Østerild er oplagt til test af fremtidens vindmøller
Forligskredsen i Folketinget har i dag besluttet at indlede en miljø- og habitatkonsekvensvurdering og en markedsafdækning af et område nord for det nuværende vindmølletestcenter i Østerild i Thy. Området skal bruges til at teste fremtidens vindmøller, og det er afgørende for vindmøllebranchens fremtid i Danmark, påpeger Green Power Denmark.
Beslutningen kommer efter en grundig screeningsproces, som har taget flere år. Undervejs er områder i hele Danmark blevet undersøgt, og hovedparten er valgt fra af hensyn til lokale forhold, manglende infrastruktur, forsvarets interesser – eller fordi området ikke er anvendeligt for industrien.
Der er fortsat to mulige områder tilbage - et område ved Skærbæk tæt på dæmningen til Rømø og et område, som ligger nord for det nuværende testcenter i Østerild. Forligskredsen har for nuværende besluttet kun at sætte gang i en miljøundersøgelse og markedsvurdering i Østerild.
- Østerild er et godt valg. Der er de rigtige vindforhold, og der er fornuftig adgang til en havn, så vinger, tårne og naceller, som er ”huset” på toppen af møllen, kan komme til og fra testcentret uden store gener for lokalbefolkningen. Samtidig er der allerede i dag et besøgscenter, og vindmølleproducenterne kender området, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Vindmølleteknologien har været gennem en fantastisk udvikling de seneste 50 år. For blot 20 år siden var en moderne vindmølle cirka 100 meter høj. I dag er de største møller på markedet omkring 300 meter høje til øverste vingespids, og de producerer på en time nok strøm til at dække 3-4 husstandes årlige forbrug. Men udviklingen går hele tiden i retning af større og mere effektive vindmøller.
- På klimakonferencen COP28 i december besluttede landene at tredoble produktionen af vedvarende energi inden 2030. Det vil kræve enormt mange vindmøller på både havet og land. Og de møller skal naturligvis være så effektive og driftssikre som muligt, siger Kristian Jensen.
- Konkurrencen fra udenlandske virksomheder er stigende, og der er ingen tvivl om, at teknologiudviklingen fortsætter. Derfor er der behov for de bedste testmuligheder i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste møller på op til 450 meter.
I Danmark har vi både udvikling, test og produktion af vindmøller. De tre ting er lige så afhængige af hinanden, som benene på en trebenet skammel. Hvis man fjerner det ene ben, vælter skamlen.
- Vi har alle muligheder for fortsat at være verdens førende producent af vindmøller. Men det kræver, at vi har de rigtige testfaciliteter, så der også i fremtiden er gode forhold til at udvikle og teste vindmøller, siger Kristian Jensen.
Verdensledende testfaciliteter af prototypevindmøller vil påvirke lokalområdet. Men Kristian Jensen minder om, at det nuværende testcenter i Østerild har været en stor gevinst for både miljøet og den lokale økonomi.
Fugle og andet dyreliv trives langt bedre i dag, end det gjorde i den plantage, der lå i området, før vindmøllerne kom. Medarbejdere og aktiviteter på testcentret – og de mange turister, som kommer forbi – skaber liv og omsætning i og omkring Østerild by.
- Det går altid ud over nogen, når man bygger store anlæg. Der vil være borgere omkring Østerild, som skal forlade deres huse, fordi de bor for tæt på de kommende vindmøller. Det kan være en stor belastning for den enkelte, men økonomisk vil de blive kompenseret, siger Kristian Jensen.
For de nærmeste naboer, der bor helt tæt på testcentrene, er der en testcenterbonus, som forligskredsen foreslår at øge.
Folketinget har i dag vedtaget at ændre testcenterloven, så der i særlige tilfælde kan dispenseres for støj- og afstandskrav. Den vil betyde, at nogle naboer kan blive boende i huse, som ellers står til at blive eksproprieret, hvis de selv ønsker det, og hvis de opfylder kravene for dispensation. Lovændringen er fremsat på efterspørgsel fra lokalområdet omkring Fjaltring ved Høvsøre testcenter.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkLinks
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
New Partnership with Ukrainian Wind Association to Boost Country’s Green Transition and Ensure Energy Security8.4.2025 10:52:16 CEST | Pressemeddelelse
The Danish and Ukrainian wind industry associations are establishing a strategic partnership to significantly expand wind energy in war-torn Ukraine. By signing a joint declaration, the two organizations aim to strengthen the country’s energy security and support its green transition.
Nyt partnerskab med Ukraines vindbranche skal booste landets grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden8.4.2025 10:52:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske og ukrainske brancheforeninger for vindenergi etablerer et strategisk samarbejde om at udbygge meget mere vindenergi i det krigshærgede Ukraine. Sammen har de underskrevet en fælles erklæring, der også har til hensigt at styrke landets forsyningssikkerhed.
Forbrugerne slipper for useriøse elleverandører3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer i dag ni initiativer, som skal gøre tilværelsen vanskeligere for de useriøse elleverandører. Forslagene vil føre til en markant forbedring af forbrugerbeskyttelsen, mener Green Power Denmark, som længe har efterspurgt strammere regler.
Danmark og Tyskland kan blive førende i verden indenfor grøn brint24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder kan producere store mængder konkurrencedygtig grøn brint, og tyske virksomheder har brug for en fremtidssikret forsyning af energi. Der er altså en stærk interesse for at skabe et fælles marked for grøn brint i Europa. Green Power Denmark, Dansk Industri og Dansk-Tysk Handelskammer etablerer derfor et samarbejde mellem virksomheder i begge lande. De vil arbejde for, at der fra 2030 er en produktion og et forbrug af grøn brint.
Energiparker vil skabe vækst og arbejdspladser13.3.2025 08:07:19 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har udpeget den første statslige energipark, som skal ligge i Idomlund ved Holstebro. Det er en beslutning, som vil skabe vækst og føre til nye arbejdspladser i Vestjylland. Det er glædeligt, at energiparkerne nu kommer på landkortet, men hvis vi skal udnytte mulighederne fuldt ud, bør regeringen og Folketinget tage fat på anden fase af brintrøret op til Idomlund, mener Green Power Denmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum