PwC

6 ud af 10 danske topledere accepterer lavere afkast på klimainvesteringer

Del

De danske topledere danner fortrop i arbejdet med energieffektivisering og udvikling af klimavenlige produkter og ydelser. Den største barriere for en effektiv klimaindsats er et lavere afkast på klimainvesteringer. Den konsekvens er hele 6 ud af 10 danske topledere villige til at acceptere, mens det kun gælder 4 ud af 10 CEO'er i andre lande. Det viser PwC's CEO Survey 2024.

Susanne Stormer, partner og leder af ESG- og bæredygtighedsydelser i PwC.
Susanne Stormer, partner og leder af ESG- og bæredygtighedsydelser i PwC.

PwC’s 27. globale CEO Survey 2024 viser, at der er stor forskel på, hvor langt toplederne er med at opfylde deres fastsatte mål inden for klimaområdet. Hele 93 % af de danske topledere svarer, at de er i gang med at forbedre eller allerede har forbedret energieffektiviteten, mens det kun gælder ca. to tredjedele af toplederne på globalt plan. Desuden svarer 75 % af de danske topledere, at de er i gang med eller allerede har udviklet klimavenlige produkter og ydelser. Blandt topchefer globalt gælder det 58 %.

“PwC’s CEO Survey viser, at toplederne i Danmark i højere grad end topledere i andre lande  har fokus på energieffektivitet og har igangsat eller gennemført klimaorienterede, innovative initiativer, der skal nedbringe brugen af fossile brændsler og bidrage til grøn omstilling. Dermed skiller de danske topledere sig positivt ud i en global sammenhæng,” udtaler Susanne Stormer, partner og leder af ESG- og bæredygtighedsydelser i PwC. 

Disse barrierer hindrer virksomhedernes klimaindsats
PwC’s CEO Survey viser desuden, at der er en række barrierer for virksomhedernes klimaindsats, herunder arbejdet med at dekarbonisere. Her svarer de danske topledere, at det lavere udbytte på klimavenlige investeringer er den største barriere.

“Klimainvesteringer, der kan virke dyrt købte på den korte bane, kan vise sig at være helt afgørende for virksomhedens evne til at overleve på længere sigt. Fx er investeringer i ny teknologi en væsentlig forudsætning for den grønne omstilling. Alligevel er mere end halvdelen af de danske topledere villige til at acceptere et lavere afkast på klimainvesteringer,” siger Susanne Stormer. 

Herudover peger de danske CEO’er på kompleksiteten i lovgivningen som en barriere. Endelig fremhæves manglen på klimavenlige teknologier inden for virksomhedens branche. 

“Kompleksitet i lovgivningen kan føre til usikkerhed om, hvilke regler der skal følges, og hvordan de skal følges. Det kan resultere i, at virksomhederne bruger unødig megen tid og ressourcer på at forstå, hvad der skal til for at overholde lovgivningen, og det kan forsinke deres indsats for at dekarbonisere,“ understreger Susanne Stormer.

Behov for opkvalificering af arbejdsstyrken
PwC’s CEO Survey viser desuden, at 44 % af de globale topledere allerede er i gang med eller planlægger at opkvalificere deres medarbejdere til at forstå, hvordan de kan tackle virksomhedens klimaudfordringer. Blandt de danske topledere svarer 64 %, at de har taget fat på dette.   

“Opkvalificering af arbejdsstyrken kommer til at spille en vigtig rolle i indsatsen mod klimaforandringer. Medarbejderne kan fremme en mere bæredygtig adfærd ved fx at reducere affald og forurening, øge energieffektiviteten eller fremme genanvendelse,” forklarer Susanne Stormer og tilføjer:

“Erhvervslivet har behov for medarbejdere med færdigheder, der er relevante for grøn omstilling. Det kan være tekniske eller organisatoriske løsninger, som er med til at reducere virksomhedernes miljøpåvirkninger. Og som også kan skabe nye jobmuligheder og vilkår for en mere bæredygtig fremtid.”

Hvordan kan klimaforandringer skade kerneforretningen?
Der er stadig områder inden for arbejdet med klima, som trænger til forbedring. Fx har kun lidt flere end halvdelen af de danske topledere indarbejdet klimarisici i deres økonomiske forventninger, mens 27 % ingen planer har herom. Blandt de globale topchefer er det under halvdelen, der har indarbejdet eller har planer om at indarbejde klimarisci i deres finansielle planlægning - og næsten en tredjedel har ingen planer om at gøre det.  

“Flere topledere kan med fordel tage stilling til, hvordan klimaforandringer kan påvirke virksomhedens kerneforretning, og hvilke økonomiske konsekvenser det har. Det gælder såvel de fysiske risici som risici forbundet med den nødvendige grønne omstilling, hvor det er mindst lige så relevant at tage højde for prisen ved ikke at handle i tide,” slutter Susanne Stormer.   


Om CEO Survey 2024
I PwC’s 27. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.702 CEO’er i 105 lande i perioden den 3. oktober - 10. november 2023. 71 danske CEO’er fra nogle af Danmarks største virksomheder har deltaget i undersøgelsen. PwC’s CEO Survey er verdens førende toplederundersøgelse.

Nøgleord

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Digitalt lederskab og innovative løsninger sikrer Lasse Østergaard-Jensen fra Site-Security Temaprisen 2024 i Sydjylland7.11.2024 18:55:42 CET | Pressemeddelelse

Lasse Østergaard-Jensen fra Site-Security A/S har netop modtaget Årets Regionale Temapris i Sydjylland ved Årets Ejerleder 2024. Ejerlederen modtager prisen for sin visionære ledelse og banebrydende tilgang til digital innovation og bæredygtige løsninger. Lasse Østergaard-Jensen fik overrakt prisen ved en velbesøgt regionskåring hos PwC i Vejle.

Vækst og lokal forankring: Niels Grening Langerhuus fra HYTOR Group vinder Årets Ejerleder 2024 i Sydjylland7.11.2024 18:52:34 CET | Pressemeddelelse

Niels Grening Langerhuus fra HYTOR Group A/S er netop blevet tildelt prisen som Årets Ejerleder 2024 i Sydjylland. Med en baggrund som maskinmester og overtagelsen af HYTOR i 1999 har Niels stået i spidsen for virksomhedens markante vækst og udvikling. Han har med sin strategiske ledelse og stærke værdier som ordentlighed og respekt gjort HYTOR til en nøglespiller i branchen. Ejerlederen fik overrakt prisen ved en velbesøgt regionskåring hos PwC i Vejle.

Digital innovation i skibsdesign sikrer Anders Ørgård og Jacob H. Thygesen Temaprisen 2024 i Østjylland6.11.2024 18:59:42 CET | Pressemeddelelse

Jacob H. Thygesen og Anders Ørgård fra OSK Design A/S har netop modtaget Årets Regionale Temapris i Østjylland ved Årets Ejerleder 2024. Ejerlederne modtager prisen for deres innovative tilgang til digital transformation i skibsdesign og -drift. Jacob H. Thygesen og Anders Ørgård og fik overrakt prisen ved en velbesøgt regionskåring hos PwC i Aarhus.

Erfaring og handlekraft: Hanne Mikkelsen fra Nordic Tours vinder Årets Ejerleder 2024 i Østjylland6.11.2024 18:59:11 CET | Pressemeddelelse

Hanne Mikkelsen fra Nordic Tours A/S er netop blevet tildelt prisen som Årets Ejerleder 2024 i Østjylland. Med næsten 25 års erfaring i rejsebranchen og grundlæggelsen af Nordic Tours i 2000 har Hanne ført virksomheden til at blive en førende aktør inden for rejseoplevelser i Norden og flere europæiske markeder. Ejerlederen fik overrakt prisen ved en velbesøgt regionskåring hos PwC i Aarhus.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye