Sikkerhedsstyrelsen

Salget af Hövding airbag-cykelhjelm er stoppet i Danmark

Del

Sikkerhedsstyrelsen har opfordret danske forhandlere til at stoppe salget af Hövding 3 airbag-cykelhjelmen, da hjelmen ikke lever op til sikkerhedskravene. Alle de forhandlere, som Sikkerhedsstyrelsen har kendskab til, der solgte produktet, har fulgt opfordringen.

Sikkerhedsstyrelsen har opfordret danske forhandlere til salgsstop for Hövding 3 airbag-cykelhjelme, både gennem medierne og ved direkte henvendelse, fordi der er nogle typer af ulykker, hvor airbaggen ikke bliver udløst. Dermed vil der være tilfælde, hvor brugeren ikke bliver beskyttet. I EU-lovgivningen om personlige værnemidler, som cykelhjelme hører under, er det et grundlæggende princip, at et værnemiddel skal være sikkert ved forudsigelig brug.

En væsentlig risiko ved funktionen af Hövding 3 er, at airbaggen ikke bliver udløst og dermed ikke giver beskyttelse, hvis brugeren bliver ramt direkte forfra, enten ved sammenstød med et køretøj med flad front som en bus eller en lastvogn, eller fordi brugeren kører ind i fx en mur eller et træ.

- Det er en begrænsning, som fremgår af brugsanvisningen til Hövding 3, men et frontalt sammenstød må anses som en forudsigelig hændelse for en cyklist. Dermed lever Hövding 3 ikke op til reglerne for personlige værnemidler, og derfor har vi opfordret til at stoppe salget, siger vicedirektør Kirsten Wilbour Dam Christiansen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Alle de forhandlere på det danske marked, som Sikkerhedsstyrelsen har haft kendskab til, har stoppet salget. Det drejer sig om 12 forhandlere.

- Det vurderer vi er tilstrækkeligt til, at sagsbehandlingen er afsluttet fra vores side. Men hvis vi konstaterer, at der igen foregår et salg til danske forbrugere, vil vi selvfølgelig undersøge det, og så har vi mulighed for at give et påbud om at stoppe salget, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen. 

Sikkerhedsstyrelsen fraråder ikke brug af Hövding 3 for dem, der allerede har anskaffet en Hövding-airbag. Men styrelsen opfordrer brugere til at sætte sig grundigt ind i de begrænsninger, som fremgår af brugsanvisningen.

- Vi kan ikke sige, at en Hövding-airbag er farlig at anvende, og ved nogle typer af ulykker yder den god beskyttelse, så det er bedre at bruge en Hövding end ikke at have nogen beskyttelse som cyklist. Men det kan være en falsk tryghed, når den ikke beskytter ved alle de typer ulykker, der ofte kan ske i trafikken. Derfor er det vigtigt, at brugerne er klar over, hvad deres airbag egner sig til og hvornår de ikke er beskyttet, siger Kirsten Wilbour Dam Christiansen.      

------ 

Se spørgsmål og svar hos Sikkerhedsstyrelsen: https://www.sik.dk/nyheder/salget-hovding-airbag-cykelhjelm-stoppet-danmark 

Kontakt Sikkerhedsstyrelsen

Pressetelefon 22 38 44 51 eller presse@sik.dk

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye