Erhvervsskolernes ElevOrganisationErhvervsskolernes ElevOrganisation

Elevorganisationer vil øge det demokratisk engagement på erhvervsskolerne

Del

En tredjedel af Danmarks unge kæmper med meget lav demokratisk selvtillid[1] – især eleverne på erhvervsuddannelserne. Den udfordring går Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes ElevOrganisation nu sammen om at løse. Projektet ElevfællesSKABER får støtte på 8,4 mio. kr. fra Nordea-fonden.

Fremover skal erhvervsskoleeleverne i hele Danmark have bedre mulighed for at få indflydelse på deres uddannelse. Ambitionen er at styrke elevernes demokratiske forståelse samt deres trivsel og engagement i hverdagen. Det er budskabet fra Landssammenslutningen af Handelsskoleelever og Erhvervsskolernes ElevOrganisation, der står bag det landsdækkende projekt ’ElevfællesSKABER’. 

Vi er klar over, at elever på erhvervsskolerne generelt deltager mindre i valg og demokratiet i samfundet. Men deres stemme er vigtig, både på skolen og i samfundsdebatten. Hvis vi med projektet kan sikre at flere unge engagerer sig aktivt, så vil det være godt ikke kun for de unge, men for hele det danske demokrati. Alle stemmer fortjener at blive hørt.” Julie K. Madsen, formand for EEO

”Den demokratiske selvtillid starter på skolen, hvor den kan øves i et trygt miljø. Elevråd er for mange det første skridt ind i det repræsentative demokrati, men elevråd på erhvervsskolerne har nogle unikke udfordringer. Derfor er vi glade for, at Nordea-fonden vil give os et ekstra skub til at skabe de bedste rammer, så endnu flere får mulighed for demokratisk deltagelse på deres uddannelser.” Lucas Westphal, formand for LH

”Det er vigtigt at danne et solidt grundlag for demokratiske fællesskaber ude på erhvervsskolerne, hvis vi skal fremme den demokratiske selvtillid hos de unge. Der er brug for bæredygtige elevråd, som skal sikres gennem virkningsfuld ledelse og samarbejde mellem elever, ansatte og ledelse. Hele skolen skal involveres i projektet, hvis det skal lykkes at øge den demokratisk deltagelse både på skolerne og i samfundet.” Kasper Palm, formand for DEG-B

”Projektet ’ElevfællesSKABER’ har fokus på at styrke erhvervsskoleelevernes medbestemmelse og mulighed for at få indflydelse i hverdagen. Hos Nordea-fonden er vi glade for, at de to store elevorganisationer nu i fællesskab igangsætter en indsats, der forhåbentlig kan være med til at stimulere lysten til at deltage rundt omkring på de danske erhvervsskoler. Vi glæder os til at se, hvordan det store potentiale kan forløses.” Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden

Styrket demokratisk forståelse, trivsel og engagement

Målsætningen med ElevfællesSKABER er at etablere robuste og bæredygtige elevråd på erhvervsskolerne. Gennem målrettede programmer, netværksmøder og et virtuelt univers vil projektet aktivt inddrage eleverne i den demokratiske dialog. Ydermere vil projektet have en flerfacetteret tilgang rettet mod elever, lærere og ledelser, som skal skabe de bedste betingelser for velfungerende elevråd og demokratiske fællesskaber. Målet med elevrådsforløbene er at styrke elevernes demokratiske selvtillid og evne til at engagere sig på tværs af uddannelsesforløbene. 

Bevillingen skaber glæde og håb
Både Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever udtrykker stor glæde overfor det øget fokus på elevdemokrati og elevfællesskaber:

"Vi er meget glade for, at elevdemokratiet nu får en større rolle på erhvervsskolerne. Nordea-fondens bevilling giver os mulighed for at etablere gode og stærke fællesskaber og samtidig hæve den lave demokratiske selvtillid blandt erhvervsskoleelever."
- Julie K. Madsen, formand for EEO

 “Vi glæder os helt vildt til at komme i gang med projekt Elevfællesskaber, hvor vi sammen skal styrke erhvervsskoleelevernes demokratiske og sociale selvtillid. De har en vigtig stemme i samfundet, der ikke må gå til spilde”
- Lucas Westphal, formand for LH

[1] DUF’s Demokratianalyse 2023 - https://duf.dk/analyse/demokratianalysen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Fakta om ElevfællesSKABER

Projektet er støttet af Nordea-fonden med 8,4 millioner kr. Projektet udføres af Erhvervsskolernes Elevorganisation og Landssammenslutningen af Handelsskoleelever i samarbejde med Danske Erhvervsskoler og -gymnasier. Projektets aktiviteter indebærer: Opstartsforløb for elevråd, et virtuelt univers og netværk for ledelser og ansatte på skolerne.

Projektets partnere:

EEO er en landsdækkende elevorganisation, der repræsenterer ca. 70.000 elever fra de tekniske erhvervsuddannelser: EUD, EUX, samt SOSU, PAU og HTX-uddannelserne. Læs mere: www.eeo.dk 


LH er en landsdækkende elevorganisation, der repræsenterer ca. 35.000 elever på de merkantile uddannelser: EUD, EUX samt HHX. Læs mere: https://www.handelselever.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsskolernes ElevOrganisation

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye