Tænketanken Prospekt

Åndsfriheden er i krise på de danske universiteter

Del

Åndsfriheden er i krise på de danske universiteter. Årsagen er den revolution som blev indledt med den store universitetsreform i 2003. Dette er hovedpointen i en ny bog fra Thomas Aastrup Rømer, ph.d. og seniorrådgiver i Tænketanken Prospekt med særligt ansvar for uddannelsespolitik og pædagogik. Bogen hedder Universitetet og dets fjender og udkommer på forlaget Klim 23. februar

Ifølge Thomas Aastrup Rømer tog revolutionen tog den faglige og institutionelle autoritet fra de videnskabelige samfund. I stedet gav man magten til nye bestyrelser, hvor der var flertal af eksterne erhvervs- og organisationsinteresser.

Et andet element i revolutionen var udviklingen af nye ledelsessystemer, der fik stor magt over det videnskabelige liv. Thomas Aastrups Rømers siger om det nye universitet:

”Revolutionen i 2003 skabte konkurrencestatens universitet, som desværre er det egentlige universitetets modsætning. Efter 2003 var det ikke længere sandhedskærlighed og kritik, som blev belønnet, men derimod indtjening, erhvervsrelevans og strategisk optimering. Det var en tragedie.”

I forbindelse med udgivelsen af bogen afholder Tænketanken Prospekt 24/2 konference i samarbejde med Årsskriftet Critique i Aarhus om den frie ånds krise på universitetet.

Thomas Aastrup Rømer har en baggrund som lektor i pædagogisk filosofi på DPU under Aarhus Universitet, hvor han etablerede sig som en markant modstander af udviklingen inden for universitetssektoren. Han er medlem af bestyrelsen i Nordic Network for Philosophers of Education. Aastrup Rømer har modtaget flere priser for sit arbejde med pædagogik og dannelse. Han er forfatter til en lang række bøger, bl.a. I skolereformens kølvand (2023) Skolens formål: dannelse, splittelse og uniformativering (2022) samt Pædagogikkens to verdener (2015)

Han har siden 2023 været knyttet til Tænketanken Prospekt, hvor han med udgangspunkt i tænketankens værdier arbejder for at etablere et program for dannelse, uddannelse og pædagogik. Tænketanken Prospekt har støttet udgivelsen af Universitetet og dets fjender.

Kontakter

Om Tænketanken Prospekt

Prospekt er Danmarks nye værdipolitiske tænketank. Med udgangspunkt i den kristne-humanistiske kulturtradition arbejder vi for at styrke forudsætningerne for det gode samfund og den ansvarlige borger.

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken Prospekt

Alsidig kommunikationsekspert til Tænketanken Prospekt8.8.2024 09:15:15 CEST | Pressemeddelelse

Tine Obel har den 1. august overtaget stillingen som presse- og kommunikationschef i Tænketanken Prospekt, hvor hun afløser Rasmus Ulstrup Larsen. Tine Obel har med en solid baggrund som journalist og folkeskolelærer opbygget en karriere, der spænder over mange aspekter af kommunikation og undervisning. Siden 2018 har Tine Obel som selvstændig konsulent hjulpet skoler, institutioner, mindre virksomheder og politikere med kommunikation, ghostwriting og kampagner. Hun har også arbejdet som projektmedarbejder og koordinator i Aarhus Kommune og Region Midtjylland, hvor hun har styrket samarbejdet mellem skoler og erhvervsuddannelser. Tine Obel har derudover en bred vifte af erfaringer fra store virksomheder som Grundfos, Salling Group og VESTAS, hvor hun har håndteret intern kommunikation, forandringskommunikation, PR og krisekommunikation. Hendes arbejde som freelance underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og som lærer i mange år har yderligere cementeret hendes kompetencer.

Staten kan ikke være værdineutral8.7.2024 12:00:03 CEST | Pressemeddelelse

De seneste mange år har vi diskuteret værdier. Værdidebatten får næring fra debatten om integration, multikulturalisme samt livs- og familieformer. En grundsten i debatten er den liberale opfattelse, at staten skal være værdineutral. Det er op til borgerne at identificere og at realisere deres egne idealer om det gode liv. Men idealet om den værdineutrale stat kortslutter værdidebatten. Det viser et nyt notat fra Tænketanken Prospekts 'Program for etik og værdibaseret udvikling'. Notatet er forfattet af ph.d. og dydsetisk rådgiver ved Tænketanken Prospekt, Alexander Sokol. ”Idealet om værdineutralitet er udbredt. Særligt hos folk der opfatter sig som liberale. Men akademisk forskning har vist, at idealet om neutralitet er så vidtrækkende, at det er kategorisk umuligt. Faktum er, at alle stater i praksis vil fremme visse måder at leve på,” understreger Alexander Sokol. Ifølge notatet betyder dette, at vi har vanskeligere ved at diskutere værdier og etik. Det betyder igen, at vi er dårli

Nyt notat: Demokratiets lovmaskine er defekt3.6.2024 11:59:36 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt notat fra Tænketanken Prospekt, peger adjungeret rådgiver, ph.d. Morten Jarlbæk Pedersen, på afgørende problemer ved lovgivningsprocessen. Den politiske debat i de senere år viser, at vi har problem. Det drejer sig om måden, hvorpå folkestyret lovgiver. Selvom spørgsmålet kan virke teknisk, er en sund lovgivningsproces en integreret del af et velfungerende folkestyre. Morten Jarlbæk Pedersen introducerer til problemet med vores ”defekte lovmaskine” og hvad det betyder for vores demokratiske proces. I notatet peges der på følgende: I den demokratiske retsstat er der regler og procedurer for, hvordan beslutninger skal tages. Det sikrer inddragelse, det sikrer lydhørhed, det sikrer, at man overvejer konsekvenserne af beslutningerne. Den offentlige debat har vist, at demokratiets lovmaskine ikke er velsmurt. Det er ikke nok at se på forholdet mellem medier og politikere eller udelukkende på vilkårene for Christiansborg-politik. Debatten må også handle om lovgivningsproces, embedsv

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye