Stærk lokal vilje: Landsbyer og foreninger viser vejen til udvikling!
Med en ny vejledning vil Landdistrikternes Fællesråd guide landsbyer til, hvordan de kommer i mål med lokale udviklingsprojekter, der kan få lokalområdet til at blomstre. Undervejs har seks landsbyer bidraget med gode råd og erfaringer til, hvordan man går fra idé til færdigt projekt, til inspiration for andre landsbyer.

Landet over brænder lokale ildsjæle og foreninger for at igangsætte projekter, der ikke kun gavner fællesskabet, men også øger lokalområdets attraktivitet. Den velmenende vilje står dog ofte over for udfordringer, der kan bremse initiativerne i den spæde opstart. Spørgsmål som "Hvordan sikrer vi, at vores projekt gavner flest muligt i lokalsamfundet?”, "hvordan kan vi højne attraktiviteten i vores lokalområde og gøre det til et sted, hvor folk ønsker at bo og leve?", og "hvordan skaffer vi finansiering til vores projekt?" er blot nogle af de udfordringer, som de lokale ildsjæle står overfor.
Dermed går mange lovende projekter i stå, før de overhovedet er kommet ordentligt i gang, da det kan være udfordrende at navigere gennem alle aspekter og faser i projektudviklingen og -udførelsen.
En ny vejledning til succesfulde lokale projekter
I lyset af disse udfordringer præsenterer Landdistrikternes Fællesråd i regi af Videnscenter for Landdistrikter en ny vejledning, der har til formål at støtte lokalsamfundene i deres projektidéer. Vejledningen guider landsbyerne lige fra idéfasen, hvor en projektidé opstår, til det øjeblik, hvor det endelige resultat står færdigt. Målet er at give klare og effektive redskaber til at håndtere faserne i projektudviklingen.
Projektleder Anne-Mette Ladegaard fra Landdistrikternes Fællesråd håber, at vejledningen vil give endnu flere landsbyer blod på tanden til at komme i gang med et nyt projekt.
- Vi håber, at landsbyerne vil tage vejledningen til sig og bruge den som en guideline til at skabe et godt projektforløb. Vi har fået en masse gode inputs, råd og vejledning fra lokale ildsjæle, som vi håber, vil hjælpe lokalsamfundene med at navigere gennem kompleksiteten af projektstyring, finansiering og bæredygtighed, lyder det fra projektleder, Anne-Mette Ladegaard.
Få inspiration fra seks landsbyer
Vejledningen bygger på besøg i de seks landsbyer, Frøslev i Morsø Kommune, Højerup i Stevns Kommune, Nr. Asmindrup i Odsherred Kommune, Redsted i Morsø Kommune, Sdr. Bork i Ringkøbing-Skjern Kommune og Vrenderup i Varde Kommune, som hver især er lykkedes med at rejse midler til at udvikle deres lokalområde.
På Landdistrikternes Fællesråds hjemmeside, www.landdistrikterne.dk, kan du se inspirationsvideoer fra de seks landsbyer, læse ”Vejledning og gode råd til at skabe udviklingsprojekter i dit lokalsamfund” og finde finansieringsmuligheder til udviklingsprojekter, der kan styrke lokalsamfundenes evne til at drive initiativer.
Nøgleord
Kontakter
Anne-Mette LadegaardProjektlederLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850136aml@landdistrikterne.dkJulie Ronge LaursenPolitisk KonsulentLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850124jrl@landdistrikterne.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum