Gylle.dk

Din brystkræft kan skyldes, at mor arbejdede i et gartneri

Del

Fædrenes synder er ikke det eneste, der nedarves indtil det syvende led. Kvinder i bestemte sektorer i landbruget kan også efterlade sig en bitter arv til deres døtre. Det viser aktuel forskning fra patientforeningen Kræftens Bekæmpelse

Tidligere forskning har vist sammenhæng mellem udsættelse for visse typer af lovlige bekæmpelsesmidler og øget risiko for brystkræft. Ny forskning viser, at risikoen også nedarves til døtre. Foto: Richard Jaimes/Unsplash
Tidligere forskning har vist sammenhæng mellem udsættelse for visse typer af lovlige bekæmpelsesmidler og øget risiko for brystkræft. Ny forskning viser, at risikoen også nedarves til døtre. Foto: Richard Jaimes/Unsplash

Luften i et konventionelt gartneri kan være så tyk af sprøjtegifte, at kvindelige gartneriarbejdere udsættes for doser, der senere kan få konsekvenser for deres fremtidige døtre.

Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har netop påvist, at vordende mødres arbejde i gartneribranchen kan have indvirkning på, om deres døtre senere i livet udvikler brystkræft.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research, oktober 2023. En populær version af artikel er offentliggjort på Kræftens Bekæmpelses nyhedsside, 15. januar 2023.

”Risikoen for brystkræft blandt døtre af kvindelige gartneriarbejdere er øget med 33 pct.”

Ifølge de to forskere bag undersøgelsen, Julie Elbæk Pedersen og Johnni Hansen, udsættes landbrugsarbejdere for særlige erhvervsmæssige risici, som f.eks. påvirkning fra sprøjtegifte, som er forbundet med risikoen for at udvikle brystkræft. Hidtil har der dog manglet forskning, der tager højde for sammenhængen mellem forældrenes landbrugsarbejde og senere brystkræft hos deres børn. Derfor var formålet med denne undersøgelse at udforske sammenhængen mellem forældrenes risikoarbejde og deres børns kræftrisiko.

- Tidligere forskning har vist sammenhæng mellem udsættelse for visse typer bekæmpelsesmidler og øget risiko for brystkræft. Det samme er vist for forsøgsdyr. Det er muligt, at det også er forklaringen her, men vi ved det ikke. Det kan være, at udsættelse for bekæmpelsesmidler i gartnerier er særlig risikabelt, fordi man her befinder sig i et mindre lukket rum og dermed bliver mere udsat, end hvis man f.eks. arbejder udendørs på marken, siger Julie Elbæk Pedersen ifølge pressemeddelelsen.

De to forskere anvendte Kræftregisteret til at identificere kvinder med en diagnose for primær brystkræft. I alt 5587 tilfælde blev inkluderet i undersøgelsen, og for hvert tilfælde blev der udvalgt 20 kræftfri kvindelige kontroller med samme fødselsår. Det var en forudsætning, at alle var født i Danmark, og at enten mors eller den faderlige ansættelseshistorik forelå.

Undersøgelsen viser, at risikoen for brystkræft blandt døtre af kvindelige gartneriarbejdere er øget med 33 pct., og selv om det kun er en mindre øget risiko for den enkelte kvinde, er resultaterne vigtige, forklarer forskerne:

- I kommende undersøgelser vil det være relevant at undersøge nærmere, hvad der er årsagen til den øgede kræftrisiko og om disse påvirkninger stadig findes i landbruget og på gartnerier. Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder, og selv om vi kender en række risikofaktorer for sygdommen, er det stadig vigtigt med mere viden, så vi bedre kan forebygge i fremtiden, siger Julie Elbæk Pedersen.

Kontakter

Billeder

Konventionelle drivhuse rummer ukendte farer for døtre af kvindelige gartneriarbejdere.
Konventionelle drivhuse rummer ukendte farer for døtre af kvindelige gartneriarbejdere.
Download

Links

Om Gylle.dk

Foreningen GYLLE.DK er en nonprofit, uafhængig sammenslutning, der udgiver et journalistisk nyhedsmedie med kritisk journalistik om natur, klima og landbrug. Mediet bringer nyheder, baggrundsartikler og analyser, der tilbyder engagerede borgere, beslutningstagere, lobbyister og andre indsigt med et præcist fokus på emner og årsagssammenhænge, der sjældent eller aldrig publiceres af traditionelle medier.

Publiceringen følger den amerikanske metode: "Tell the Facts, Name the Names".

Da agroproduktion beslaglægger 63 procent af det yndige land, undgås det næppe, at der af og til vil optræde indlæg, som beskæftiger sig med den omdiskuterede industri og dens stadig færre udøvere. Sådan er det bare!

GYLLE.dk anbefaler, at du abonnerer på bloggens RSS-feed, så du løbende orienteres om nye indlæg.

Velkommen til en verden af viden om alt det, der betyder noget for livet omkring os!

Følg pressemeddelelser fra Gylle.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gylle.dk

Vild rundspørge: Ni ud af ti agroproducenter værdsætter natur og miljø over alt andet13.5.2024 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis du tror, det er løgn, hvad Landbrugsstyrelsens hjemmelavede rundspørge viser, så er du ikke helt galt afmarcheret. Læs her, hvordan styrelsens personale skaber illusionen om den naturglade danske bondemand. En specialist i rundspørgeundersøgelser påpeger, at når folk svarer på sådan nogle spørgsmål, vil man altid opleve, at nogen svarer uærligt, sjusket eller strategisk. Meget tyder på, at han har ret

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye