Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
Den 15. februar åbner Landbrugsstyrelsen for anden gang en ansøgningsrunde dedikeret til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor.
Dét sker i regi af Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden), der har til formål at udvikle hele værdikæden i den danske sektor for plantebaserede fødevarer.
Årets pulje lyder på i alt 122 mio. kr. fordelt på 87,5 mio. kr. i Plantefondens ordinære pulje og 34,5 mio. kr. øremærket til forskning i plantebaserede fødevarer.
Styrende for Plantefondens indsats i 2024 er årets handlingsplan, der, som et supplement til strategien, zoomer ind på konkrete udviklingsområder, og projekttyper, som prioriteres i årets ansøgningsrunde.
Med andre ord signalerer handlingsplan 2024 de områder, som bestyrelsen for Plantefonden særligt har i fokus i årets ansøgningsrunde.
I 2024 vil bestyrelsen prioritere at understøtte følgende udviklingsområder i den ordinære pulje:
Efterspørgselsfremme
- Plantebaseret mad i offentlige og private storkøkkener og foodservices
- Madkultur og danskerne som forbrugere af plantefødevarer
- Dansk og udenlandsk efterspørgsel på danske plantefødevarer i storskala
Udbudsfremme
- Pris, variation, kvalitet og bæredygtighed i afgrøde og produktudbud
- Volumen i dansk plantefødevareproduktion til lands og til vands
Sektorbrobygning
- Styrkelse af hele værdikæden
Foruden fokus på udviklingsområderne, vil bestyrelsen i 2024 prioritere partnerskabsprojekter, idet det tilstræbes, at 60 pct. af fondens midler går til projekter med mindst to selvstændige aktører fra forskellige led i værdikæden. Derfor ser bestyrelsen særligt gerne projekter med partnerskaber, der repræsenterer forskellige dele af værdikæden.
Det tilstræbes desuden, at mindst 50 pct. af fondens midler anvendes til økologiprojekter.
Hvis du ønsker at læse mere om årets udviklingsområder, kan du læse en nærmere beskrivelse i Plantefondens Handlingsplan 2024.
Du finder Plantefondens Handlingsplan 2024 her
34,5 mio. kr. til ren forskning
I år skal Plantefonden udmønte forskningsmidler, der er afsat via den politiske aftale om fordeling af forskningsreserve mv. i 2024. Disse midler er øremærket til forskning i klimavenlige fødevarer.
Årets ansøgningsrunde på i alt 122 mio. kr. er således fordelt på to puljer – den ordinære pulje (87,5 mio. kr.), der adresserer ovenstående udviklingsområder, og forskningspuljen (34,5 mio. kr.), der adresserer bred forskning inden for plantefødevareområdet med fokus på:
- Sundhed i plantebaseret kost
- Holdbarhed eller fødevaresikkerhed eller smag & tekstur
- At undersøge forbrugeradfærd og effekt af nudging
- At udvikle data til brug for baseline-analyser
- At kombinere forskning og demonstration
Hvis du ønsker at modtage mere information om Plantefondens ansøgningsrunde, samt hvordan du kan søge om tilskud til dit plantefødevareprojekt i enten den ordinære pulje eller forskningspuljen, kan du abonnere på Plantefondens nyhedsbrev.
Kontakter
Landbrugsstyrelsens pressevagt
Tlf:41 89 25 07presse@lbst.dkFølg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Er det fremtidens superfood?: ”Søl kan noget helt andet rent smagsmæssigt”31.1.2024 09:57:35 CET | Pressemeddelelse
Dansk tangproduktion styrkes endnu engang, efter GUDP i fjor gav tilsagn om 4 mio. kr. til udvikling og opskalering af kommerciel sølproduktion. Det vil gøre en dyr delikatesse til allemandseje og samtidig bidrage til at fjerne næringsstoffer fra danske kyster.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum