Københavns Kommune udvider indsatsen for at komme psykisk mistrivsel til livs

Del

Københavns kommune udvider nu indsatsen mod psykisk mistrivsel i folkeskolen. I de seneste tre år har programmet ”Mind My Mind” vist stor effekt i Brønshøj og Vanløse. Derfor bliver indsatsen nu udvidet til at dække hele kommunen.

Flere børn og unge får nu adgang til hjælp, når Mind My Mind bliver udbredt til hele byen.
Flere børn og unge får nu adgang til hjælp, når Mind My Mind bliver udbredt til hele byen. Foto: Rie Neuchs

Når Mind My Mind-programmet fra starten af 2024 bliver udvidet til hele København, så bliver der mulighed for at lave forløb for op mod 100 unge med psykisk mistrivsel om året.

Det vækker glæde hos en familie, der allerede har været igennem et Mind My Mind-forløb, mens det har været udbudt i området Brønshøj-Vanløse.

- Jeg synes virkelig, det er godt, at endnu flere familier nu kan få hjælp, hvis de ligesom os ikke ved, hvordan de skal løse eller tackle udfordringer i deres hverdag. De fortjener også at få en ny og bedre måde at gribe hverdagen an på. Forløbet har givet mig et nyt perspektiv på, hvordan jeg gør min families hverdag nemmere. Vi har fået gode redskaber til at forstå hinanden, så vi undgår de mange misforståelser, vi havde førhen, fortæller en forælder, der gerne vil være anonym.

Mind My Mind er målrettet til børn og unge i alderen fra seks til 16 år, der oplever psykisk mistrivsel. Forløbene består af ni til 13 sessioner over en periode på 18 uger.

Flere københavnske børn i Brønshøj og Vanløse har allerede været gennem et forløb med stor succes. For tre år siden fik Københavns Kommune satspuljemidler til at prøve programmet af i en afgrænset del af byen.

I Brønshøj og Vanløse blev PPR-psykologer efteruddannet i Mind My Mind. De har hidtil lavet flere forløb med god effekt. Derfor er man glade for, at programmet nu bliver indført i resten af byen.

- Det har efter min mening været en stor succes. Vi får lov til at hjælpe nogle unge mennesker og nogle børn, inden problemerne vokser sig store. Det har været en hjælp at fange udfordringer i opløbet hos børnene. Derfor er det fedt, at Mind My Mind nu kan fortsætte og samtidig bliver udvidet til hele byen, så der er flere børn, der får glæde af det her tilbud, fortæller Christina Duschek, leder af PPR-psykologerne i Brønshøj-Vanløse, der samtidig kalder det meget værdifuldt, at Mind My Mind er et forbyggende tilbud, hvor man kan henvende sig uden, at man skal visiteres.  

Ifølge Christina Duschek så sikrer det en helhedsorienteret indsats omkring barnet, familien og skolen, at arbejdet med Mind My Mind er forankret hos PPR-psykologerne. 

Tilbud med dokumenteret effekt

I løbet af efteråret er flere af kommunens psykologer blevet uddannet, så de er i stand til at lave Mind My Mind-forløb i resten af byen.

- Det er vigtigt, at børn og unge hurtigt og nemt kan få adgang til den hjælp, de har behov for. Mind My Mind er et forløb med dokumenteret effekt, der allerede har gjort stor gavn i Brønshøj-Vanløse. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan udvide tilbuddet, så endnu flere kan få hjælp, inden deres udfordringer vokser sig større, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

Mind My Mind kommer til at indgå i det faste tilbud til børn med psykisk mistrivsel i alle landets kommuner. Det skal udbredes som en konsekvens af tiårsplanen for psykiatrien, der er vedtaget på Christiansborg. Men allerede nu bliver det tilgængeligt for børn, der går i skole i København.

Psykiatrifonden er glad for, at Københavns Kommune allerede nu gør tilbuddet tilgængeligt for alle børn i målgruppen.

- Stadig flere børn og unge lider under psykisk mistrivsel. Det skal vi gøre noget ved sammen, og en del af løsningen er et ensartet, kommunalt tilbud om forebyggelse og lettere behandling. Et tilbud, der kunne ligge dør om dør med skoletandplejen. Det skal være lige så let og naturligt for børn og unge at få effektiv og tidlig hjælp, hvis de har ondt i psyken, som hvis de har ondt i en tand. Samtidig skal tilbuddet være let at implementere – det er Mind My Mind, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.

Psykiatrifonden har udviklet Mind My Mind sammen med tre regioner og fire kommuner, og forløbet har haft en dokumenteret effekt. Det viste et stort lodtrækningsforsøg (RCT), hvor 396 børn og unge i fire forskellige kommuner blev tilfældigt fordelt til enten at modtage et Mind My Mind-forløb eller det kommunen ellers havde at tilbyde. Forskningsresultaterne blev udgivet i det prestigefyldte tidsskrift Jama Psychiatry, og artiklen beskriver adskillige positive resultater for Mind My Mind-interventionen.

Fakta:

  • Behandlingsprogrammet er et 13 uger langt individuelt træningsforløb varetaget af kommunens specialuddannede PPR-psykologer.
  • Målgruppen er børn mellem seks og 16 år, som har symptomer på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder. Behandlingen tilpasses barnets alder og behov.
  • Forældre kan selv henvende sig til PPR-enheden, hvis de vil vide, om programmet er relevant for deres barn.
  • PPR-psykologerne kan også visitere børn til behandling i gruppeforløb som fx Chilled og Cool Kids.
  • Effekten af behandlingen er undersøgt i et forskningsprogram i blandt andet Region Hovedstaden i 2017-19.

Nøgleord

Kontakter

PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune

Tlf:29 45 40 73

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen

Førskole fritidsinstitution er meget mere end en spareøvelse4.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I maj starter mange børnehavebørn i førskole SFO. Ordningen er kritiseret for at være en spareøvelse, fordi normeringerne i en fritidsinstitution er dårligere end i børnehaven. Tiden i fritidsinstitutionen inden skolestart er dog meget mere end en spareøvelse. Personalet lægger et stort arbejde i at sikre, at børnene får en god overgang til skolen, lyder det fra en leder i en københavnsk fritidsinstitution.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye