Fødevarestyrelsen bruger dyrs sundhed og trivsel som indikator for dyrevelfærd
I den kommende tid vil Fødevarestyrelsen undersøge dyrs sundhed og trivsel og give landmanden en samlet bedømmelse for dyrevelfærd. Kontrollerne skal supplere de ordinære kontroller af bl.a. staldforhold, dyrlægetilsyn og dokumentation.

Dyr bag hegn og dyr i stalde har basale behov, som iflg. dyrevelfærdsloven skal være opfyldt. I loven er der bl.a. krav til indretning af stalde og pasning og pleje af dyrene.
Men selvom landmændene opfylder reglerne, så kan der være stor forskel på dyrenes sundhed og trivsel fra besætning til besætning. Derfor gennemfører Fødevarestyrelsen kontroller, hvor DyreBaserede VelfærdsIndikatorer (DBVI) bliver brugt som metode til at vurdere dyrevelfærd i kvæg- og fårebesætninger i kommende stikprøvekontroller.
- Vi undersøger dyrets huld og ernæringstilstand, og vi undersøger dyret for halthed, renhed samt sår og skader. De er alle indikatorer for dyrets sundhed og trivsel, for hvis et dyr f.eks. er beskidt eller går rundt med sår og trykskader, så har det direkte indflydelse på dyrets almene velfærd, siger enhedschef Christian Strøyer.
Landmanden får samlet vurdering ad dyrevelfærd i besætningen
På kontrollerne undersøger Fødevarestyrelsen et udsnit af dyrene i en besætning. Efterfølgende får landmanden en rapport og en samlet bedømmelse af dyrevelfærden i besætningen.
- Vi stiller skarpt på velfærdsindikatorerne for at se, om de kan give et bedre og mere nuanceret billede af forhold, som har indflydelse på dyrenes velfærd i besætningerne. Vi håber at metoden kan være med til at forbedre vores kontroller og samtidig øge landmandens opmærksomhed på dyrevelfærden, siger Christian Strøyer.
Fødevarestyrelsen har planlagt at gennemføre 300 stikprøvekontroller landet over i perioden fra 1. februar til 31. maj 2024. En del af besætningerne er udpeget på baggrund af registrerede sundheds- og trivselsproblemer ved tidligere kontroller. I forbindelse med kontrollerne vil Fødevarestyrelsen også tjekke, om landmændene følger reglerne for dyrlægetilsyn.
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum