at bidrage til et godt liv for flest mulige mennesker med eller i risiko for diabetes.
Steno Diabetes Center Aarhus har til huse på Aarhus Universitetshospital i den nye Forum-bygning. Her behandler vi børn, unge og voksne med diabetes (primært type 1-diabetes) samt voksne med svær overvægt i Aarhus Universitetshospitals optageområde.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Nyt studie: Alle børns BMI ændrede sig markant under Covid-19, og flere har stadig svær overvægt efter genåbningen10.7.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Ændringerne under Covid-19-pandemien med lukkede fritidsaktiviteter, onlineundervisning og mere mistrivsel kan have været udslaget for markante udsving i børns BMI. Det viser helt nyt studie fra Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet, som har undersøgt danske skolebørns BMI før, under og efter Covid-19-pandemien, og som netop er blevet publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift JAMA Network Open.
Aarhus Universitetshospital overtager formandskabet i europæisk alliance af universitetshospitaler3.7.2025 14:30:51 CEST | Pressemeddelelse
Med formandsposten skal AUH lede samarbejdet mellem 11 af Europas – og nogle af verdens – mest anerkendte universitetshospitaler
Tuberkulose rammer mænd hårdere end kvinder2.7.2025 09:03:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt internationalt studie peger på sociale forskelle som forklaring.
AUH sommerekspertliste og kontakt til AUH Kommunikation sommeren 20251.7.2025 11:25:42 CEST | Pressemeddelelse
Har du som journalist brug for anden hjælp i løbet af sommeren end eksperterne i vedhæftede fil, er du velkommen til at kontakte AUH Kommunikation.
Fedt på afveje: 50 millioner kroner til forskning i fedtvæv og åreforkalkning27.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet får 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i sammenhængen mellem problemer med fedtvævet og åreforkalkning. Forskningen skal bidrage til ny viden om, hvordan vi bedre forebygger og behandler hjerte-kar-sygdom.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum