Sådan ser en ambitiøs klimaafgift for landbruget ud
En klimaafgift på landbruget er et af de helt store stridspunkter i dansk politik, og beslutningen om, hvordan afgiften skal sammensættes, er netop blevet udskudt igen. Derfor præsenterer Rådet for Grøn Omstilling et forslag til en afgiftsmodel, som understøtter en dybdegående grøn omstilling af erhvervet og sikrer, at Danmark kan leve op til sine nationale og internationale forpligtelser.
Den nuværende danske landbrugsproduktion udleder drivhusgasser og næringsstoffer langt over miljøets bæreevne. Men det er muligt at vende situationen og skabe et balanceret landbrug, der opererer inden for de planetære grænser og stadig spiller en vigtig rolle i at producere fødevarer til den voksende verdensbefolkning. Rådet for Grøn Omstilling kommer derfor med en stærk opfordring til regeringen om at få indført en høj og ensartet klimaafgift for landbruget, og at der også tages fat på en dybdegående strukturel omstilling af erhvervet.
"Skal vi bedrive landbrug inden for de planetære grænser, har vi behov for at ændre på de strukturelle forhold i sektoren, herunder særligt den store intensive animalsk produktion. Vi skal i store træk producere flere plantebaserede fødevarer, mindre intensivt og give bedre plads til natur og biodiversitet,” siger Niklas Jørgensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Rådet for Grøn Omstilling anbefaler derfor, at der indføres en høj, ensartet klimaafgift på landbrugsproduktionen med et indbygget bundfradrag til dele af erhvervet. Afgiften på produktionen skal kombineres med en forbrugsafgift på de mest klimabelastende varer, hvilket skal flytte efterspørgslen til klimavenlige fødevarer, så omstillingen af landbruget understøttes. Samtidigt vil forbrugsafgiften reducere den konkurrencefordel, der vil være for importerede varer som følge af en afgift alene på dansk produktion.
Ydermere bør omstillingen af landbruget understøttes ved at tilbageføre provenuet fra produktionsafgiften til erhvervet. Det kan være i form af rådgivning og støtte til at omlægning af produktion, eller som støtte til at investere i og implementere anerkendte og veldokumenterede klima- og miljøteknologier.
”Det er vigtigt, at der bliver indført en ambitiøs klimaafgift på landbruget, der sikrer, at Danmark kan leve op til de nationale og internationale aftaler, vi har indgået. Samtidigt er det vigtigt, at erhvervet udvikles, så vi fortsat forbliver et landbrugsland - men med et markant grønnere fortegn,” siger Niklas Jørgensen og forsætter:
”Vores model for en klimaafgift på landbruget sikrer netop dette. Ligesom den skubber til vores forbrugsvaner, fordi der kommer en afgift på de mest klimabelastende fødevarer.”
Kontakter
Niklas Sjøbeck JørgensenRådgiver, Fødevarer og bioressourcerRådet for Grøn Omstilling
Tlf:3318 1945niklas@rgo.dkTrine Seidelin HagenPR- og presseansvarligRådet for Grøn Omstilling
Tlf:+45 33181946trine@rgo.dkVedhæftede filer
Links
Om os
Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg.
Følg pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling
Klimaafgift for landbruget er et vigtigt gennembrud, men Danmark skal meget længere18.11.2024 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
Danmark tager et skridt i en grønnere retning og bliver det første land i verden til at indføre en klimaafgift for landbruget, og naturen får mere plads med 250.000 hektar ny skov. Både afgiftsmodel og kvælstofregulering af landbruget bør dog forbedres ved genbesøg.
Grønt råd fremlægger en ny plan for at gøre Danmark fossilfrit30.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark kan frigøre sig helt fra fossile brændsler og skabe et rent energisystem indenfor planetære grænser. Ny rapport viser skridt for skridt vejen mod et klimapositivt samfund i 2040
Ny beregning: Danmark kan spare penge på at udfase alle fossilbiler inden 204027.9.2024 12:51:28 CEST | Pressemeddelelse
En ny beregning foretaget af EA Energianalyse for Rådet for Grøn Omstilling viser, at en hurtigere overgang til grøn vejtransport vil samlet spare det danske samfund for 7,1 mia. kr i 2040.
Cirkulært byggeri kræver politisk handling18.9.2024 11:52:04 CEST | Pressemeddelelse
Cirkulært byggeri rummer store potentialer for klima, økonomi og ressourceforbrug, men udviklingen går langsomt. En ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling kortlægger barrierer og muligheder i dansk lovgivning, og kommer med bud på de lovændringer og politiske tiltag, der kan bidrage til at accelerere omstillingen af cirkulært byggeri i Danmark
Trepartsaftalen sikrer naturen og havet, men fejler ved at fastholde problematisk animalsk produktion24.6.2024 23:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Rådet for Grøn Omstilling ser trepartsaftalen som et vigtigt skridt i en grønnere retning og anerkender, at det har været en stor opgave at lande en fælles aftale om et Grønt Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum