FødevareDanmark: ”Udenlandske fødevarer bør afgiftspålægges i samme omfang som danske”

Del

4,5 kroner ekstra for en pakket hakket oksekød lyder måske ikke af alverden. Men det er problematisk for landets slagterbutikker, hvis regeringen følger Svarer-udvalgets anbefalinger og gør det danske kød dyrere end det udenlandske, lyder det fra FødevareDanmark.

Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, glæder sig over, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har trukket nogle varslede gebyrstigninger tilbage.
Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, glæder sig over, at Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har trukket nogle varslede gebyrstigninger tilbage.

Med fremlæggelsen af sin længe ventede rapport har Svarer-udvalget sat retningen for forårets grønne trepartsforhandlinger.

Under stor mediebevågenhed redegjorde udvalget for tre modeller for, hvordan politikerne kan indføre en CO2-afgift på dansk landbrug.

Og selvom den mest restriktive model, hvor landmanden pålægges en CO2-afgift på 750 kroner pr. tons CO2, efter alt at dømme blot vil få prisen på 500 gram hakket oksekød til at stige med 4,5 kroner i disken hos landets slagtermestre, er der alligevel grund til bekymring, mener Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, der blandt andet repræsenterer Danske Slagtermestre.

- Selvom 4,5 kroner måske ikke lyder af alverden, vil det selvsagt forringe konkurrenceevnen for dansk kød i forhold til det udenlandske. Danskerne har oplevet stigende fødevarepriser siden energikrisen, og dette vil blot få flere til at vælge udenlandske produkter frem for danske, siger Leif Wilson Laustsen.

Afgift på udenlandsk kød
Han opfordrer derfor politikerne til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere end de udenlandske, når den endelige model for en CO2-afgift skal forhandles på plads.

- Egentlig synes jeg, at danskerne allerede betaler mere end rigeligt for deres fødevarer. Men når der nu ser ud til at være et politisk flertal, der ønsker at indføre en CO2-afgift, så vil jeg da klart anbefale, at man finder en model, hvor de udenlandske fødevarer afgiftspålægges i samme omfang som de danske, siger Leif Wilson Laustsen.

Selvom FødevareDanmark-direktøren ikke bryder sig om CO2-afgifter på kød, kan han dog godt finde positive elementer ved Svarer-udvalgets arbejde.

- Der er ingen tvivl om, at Svarer-udvalget har været på en svær opgave, og deres anbefalinger kunne da også have været meget værre for vores medlemmer. Men hvis der skal være en CO2-afgift på kød, er det bedst at lægge den på produktionsledet, hvor man også har mulighederne og incitamentet til at implementere metoder og arbejdsformer, som kan nedbringe CO2-aftrykket og dermed også den afgift, som i sidste ende lander hos forbrugerne, siger Leif Wilson Laustsen.

Han tilføjer:

- Men indtil landbruget er i mål, er vi nødt til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere i konkurrencen med de udenlandske varer.

Nøgleord

Kontakter

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder inden for fødevaresektoren. Organisationen blev grundlagt i 2015 af Danske Slagtermestre, Smagen af Danmark, Konditorbager A/S, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere og SMV Fødevarer. FødevareDanmark bygger på en grundlæggende tiltro på, at udviklingen kommer fra små og mellemstore virksomheder i Danmark, og FødevareDanmark fungerer således som talerør for denne del af fødevaresektoren, idet lovgivningen omkring fødevareproduktionen i Danmark typisk er lavet til fordel for de store virksomheder. Dermed er der behov for en organisation, der særligt kan tale netop disse virksomheders sag – både i pressen og over for politikere, myndigheder og andre beslutningstagere.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye