Vi skal forsikre os mod fremtidige strømafbrydelser
På vindstille, overskyede og kolde dage kan elselskaberne i fremtiden få udfordringer med at levere nok strøm til at dække forbruget. Derfor skal vi belønne et fleksibelt elforbrug, skabe bedre muligheder for at lagre strøm og etablere en kapacitetsmekanisme, anbefaler Green Power Denmark.
Vi er i fuld gang med at opbygge et energisystem, som bygger på sol- og vindenergi suppleret af stærke kabler til udlandet.
I langt det meste af tiden vil der være tilstrækkeligt med strøm til at dække forbruget. I dag har vi en elforsyningssikkerhed i verdensklasse, hvor vi kan regne med at få leveret strøm 99,99 procent af tiden. Men en analyse fra Green Power Denmark viser, at vi på kolde og vindstille vinterdage omkring 2030 kan få udfordringer. Ifølge analysen kan der komme til at mangle 2,6 GW i den time, hvor situationen er mest udfordrende.
- Vores energisystem bliver mere grønt og klimavenligt og meget mere komplekst. Vi er kommet langt i den grønne omstilling samtidig med, at vi har bevaret en tårnhøj forsyningssikkerhed. Men i fremtiden kan der opstå udfordringer, hvis ikke vi indretter os rigtigt, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark.
Der skal mange løsninger i spil for at skabe balance i elforsyningen i fremtiden. Green Power Denmark kommer derfor med otte konkrete anbefalinger.
Vi skal skabe vilkår, som belønner et fleksibelt forbrug. For eksempel bør vi indrette bygningerne med intelligent energistyring, så det er muligt at slukke eller skrue ned for forbruget i pressede situationer. Vi skal gøre det muligt at lagre el, så det kan komme retur til elnettet, når der er brug for det. Man kan for eksempel trække på elbilernes fyldte batterier. Og så skal vi forberede en kapacitetsmekanisme, som træder i kraft, når det ikke er muligt at skaffe strøm fra andre kilder.
- Vi har brug for at udvikle en mekanisme, som træder i kraft, når der vitterligt ikke er andet, vi kan trække på. Den skal sikre, at der er nok strøm til rådighed i de få ekstreme tilfælde, hvor vindmøller, solceller og kablerne fra nabolandene ikke kan levere nok, og forbruget samtidig er højt, siger Jan Hylleberg.
Prisen for at få leveret strøm i de mest udsatte timer vil formentlig blive ganske høj. Som en konsekvens vil almindelige forbrugere vente med at tænde opvaskemaskinen eller lade elbilen op, til prisen er faldet igen, mens virksomheder med en værdifuld produktion i mindre grad kan lukke ned.
Hvis systemet virkelig er presset, vil elselskaberne være nødt til at slukke for strømmen.
- Det er afgørende at finde det rigtige niveau for vores elforsyningssikkerhed. Hvis vi aldrig skal opleve en strømafbrydelse, skal vi have et meget robust system, som kan blive ekstremt dyrt. Omvendt ved vi ikke, hvor det optimale niveau er i et samfundsøkonomisk perspektiv. Vi kan dog være helt sikre på, at vores forsyningssikkerhed bliver forværret, hvis vi ikke gør noget, siger Jan Hylleberg, som kommer med en opfordring:
- Samtidig med at vi skal understøtte et mere fleksibelt forbrug, skal vi have undersøgt, hvad det koster samfundet at opretholde forskellige grader af elforsyningssikkerhed, så politikerne kan beslutte det rigtige niveau. Når vi ved det, så ved vi også hvilken kapacitetsmekanisme, vi skal have, siger Jan Hylleberg.
Selvom udfordringerne ikke er konkrete lige nu, er det vigtigt, at vi hurtigt får lagt rammerne for fremtidens elmarked. Green Power Denmarks analyse viser, at problemerne kan begynde at opstå allerede fra omkring 2027. I vores nabolande Tyskland og Sverige er man langt fremme med at etablere kapacitetsmarkeder.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkVedhæftede filer
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Den gennemsnitlige elpris er den laveste i fire år18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
53 øre har det i gennemsnit kostet at bruge en kilowatt-time strøm i 2024. Det er den laveste gennemsnitlige elpris i fire år, viser en opgørelse fra Green Power Denmark. Hvis det ikke var for elafgiften, ville de danske forbrugere betale en af Europas laveste elpriser.
Danmark har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
A Major Setback for Denmark’s Green Ambitions6.12.2024 13:09:55 CET | Pressemeddelelse
Denmark’s largest-ever offshore wind farm tender has ended in disappointment. Investors have deemed it unprofitable to develop offshore wind farms in the Danish part of the North Sea under current market conditions. This represents a significant blow to Denmark’s green transition, and it hinders efforts to provide businesses and consumers with competitively priced energy. Furthermore, the result will delay the nation’s goal of achieving energy independence from hostile nations, according to Green Power Denmark.
En kæmpe skuffelse for vindmølleindustrien og vores grønne ambitioner5.12.2024 17:17:21 CET | Pressemeddelelse
Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller er endt som en stor skuffelse. Ingen investorer mener, at det vil være en god forretning at opføre havvindmøller på Nordsøen i den nuværende markedssituation. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling. Det svækker vores ønske om at skaffe energi til virksomheder og forbrugere til konkurrencedygtige priser, og det forsinker vores mål om at blive uafhængig af energi fra fjendtlige lande, mener Green Power Denmark.
Staten skal hjælpe markedet for grønt flybrændstof i gang3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Staten bør skabe finansiel sikkerhed, så både producenter af grønt flybrændstof (e-SAF) og flyselskaber kan investere i fremtiden, mener Green Power Denmark. Det kan ske ved, at staten køber grønt flybrændstof hos producenterne på flerårige kontrakter og sælger brændstoffet til flyselskaberne på korte kontrakter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum